Voor de tweede editie van De prachtige tachtig van… kwamen we terecht in Didam. Twitter- en Het is Koers-vriend @HaroldinhoXL, bekend als onder andere de fotograaf van HIK-rit De Olifant, als privéchauffeur van ondergetekende en fotograaf tijdens De Meewindkoers van 2016 en als Duitser in de film Patria is daar kortgeleden vanuit de Randstad naartoe geëmigreerd. Na deze rit snappen wij dat wel. De route leidde ons onder andere door het prachtige Montferland.
Harold heeft iets met de Nederlandse Spoorwegen, logisch dus dat de route start bij het NS-station van Didam. Voor de mensen die niet via het spoor naar Didam afreizen is daar ook voldoende gratis parkeergelegenheid en Café Uniek zit om de hoek.
Je verlaat Didam aan de zuidwestelijke kant. Eenmaal buiten de bebouwde kom sla je linksaf richting Zevenaar. Onder de A12 door, stukje verderop naar links waar je op de brug over de Betuwelijn je kuiten voor het eerst even op spanning kunt brengen. Prettig voor later in de rit, want Harold heeft wat optionele klimmetjes in de route verwerkt.
Tussen Oud-Zevenaar en Babberich draai je rechts de Ooysedijk op. Het is meteen volop genieten van al het moois. Langs deze dijk nog geen water, wel veel beestjes en vliegjes. Als gauw prijkt de Sint Martinuskerk aan de horizon. Een pseudobasiliek met een rijke historie. Leuk om even te kijken, het was ooit een bedevaartskerk.
De dijk slingert verder langs akkers en weilanden, totdat je weer bij het spoor komt waar je linksaf slaat. Op de plek waar de Betuwelijn onder de grond verdwijnt, staat “de mammoet”. Het beeld is een symbolische verwijzing naar de Betuwelijn als ‘mammoetproject’ en de mammoetbotten die tijdens het boren van de spoortunnel zijn gevonden. De mammoet is op ware grootte gemaakt.
We zijn bij de Groene Rivier Pannerden. Een gebied met moerasnatuur en grote grazers. De route vervolgt over de dijk langs het Pannerdensch kanaal richting de Rijn. Je fietst langs zandafgravingen, steenfabrieken, uiterwaarden en dwars door recreatiegebied De Bijland. Een grote waterplas die in verbinding staat met de Rijn met onder andere een strand, een jachthaven en veel watersportplezier.
Bij Lobith sla je linksaf richting Elten. Je waant je meteen in het buitenland en dat ben je dan ook. Duitsland! (Vergeet je paspoort niet ☺) De straten in Elten zijn gemaakt van… bakstenen. En dat voel je. Als optie kun je in Elten voor het klimmetje richting de Eltenberg kiezen. Hobbeldebobbel omhoog, een kleine vingeroefening voor het geval je van plan bent een van de Vlaamse klassiekers te rijden. Bovenaan maak je een lusje om weer naar beneden te hobbelen en de eventuele achterblijvers op te pikken. De route vervolgt langs de Stokkumer Straβe door de bossen langs de Eltenberg. Prachtig! In geografisch opzicht maakt de Eltenberg deel uit van het heuvelachtige bosgebied van het Montferland.
Voor je het weet ben je al weer in Nederland en fiets je via Stokkum over de Peeskesbult in de richting van Beek. De Peeskesbult lag op het parcours van het NK wielrennen in 2017. Ook hier weer door de bossen waar je als je goed oplet ziet dat je het Pieterpad kruist. Na Beek voert de route weer naar rechts in de richting van Zeddam (als je naar links gaat ben je met vier kilometer alweer in Didam). Je fietst over een fietspad los van de autorijbaan door het prachtige groen en langs honderden varens. Althans, in het voorjaar dan.
In Zeddam krijg je weer een optioneel klimmetje voorgeschoteld, de Paasberg. Een rondje van de zaak zogezegd, want de route komt nog een keer langs de voet van de berg dus als je geen zin hebt in klimmen kun je hem overslaan of wachten op de rest. Het is een aanrader, dus we adviseren hem zeker niet links te laten liggen. Het klimmetje heet ook wel ‘De muur van Zeddam.’ Alleen krijg je hier geen kapel, maar de mooie oude Torenmolen als beloning. Een nog werkende, middeleeuwse torenmolen die behoort tot de oudste gemetselde molens van West-Europa. De molen staat in de top 100 van de monumentenlijst en is in het bezit van Kasteel Huis Bergh. Dit kasteel ligt in ’s-Heerenberg, bij Stokkum, en zal ook zeker de moeite waard zijn om eens te bezoeken. De route voert hier niet direct langs.
Vanuit Zeddam fiets je tussen de landerijen door via Kilder en het buitengebied van Doetinchem in de richting van Laag-Keppel. Voordat je de Oude IJssel oversteekt zie je rechts aan de overkant een van de mooist bewaarde kastelen van de Achterhoek staan, Kasteel Keppel. Dit is in particulier bezit en niet te bezoeken, wel een mooi plaatje.
Een stuk verderop peddel je Hummelo binnen. Klinkt bekend hè, Hummelo? Zanger Bennie Jolink van Normaal werd hier geboren en woont er nog steeds. Net voordat je het dorp uit fietst, kom je langs het standbeeld van de band. Het bronzen beeld is een eerbetoon van het Anhangerschap, de fanclub van Normaal en is op Hemelvaartsdag 10 mei 2018 onthuld. Hiermee is Hummelo een heus bedevaartsoord geworden. Je kunt er niet aan voorbij rijden zonder even met de mannen op de foto te gaan. Daarna fiets je al høkend oehoe-oehoerend hard via Hoog-Keppel weer in de richting van de Oude IJssel, om nog een mooi stuk over het fietspad langs de Oude IJssel te rijden. Mooi riviertje, opvallend zwart water, met veel vissers, jonge gasten die vanaf de brug in het water duiken en plezierjachtjes. Het voelt als vakantie.
Het einde van de prachtige tachtig is in zicht. Het laatste stuk slingert langs boerderijen, weilanden vol met koeien en hier en daar een varkensstal. Die zie je niet, maar ruik je wel. Na ruim 80 kilometer arriveer je weer bij het station van Didam.
Onderweg zijn er voldoende gelegenheden om te pauzeren. In de verschillende dorpjes, of gewoon langs de kant van de weg. Je kunt ook de moeite nemen om bij hotel Montferland even naar boven te fietsen. Wij zijn daar per ongeluk aan voorbij gereden, maar het uitzicht schijnt schitterend te zijn. Het ligt zo’n beetje halverwege de route nadat (of voordat) je de muur van Zeddam beklommen hebt. Na het klimmetje niet linksaf na het oversteken van de N335, maar een klein stukje rechtdoor omhoog. Met een groot terras zal het een goede plek zijn voor een bakkie met een tosti of een stuk appelgebak met alles erop en eraan.
Deze prachtige tachtig is zeer afwisselend en een erg mooie manier om kennis te maken met de Liemers en het Montferland. Rustige wegen, goede fietspaden.
Mocht jij het leuk vinden jouw omgeving te promoten met een prachtige tachtig? Stippel je mooiste route dan uit, deel hem met ons en wij fietsen hem en schrijven er een stukje over op hetiskoers! Uiteraard ben je van harte welkom om met ons mee te fietsen. Wel lanterfantend, want op snelheid is het minder genieten van de omgeving.
- De prachtige tachtig van Hans Hartemink: Oost-Nederlands Plateau - 11/09/2018
- De prachtige tachtig van @HaroldinhoXL - 11/06/2018
- De prachtige tachtig van Marijn de Vries - 14/05/2018
Geef een reactie