Gezocht: buitenlanders die hard met een fiets door modder kunnen rijden. Dat moet zowat de samenvatting van het WK veldrijden zijn.
Moeten we als Belgen nu blij zijn en een polonaise inzetten omdat we met zeven renners binnen de eerste zeven eindigden? Of moeten we dat succes wat relativeren en het jammer vinden dat de sport waarin we excelleren bijna dood is? Zondag werd alvast gekozen om een polonaise in te zetten. Al hoeft dat niet te verbazen: wie veldrijden zegt, zegt pensenkermis. En wie pensenkermis zegt, zegt polonaise.
(Inter)nationaal
Aan de deelnemerslijst lag het alvast niet. Aan de start stonden onder meer een legertje Tsjechen, Zwitsers, Nederlanders, Fransozen, één eenzame Venezolaan en een Turk zonder fiets. Dat voor hen niet meer dan een figurantenrol is weggelegd, is de rechtstreekse aanleiding voor de suprematie van de Belgen. Niet dat de atletische prestaties van de veldrijders moeten geringschat worden. Veldrijden is topsport, laten we daar vooral niet aan gaan twijfelen. Waar je wel aan kan twijfelen, is waar de sport naartoe gaat. Zeker als het WK meer weg heeft van een BK.
Sneeuwfietsen
Stel dat Oostenrijk van vandaag op morgen beslist dat achteruit door de sneeuw fietsen een nieuwe discipline is. Heel leuk voor de Oostenrijkers natuurlijk, maar verdienen ze dan ook een WK en erkenning van de UCI? Zeker als na verloop van tijd blijkt dat enkel Oostenrijkers uitblinken in de sport en bijna uitsluitend Oostenrijkers de weg naar de apfelstrudel- en Jägermeisterkraampjes langs het parcours vinden en er al alpenhoornblazend voor sfeer zorgen. Daar ligt de rest van de wereld niet wakker van, en dus heeft de UCI een probleem. Bij het veldrijden is het natuurlijk enigszins anders gelopen. Maar de sport die eens nog uit een sterk internationaal veld bestond, dreigt te verglijden naar bovenstaand van de pot gerukt voorbeeld. De sport loopt het gevaar om zichzelf vast te rijden in regionalisme.
Redding uit het noorden
Pat McQuaid maakt zich alvast niet te veel zorgen. Het probleem lig er volgens hem in dat beloftevolle buitenlandse veldrijders al vroeg de stap naar de weg zetten, waar de Belgische jongens de Vlaamse klei niet ontgroeien. Dat het WK volgend jaar in het Amerikaanse Louisville plaatsvindt, is volgens de Ier een goeie stap in de internationalisering van de sport. Of de Ier dezelfde mening is toegedaan als volgend jaar zeven Belgen bij de eerste zeven eindigen in Kentucky, valt af te wachten.
Wat er ook van zij: er is nog een lichtpuntje. Hét nieuws van het weekend is niet dat zeven Belgen iedereen naar huis hebben gereden. Wat zaterdag gebeurde, is misschien wel belangrijker. De zeges van Nederlanders van der Poel en van der Haar, bij respectievelijk de junioren en beloftes, houden immers in dat de Vlamingen ‘hun’ sport de komende jaren kunnen bestendigen. Dat de cross in de nabije toekomst weer wat internationale glans en strijd krijgt. Waarvoor dank.
- Op je 35e met pensioen. Wielrennen, schitterende sport! - 24/07/2015
- “Als hard fietsen argwaan opwekt, fiets dan een beetje trager” - 15/07/2015
- “Timpie Wellens rijdt als een patatje” - 08/07/2015
Integreer het veldrijden met het mountainbiken, en verplaats die sport naar de Olympische Winterspelen… Of is dat te simplistisch gedacht?
Kan niet: regel voor winterspelen is dat sport beoefend moet worden op sneeuw of ijs. Veldrijden kàn op sneeuw of ijs, maar ondergrond is geen conditio sine qua non.
Wat een gezeur. Deze sport moet nog volwassen en professioneler worden over de hele wereld. Dat is een kwestie van tijd. Wie weet ziet het podium er volgend jaar totaal anders uit met wellicht een Amerikaan en Engelsman op het podium. Dan hoor je niemand meer over de hegemonie van de Belgen. Dit jaar was uniek. Alle lof aan de Belgen die subliem hebben gefietst. Volgend jaar een ander continent en andere omstandigheden. Ik kijk er al naar vooruit.
Veldrijden is als lange afstanden schaatsen. Het ene is een Belgische hobby, het andere een Nederlandse. Zodra de halve wereld serieus meedoet, verandert de uitslag, anders margesport.
Ik denk wel dat het erg belangrijk is om hier te vermelden dat ’t om ’n zandparcours ging … daar hebben niet-Vlamingen of -Nederlanders weinig verloren.
Vergelijk het met het MX van enkele jaren geleden, als het WK dan Lommel of Valkenswaard aandeed, dan wist je op voorhand al dan een Vlaming of een Nederlander ging winnen. Puur op ervaring & expertise.
Nu zowat alle buitenlandse MX-piloten de weg naar Vlaanderen hebben gevonden als permanente werk- & uitvalsbasis is dat thuisvoordeel verdwenen & kunnen ze even goed mee in het zand.
Laat het WK van vandaag door gaan op een ijspiste & je hebt de Tsjechen vooraan, laat het door gaan op een supersnel parcours & je ziet Chainel & Mourey ook mee van voor zitten.
Anderzijds is het veldrijden altijd al een kleine wereld geweest in het verleden (zoals het wegwielrennen dat was tot eind jaren ’80). Kijk naar de ranglijsten van het WK & buiten een verloren gelopen Duitser na, is het al Vlaanderen, Nederland, Frankrijk, Tsjechië & Zwitserland wat de klok slaat.
En als er dan (jong) talent is, is de lokroep van de weg of het mountainbiken vaak te groot. Tja, weinig aan te doen zeker.
Rijst de vraag, moet het veldrijden dan wel broodnodig globaliseren & moet Vlaanderen daar van wakker liggen. Ik vind zelf van niet, willen ze ons verslaan, moeten ze maar beter doen & anders …
de thuisblijvers hebben ongelijk. :D
De Oostenrijkers hebben al het skieen om superieur te zijn.
Het wordt pas echt zorgwekkend als er volgend jaar Oostenrijkers, Afghanen en Angolezen opstappen met de namen Vandenbussche, Vanderbroucke en Vanzottegem. Tot die tijd prima tijdverdrijf in afwachting tot de koersen waar ook de rest van de wereld voor warm loopt (en die ook allemaal door Belgen gewonnen worden, maar dat terzijde).
In grote lijnen eens met Frederik. Enkel het WK over de plas lijkt me eerder een maatregel om iets te doen maar niet goed weten wat. Er moet gewoon buitenlandse interesse opgewekt worden. En dan heb ik het niet over een verdwaalde Griek die het publiek 117 seconden komt vermaken om dan in de biertent zich te laten trakteren. En het is wel degelijk ooit anders geweest. Gisteren was de voorsprong van de slechtste Belg meer dan een minuut op de beste buitenlander. Wat moet ik meer zeggen? Een grote stap voorwaarts zou dus zijn om het veldrijden tot een olympische wintersport te promoveren. Ik denk dat de sport qua fysiek en spanning wel in de buurt komt van curling en aanverwanten. ;-)