Beste sportvolgers, wat zijn we verwend met een Nederlandse ritwinst en ook nog eens het Nederlands elftal in de halve EK voetbalfinale.
Toch zijn er ook wat minnetjes na week 1. Waarom moest Wilco Kelderman alweer zo snel vallen, waarom mocht Frank van den Broek niet gewoon winnen van Romain Bardet en waarom pakte Mathieu van der Poel niet gewoon de graveletappe, die was toch speciaal voor hem gemaakt? En natuurlijk ligt er ook nog de vraag waarom Bauke Mollema niet gewoon mee mocht. Die zit zijn verdriet nu weg te werken in een vakantie met het gezin.

Op dag 1 van de Tour was het al meteen koers. Waar het in het tv verslag eerst nog lang ging over de 20 kilo die Jonas Abrahamsen was aangekomen om een betere renner te worden, aan het eind ging het over de twee ploeggenoten van DSM-Firmenich-PostNL Bardet en Van den Broek, die bijna samen over de streep kwamen. Bijna, maar net niet. Had Bardet (bezig aan zijn laatste Tour, nog nooit geel gedragen) zijn jongere ploeggenoot te etappezege moeten laten? Op de socials vergeleek iemand het met Mollema, als die aan zijn laatste Tour bezig zou zijn en het geel zou kunnen pakken. Zou hij het aan een debuterende ploeggenoot gunnen?
De vraag stellen is hem beantwoorden. In de Tour worden geen cadeautjes weggegeven, zei ooit Eddy De Kannibaal Merckx. Dat ondervond ook Jasper Stuijven (LIDL-Trek) zondag in de inmiddels verguisde en bejubelde gravelrit.

In een interview met Wielerflits zei Van den Broek:|
– Is de gedachte dat ook de gele trui binnen handbereik was nog vaak door je hoofd geschoten?
“Die gedachte is natuurlijk wel een keertje voorbij geweest, maar ik heb er geen spijt van. Ik gebruik het als motivatie. Het is misschien nog wel leuker om iets niet te hebben en het te kunnen najagen, dan dat je iets mag bereiken.”
– En je witte en groene trui? Waar liggen die? Heb je ze dagelijks in je handen?
“Die zitten in mijn kleine koffer, maar die ligt achter in de bus. Ik heb ze sindsdien nog amper meer in mijn handen gehad. Dat is iets voor na de Tour.”

Na de graveletappe blijft het de gemoederen bezig houden: hoort zo’n etappe nou wel of niet thuis in de Tour? Het laatste woord is daar nog lang niet over gezegd. Een enquête onder de renners lijkt me gewenst. Van der Poel vond het in ieder geval heel mooi.

De Tour ligt nog niet zo in een plooi als vorig jaar, er komen nog spectaculaire bergritten aan en verrassende ritwinnaars kunnen opstaan.
Wie van de 14 gaat dat doen?

 1. Mathieu van der Poel (Alpecin-Deceuninck)
 2. Mike Teunissen (Intermarché-Wanty)
 3. Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla)
 4. Wout Poels (Bahrain Victorious)
 5. Fabio Jakobsen (Team DSM-Firmenich-PostNL)
 6. Frank van den Broek (Team DSM-Firmenich-PostNL)
 7. Cees Bol (Astana Qazaqstan Team)
 8. Wilco Kelderman (Team Visma | Lease a Bike)
 9. Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost)
 10. Danny van Poppel (Bora-hansgrohe)
 11. Elmar Reinders (Team Jayco AlUla)
 12. Bart Lemmen (Team Visma | Lease a Bike)
 13. Nils Eekhoff (Team DSM-Firmenich-PostNL)
 14. Bram Welten (Team DSM-Firmenich-PostNL)
Dé Hogeweg
Laatste berichten van Dé Hogeweg (alles zien)