voor de start 1-7-21

Lol is belangrijker dan winnen. Ik neem het allemaal ook niet zo serieus, zei hij in een interview. Op 26 juni 2021 won Ide Schelling de bolletjestrui in de eerste etappe van de Tour de France. Wielervolgend Nederland stond op zijn kop, want het was al weer 10 jaar geleden dat een Nederlander de bolletjestrui had: Johnny Hoogerland op 14 juli 2011.
Nadat Schelling hem de volgende dag kwijtraakte aan Mathieu van der Poel, pakte hij de trui weer terug in de derde etappe en bleef tot de zesde etappe leider in het bergklassement. Omdat Van der Poel al geel droeg, mocht Schelling de bollen alle dagen blijven dragen. De bergkoning uit Den Haag genoot vol overgave. Hij was niet King for a day, maar voor 6 days.

Zoals wij, wielervolgers, bij Niki Terpstra altijd te weten komen welk liedje hij in zijn hoofd had tijdens een koers, zo weinig weten we van de muzieksmaak van Schelling. Of heb ik gewoon niet lang/goed genoeg gezocht? Het zou zomaar kunnen dat hij op die 26e juni King for a day van Green Day keihard heeft afgespeeld op zijn hotelkamer laat op de avond. Of ’s morgens tijdens zijn warming up. Ik vind het wel lekker gekke, energieke muziek voor hem. Kan hij misschien als hij een keer tijd heeft tijdens deze nieuwe lockdown ergens een lijstje met zijn voorkeuren plaatsen? Favo muziek, eten, kleur, leest bij wel eens een boek? Van zijn hobby’s surfen, hangen met vrienden en quality time met zijn vriendin weten we al iets, maar hoort daar toevallig ook nog beachbiken of veldrijden bij? Fans always want more info.

Wat was het een fantastische zomer door die zesdaagse van Bolletjeskoning Schelling (Den Haag, 6-2-98, 1.82 m en 66 kg).
Sorry, Ide, dat ik toen niet over je schreef bij Het is Koers, maar Joeri Buitink was me voor met een leuke column over hoe jij zijn gids in Den Haag was. En ik woon ook in Den Haag en ik hoop je ook eens te zien tijdens mijn loopjes over het fietspad tussen Kijkduin en Hoek van Holland: het zou allemaal meer van hetzelfde zijn. Met dit stukje hoop ik het een beetje goed te maken.

In de eerste weken van december verschenen er weer wat artikelen over Schelling, in het AD Den Haag op 5-12-21, bij In de Leiderstrui op 6-12-21 en in de Wielerrevue op 13-12-21. Zo weten de smachtende volgers weer een beetje hoe het met hem gaat.
Als aan het einde van dit jaar de top zoveels ons om de oren vliegen, staat hij daar vast en zeker hoog op genoteerd. En terecht. Ik zeg: (Haagse) sportman van het jaar.
Het vooruitzicht van een vrolijke Schelling in de Amstel Gold Race op 10-4-22 sleept ons door de lockdown en de donkere dagen.
Totdat ik ergens lees wat zijn nummer 1 in de Top 2000 is draai ik deze nog even:

King for a day, princess by dawn
King for a day in a leather thong

Just wait ’til all the guys
Just wait ’til all the guys
Just wait ’til all the guys get a load of me

PS
Nog meer Schelling?

Plan voor Col du Zoetermeer, Schelling is vóór: https://www.ad.nl/zoetermeer/plan-voor-col-du-zoetermeer-krijgt-nu-ook-steun-van-bolletjestruidrager-ide-schelling-we-hebben-meteen-gebeld~ad3069e0/

Fietsambassadeur Den Haag
https://denhaagfietst.denhaag.nl/haagse-fietsambassadeurs/ide-schelling/

Dé Hogeweg
Laatste berichten van Dé Hogeweg (alles zien)