HET IS KOERS!

Boekrecensie: Verhalen uit de volgwagen. De wereld van de wielercoach

Cover Verhalen uit de volgwagen

Tijdens een voetbaltoernooi worden alle Nederlanders bondscoach en tijdens de Tour zijn alle kijkers een veel betere ploegleider dan die stumpers in de volgwagen. Die krijgen we tegenwoordig ook nog in beeld vanuit diezelfde volgwagen. Het gestuntel in de Movistar-auto’s is misschien wel het mooiste aan El Día Menos Pensado. Aan de andere kant is er ook al een volgwagencliché, namelijk het naar elkaar graaien van chauffeur en bijrijder om een overwinning te vieren, terwijl de achterbank op schouders en hoofden slaat.
cheap jerseys for sale
customized baseball jerseys
custom basketball jerseys
custom soccer jerseys
custom football jerseys
baseball jerseys custom
custom nfl jersey
custom jersey maker hockey
custom team jerseys
nfl custom jersey
custom basketball jersey
Custom Football Jerseys
custom hoodies near me
customize jersey baseball
custom jerseys
custom baseball jersey
nba jersey sale
basketball jerseys
nfl custom jersey
custom jerseys baseball
custom football jersey
custom jerseys basketball
customized basketball
custom football jerseys
custom hockey jerseys
custom nba jerseys
custom baseball jerseys
custom team jerseys basketball
custom design jerseys
customized baseball jerseys
custom baseball jerseys
best custom nfl jerseys
personalized jerseys
custom team jerseys baseball
custom bowling jerseys
soccer jerseys custom
custom nba jerseys
nbashop
soccer jerseys
jerseys for sale
custom jerseys football

Manel Lacambra

Het is natuurlijk voor ploegleiders veel lastiger dan we op de bank denken. Hoe het precies zit, lees je nu in Verhalen uit de volgwagen van Lidewey van Noord. Een boek dat al heerlijk begint in de passagiersstoel naast ploegleider Manel Lacambra. Een man die met zijn ellebogen stuurt terwijl hij met zijn handen de sociale media bijwerkt.

Als je dat leest, wil je meer. Had Van Noord niet een jaar lang in ploegleiderswagens moeten zitten, tussen gelletjes en bidons, met een paar wielen in haar nek? Los van de hoogstwaarschijnlijke praktische onhaalbaarheid van zo’n plan is het ook nogal wat om zoiets van iemand te verlangen. Heel leuk is het namelijk niet in die wagens, lezen we.

Erik Dekker

Het is altijd van huis zijn, alles moeten regelen en dan ook nog eens commentaar krijgen dat je het niet goed doet. Waarom zou je dit vak kiezen? Direct na je profcarrière in de ploegleiderswagen stappen, is helemaal onverstandig, blijkt uit het interview met Erik Dekker die achteraf gezien graag wat meer handvatten had gekregen. Iets wat tegenwoordig normaler is, net als succesvolle ploegleiders die zelf helemaal geen profcarrière hadden zoals Merijn Zeeman en Aike Visbeek.

Vrouwen

Wat nog normaal moet worden, zijn de vrouwen achter het stuur. Het verhaal van de eerste vrouwelijke ploegleider in het profpeloton wordt mooi opgeschreven in Verhalen uit de volgwagen. Het is stuitend hoe Robin Morton wordt behandeld in het mannenwereldje in de jaren tachtig. Al moet Iris Slappendel bijna 35 jaar later nog steeds knokken voor haar plek als ploegleider in het mannenpeloton.

Zoals gezegd is Verhalen uit de Volgwagen op zijn best als Van Noord aanwezig is om sfeer te schetsen en mensen te spreken. Helaas bestaat een deel van het boek uit secundaire bronnen. Daar is prima materiaal in te vinden, maar het is tegelijkertijd de achilleshiel van het boek. Als je al een stapeltje wielerboeken hebt gelezen in het verleden, ben je wel klaar met de peer van Pollentier en de vete tussen Post en Raas.

 

In het geval van ploegleider Pevenage en pupil Ullrich is het raar om alleen uit de biografie van Pevenage te putten, terwijl vorig jaar nog zo prachtig in de biografie van Ullrich werd beschreven hoe Pevenage en diens aartsvijand Johan Bruyneel elkaar in de ploegleiderswagen dwarszaten.

Dilemma 

Misschien oogt de gebruikte secundaire literatuur wel zo flets omdat juist de eigen gesprekken met o.a. Koos Moerenhout, Bram Tankink, Steven de Jongh, Allan Peiper, Laurens ten Dam, Erik Dekker, Henk Lubberding, Julia Soek, Merijn Zeeman en Thorwald Veneberg zo sterk zijn. Tegelijkertijd is het begrijpelijk dat de schrijver recht wil doen aan ploegleiders uit de wielergeschiedenis die niet allemaal meer te spreken zijn. Hoe dat dilemma beter opgelost had kunnen worden, blijft de vraag.

Op de beste momenten, en daar zijn er veel van, zit je in Verhalen uit de Volgwagen als lezer zelf mee te gluren in die wagen en kijk je naar ploegleiders die minder kunnen doen dan ze zouden willen. Wat ze allemaal wel kunnen doen en hoe dat uitpakt wordt prima beschreven in dit boek dat een prima onderwerp bij de horens vat.

La Course

Wie recent La Course heeft gekeken, zal vast hopen op een herziene versie van dit boek met daarin de uitleg waarom ploegleiders Danny Stam en Anna van der Breggen zo in aan het hakken waren op Demi Vollering. De dynamiek tussen renners en coaches blijft immers tot de verbeelding spreken.

Lidewey van Noord, Verhalen uit de volgwagen, Atlas Contact, juni 2023, 224 pag., € 22,99

Mobiele versie afsluiten