Foto Wiki Commons
De Omloop van ’15: Ian Stannard is de roedel te slim af
De kracht van een roedel is dat elke wolf zijn plaats kent in de hiërarchie en dus de rol die hij of zij verwacht wordt te spelen. Dat betekent dat de anderen zich in dienst moeten stellen van de alfareu. Wanneer dat niet gebeurt, kunnen er vreemde dingen gebeuren, zoals tijdens de Omloop Het Nieuwsblad van 2015.
‘Over het algemeen is er in een roedel wolven een dominant paar (alfa), een individu of een paar dat als tweede stel dient (beta), een paar wolven in de middelrang en één of meerdere in een lagere rang (omega). De Alfa geeft bevelen aan de hele groep, de Beta aan de middelste rang en alle volwassen wolven aan de middelste en lagere groepen’, schrijft Almo Nature op haar website over de verhoudingen in een roedel.
‘Voor de wolven is een leven zonder roedel gedoemd om te mislukken. De jacht is een groot onderdeel van het bestaan en kan alleen in een groep worden uitgevoerd,’ gaat het verder. ‘De roedel geeft betekenis en een reden van bestaan voor elke wolf.’
De kracht van een roedel wolven is dus hun samenwerking. Als geen andere diersoort slagen ze erin hun overtal uit te buiten en gezamenlijk de tegenstander in het nauw te drijven. Dat zelfs een superieure roedel in de luren gelegd kan worden als elk lid voor eigen succes gaat, bleek wel toen een overtal van Quick-Step-wolven niet wist af te rekenen met Ian Stannard.
Wie die 28e februari het alfamannetje had moeten zijn, is wel duidelijk. Kopman Tom Boonen was de absolute ster onder Patrick Lefeveres mannen. De Bom van Balen bevond zich in de nadagen van zijn carrière, had natuurlijk al bijna alles gewonnen wat er te winnen viel, maar deze scalp van de Omloop ontbrak nog aan zijn riem. Terwijl de finish in Gent langzaam in zicht kwam, zat hij in een zetel. Met twee roedelgenoten en slechts één vreemde eend in de bijt, Sky-renner én titelverdediger Stannard, kon de zege hem en zijn machtsprint nauwelijks nog ontglippen.
Zoals het een alfareu betaamt, bepaalde Boonen deze dag wanneer zijn roedel met de jacht begon, maar dit keer was zijn timing zeer opmerkelijk. Op zo’n vijf kilometer van de streep koos hij zelf het hazenpad. En zijn aanval was misschien succesvol geweest, als het opstandige jonge mannetje van de groep, Terpstra, zijn eigen kunnen niet overschat of die van zijn tegenstander onderschat had. Onbedoeld nam hij Stannard namelijk op het vinkentouw mee op en over zijn kopman om in de sprint tekort te komen tegen de Brit.
In je uppie een roedel hongerige wolven verslaan is nooit makkelijk, laat staan dat je dat in hun eigen natuurlijke habitat moet doen, dus dat maakt de prestatie van Stannard des te knapper. Wil je het hele verhaal van zijn dubbele zege in de Omloop en de rest van zijn carrière, luister dan hieronder naar de aflevering over hem van Kroonieken.