‘Bijzondere ritwinnaars in de jongste jaren van de Tour de France’ is een wat algemene ondertitel. Je vraagt je daardoor vooraf al af wat dit boek precies gaat bieden. Iedere ritwinnaar heeft een persoonlijk verhaal, schrijft Thomas Olsthoorn in de inleiding van Incroyable!. Tegelijkertijd worden ritwinnaars snel weer vergeten. “Vandaar dat dit boek bestaat uit verhalen met recente rit­winnaars uit de Tourgeschiedenis.”
custom mlb jerseys
custom nfl jersey
custom jersey
custom softball jerseys
custom team jerseys
design jerseys online
custom basketball jersey
custom apparel
custom nfl jerseys
customize football jersey
custom design jerseys
custom baseball jerseys
custom soccer jersey
custom jersey maker football
custom jerseys football
personalized jerseys
custom baseball jersey
custom team jerseys
custom uniforms
custom basketball uniforms
custom jersey maker baseball
custom basketball jerseys cheap
football jersey online
custom jerseys
best nfl custom jersey
custom nba jerseys
custom jerseys football
cheap football jerseys
custom hockey jerseys
custom baseball jerseys
customized jerseys
custom football jersey
custom hoodies for men
custom jerseys soccer
custom basketball jerseys
custom nfl jersey china
custom apparel
custom team jerseys
custom jerseys near me
cheap soccer jerseys
custom nba jerseys

Dat is een wat lastig te volgen redenering en zelfs na het lezen van het boek weet je nog niet waarom het boek geschreven is, en waarom precies op deze manier. Nou ja, er is natuurlijk wel een vermoeden. De auteur is wielerjournalist en spreekt in die hoedanigheid veel profs. Via die eerder gemaakte interviews kan hij een boek over de Tour samenstellen. Het is een beetje de Mart Smeets-formule. Op basis van een indrukwekkend portfolio aan interviews een luchtige verzameling Tourverhalen bundelen.

Overacterende ober

Smeets deed dat natuurlijk in zijn hoedanigheid van de bloemrijke wielerchroniqueur. En hij had een neus voor die goede verhalen, die hij als een wat overacterende ober altijd mooi wist uit te serveren. Waarom dat van belang is? Omdat Olsthoorn dat talent helaas mist. Zijn schrijfstijl is niet alleen kaler, het verhaal komt nooit boven het interview uit.

Een aantal van de geïnterviewden heeft zeker een mooi verhaal, al is dat bij enkelen (Degenkolb, Jakobsen, Van der Poel) al talloze keren herhaald. Dat is bij Hugo Houle en Simon Clarke anders. Dat is wel degelijk een minder vaak verteld, interessant achtergrondverhaal. Het is wel de vraag of er niet meer uit te halen was geweest.

Dieper graven

Je zou willen dat er op momenten wat dieper gegraven werd, nog wat extra vragen werden gesteld. Het boek is op zijn best op de momenten dat er bijvoorbeeld met Kittel, Clarke en Teunissen een finish van moment tot moment wordt gereconstrueerd. Maar dat kun je ook met een innerlijke strijd doen natuurlijk, zoals Degenkolb, Houle en Clarke hebben meegemaakt.

Maar goed, misschien is dit te veel gevraagd voor een luchtig boek in de aanloop naar de Tour. Het is het fastfood op de sporttafel van de boekwinkel. Je houdt er alleen niet echt een bevredigend gevoel aan over.

Thomas Olsthoorn, Incroyable!, Ambo|Anthos, juni 2023, 224 pag., € 21,99

Alex van der Hulst