De allrounders, de klimmers, de tijdrijders, de sprinters, de outsiders en ook de knechten. In 1983 komt Wielerrevue in haar voorbeschouwingen voor het eerst met overzichtjes van renners die tijdens de aankomende Tour, weleens kunnen uitblinken in hun rol.
Johan van der Velde, Joop Zoetemelk en Bernard Hinault (de top 3 van het jaar ervoor) behoren uiteraard tot de allrounders, lees kanshebbers. Sean Kelly is een van de sprinters en Peter Winnen een van de klimmers. En op de pagina met knechten prijken de namen van Frits Pirard, de Brit Paul Sherwen, de Belgen Ronan Onghenae en Ludo de Keulenaer en nog twee Fransen: Bernard Bourreau èn Laurent Fignon.
Op dat moment is ‘knecht’ Fignon vooral bekend van een incident tijdens de Grote Herfstprijs, het najaar ervoor. De jonge Parijzenaar komt ongelukkig ten val op het moment dat een van zijn pedalen breekt. In de Ronde van Spanje, die toen nog in het voorjaar werd verreden, doet Fignon het met een ritzege en de zevende plaats in het eindklassement niet onverdienstelijk.
In de Tour van 1983, zijn eerste, zal zijn rol echter een ondergeschikte zijn; Fignon maakt immers deel uit van de Renault-ploeg van Bernard Hinault, de man die al vier Tourzeges op zijn naam had staan. Hinault kampt echter met knieproblemen die hem uiteindelijk uit de Tour van 1983 houden. Talent Greg Lemond (ook Renault) wordt nog te jonge wordt bevonden voor de Tour en dus start er een Renaultploeg zonder echte kopman.
Vlak voordat de Tour start vraagt Wielerrevue enkele Nederlandse wielerjournalisten naar hun verwachte top 3. Fignon wordt in het geheel niet niet genoemd. Negen van de elf journalisten wijzen Joop Zoetemelk als winnaar aan, eenmaal valt de naam Lucien van Impe en ook eenmaal Johan van der Velde. Maar tijdens de Tour wordt Zoetemelk betrapt op doping, met een straftijd en een slechte moraal tot gevolg. Van der Velde komt tijdens een van de bergetappes ten val en moet opgeven. Van Impe eindigt uiteindelijk vierde achter Peter Winnen (derde), Angel Arroyo (tweede) en de winnaar die het jaar begon als knecht: Laurent Fignon.
En Wielerrevue? Dat blijft de jaren erna gewoon doorgaan met voorbeschouwen. Met op z’n minst één verschil: de categorie ‘knechten’ wordt het jaar erna meteen geschrapt .
En Laurent Fignon? Die laat tijdens de Tour de France van 1984 dubbel en dwars zien dat zijn zege van het jaar ervoor geen toevalstreffer is. Hij is oppermachtig, terwijl Hinault ook van de partij is. In 1989 speelt Fignon nog een keer een hoofdrol tijdens de Tour die hij lijkt te winnen; in de afsluitende tijdrit is zijn vroegere ploegmaat Greg Lemond hem de baas.
Laurent Fignon overlijdt op 31 augustus 2010 op slechts 50-jarige leeftijd aan kanker.
- UCI-man springt en juicht voor Jopie - 25/09/2020
- Raad het plaatje - 25/09/2020
- De spreekwoordelijke rode lantaarn - 18/09/2020
Leuk dat ze hem toen rangschikten onder knechten, maar feit dat Hinault voorzien was als kopman, maakte Fignon ook toen al geen echte knecht. Hij was het talent met Lemond samen. Talenten die kopman moeten worden zijn nooit echte knechten
Dit vraagt om een aflevering Vergeten Renners: Frits Pirard
Ha! https://hetiskoers.nl/2011/vergeten-wielrenner-pirard-frits/
Heel goed Leon, wou al een met een linkje reageren. De enige Bredaase touretappe winaar!
Voor mij blijft Fignon en van de mooiste Tourwinnaars van de afgelopen 50 jaar. Zoals hij vaak aanviel blijft in mijn geheugen hangen zoals Merckx in ’69 en Pantani.
Zou Fignon gewonnen hebben als Pascal Simon niet gevallen was!?
Daar ga ik nog wel eens een blogje aan wijden, de schouder van Pascal Simon :)
wie weet. Geinig je hier te treffen, dimitri, weer eens wat anders dan fb, schaaksites..
en ja zou de franse revolutie ook hebben plaatsgevonde als er een stortbui was? Zou simon zonder val hebben gewonnen? hmm
wie weet. Geinig je hier te treffen, dimitri, weer eens wat anders dan fb, schaaksites..
en ja zou de franse revolutie ook hebben plaatsgevonde als er een stortbui was? Zou simon zonder val hebben gewonnen? hmm