De twee sterkste Tourrenners in één en dezelfde ploeg. Het gebeurt soms en het is helemaal niet leuk. Maar eigenlijk ook weer wel… Er ontstaat tweestrijd binnen de ploeg of de volgers denken een tweestrijd te zien. Wiggins/Froome is het meest recente voorbeeld en in 1985 en 1986 had je het duo Hinault/Lemond. In dat laatste jaar vielen de twee elkaar om beurten aan. Dat baart opzien want een jaar eerder heeft de Fransman (in samenspraak met teambaas Bernard Tapie) beloofd om in 1986 voor de Amerikaan te rijden.
Die belofte deed hij in 1985, het jaar dat Greg Lemond eigenlijk beter was maar Bernard Hinault ten koste van alles zijn vijfde Tour wilde winnen. Hinault was niet topfit, viel nog een keer en Lemond was de superknecht zoals Froome dat in 2012 was voor Wiggins. Sterk genoeg dus om zelf te kunnen winnen. In de laatste serieuze bergrit wordt duidelijk dat nog een andere superknecht werk opknapt voor Hinault. Niet iemand die onder contract staat van zijn La Vie Claire maar de Colombiaanse bolletjestruidrager Lucho Herrera (Café de Colombia).
Soms zie je niet dat combines combines zijn, maar deze is vrij duidelijk. Als Herrera (zelf op een te grote achterstand) uit de elitegroep demarreert en even later Stephen Roche bij zich krijgt, laat hij zich meteen weer terugzakken. In de groep gaat hij vervolgens op kop rijden om de voorsprong van Roche (derde in het klassement en dus een bedreiging voor Hinaults Tourzege) zo klein mogelijk te houden. En als het weer omhoog gaat en Hinault moet lossen, is het niet Lemond maar Herrera die de latere Tourwinnaar bijstaat.
‘De conclusie stond vast’, schrijft Jean Nelissen in de GPD-bladen. ‘Herrera ging niet zijn eigen kans maar diende het belang van de machtigste man in het peloton.’
Roche wint de rit maar een grote voorspong zit er niet in. Met Colombianen die in de slag zitten en Lemond aan wie voor de komende jaren zowel een mooi salaris als de eerder genoemde belofte wordt geboden, is er van grote Hinault-tegenstand geen sprake.
Jean Nelissen daarover: ‘Zo heeft Bernard Hinault zijn vijfde Tourzege als het ware zelf georganiseerd.’