Nee, heel gezellig is het er niet ten burele Blochstrasse 2 te Oberhofen – Thunersee, dezer dagen. Men wist natuurlijk al een tijdje dat het er aan zat te komen, maar toch waren de scheisses, merdes, fuck’s en för helvetes niet van de lucht toen Primoz Roglic op de Col de Soudet het geel pakte in de negende etappe.

Nou is voorzitter Gian-Franco Kasper niet direct het type dat zich de zeik laat lauw maken, gelouterd als hij is. Internationaal voorzitter sinds 1998 en ook een mooie trackrecord als IOC-lid van 2000 tot 2018 geven de Zwitser de statuur van een leider die boven de partijen staat, eentje met visie die bovendien respect afdwingt. De laatste jaren wankelt zijn positie echter. Met name vice-voorzitter Janez Kocijančič – nota bene zelf een Sloveen – zag de bui al jaren hangen. Zijn kruistocht tegen Kasper is dan ook persoonlijk geworden. In een uitgelekt bondsmemo verketterde Kocijančič zijn bondspresident. Die zou niet alleen zijn kop in het zand steken, maar ook onvoldoende anticiperen.

bron: forum.cyclingnews.com/threads/

“Waarom slingerden die oude kutfoto’s van Primoz op een gare mountainbike in dat oversized FDJ-tenue nog steeds over het web? Had godverdomme een paar Russen van Internet Research Academy ingehuurd om vanuit die trollenfabriek in Sint Petersburg het internet te schonen van die beelden!”, foeterde Janez tegen zijn getrouwen.

 

Eric Heiden
Ze hadden het er natuurlijk al uitvoerig over gehad binnen de Internationale Ski Federatie (FIS). Binnenskamers wisten ze wel beter. Als Jens Weissflog of godbetert die clown van een Matti Nykänen zich in de jaren tachtig ooit was gaan meten met dat treurige profpeloton… De schok was een tsunami geweest in vergelijking met de golf die Eric Heiden in het schaatsen veroorzaakte in Lake Placid. Geen Hinault, Francesco Moser, Jan Raas of Miguel Indurain die ze nog had kunnen volgen.

Op het bondsbureau aan de oevers van de Thunersee weten ze al decennia succesvol hun geheimen binnenskamers te houden. Soms met wat geluk maar meestal met geniaal strategisch spel. Bijvoorbeeld begin 2000, toen die arme Japanners de FIS begin 2000 voorzichtig polsten. Springlegende Noriaki Kasai wilde het gaan proberen als semi-prof bij het obscure Italiaanse Amore & Vita-Prodir-fietsclubje van het Vaticaan. De delegatie uit Tokyo kreeg links en rechts om de oren. Een fietsende Japanner in het profpeloton – ze zouden zichzelf én de wereld van het schansspringen ridiculariseren. Wel hadden ze gemazzeld dat die Poolse boer Kamil Stoch vorig jaar een lucratief profcontract afwees, ondanks de bulk oliedollars van UAE Team Emirates – de meervoudig olympisch en wereldkampioen was nog wereldvreemder en dommer dan ze bij de FIS dachten.

Alleen, wat moesten ze nou met het geval Rogla? Hun voormalige poulain Roglic – nota bene nog wereldkampioen in de jeugd – dreigde hun hele wereld te doen instorten met een eventuele tourwinst. Als de hele wereld daarop kennis nam van de onoverwinnelijkheid van het legioen schansspringers, konden ze wel inpakken. Geen Vierschansentournee of Olympisch evenement meer.

Never waste a good crisis
Het crisisteam had echter de nodige tegenstappen in petto. Ronduit geniaal was de move om het vermaarde lobbykantoor Brownstein Hyatt Farber Schreck LLP los te laten op de entourage van het wielerwereldje. Zo vaak als mogelijk werd benadrukt dat Primoz Roglic een oud-schansspringer was, maar dat zijn talent voor het fietsen nul verband hield met zijn verleden als ski-vlieger. Al die praatjesmakers van Radio Tour, Vive le Vélo, NOS en dergelijke lullen elkaar toch maar na, concludeerden de lobbyisen. Tot vervelens toe kregen journalisten, opiniemakers en influencers als Maarten Ducrot, Marijn de Vries , José de Cauwer, Bas Tietema , Thijs Zonneveld , Gio Lippens, alsook wetenschapper Bert Blocken dus de verhalen over Roglic de schansspringer door de strot geduwd. De eerder genoemde trollen in Rusland en een uitgekiende social-strategie deden de rest. Met regelmaat werd ook Eddy the Eagle nog aangehaald om de verdachtmakingen af te leiden. En zo werd het verhaal Rogla de Schansspringer gekilled. Mission accomplished.

Maar waakzaamheid blijft geboden, weet men in Zwitserland. Gian-Franco Kasper meldde eerder dit jaar zijn aftreden. Een nieuwe generatie scherpzinnige bewakers van het Grote Geheim staat klaar. Laat Roglic de Tour de France maar winnen. Wij zien elkaar in Garmisch-Partenkirchen.

Bron: instagram Primoz Roglic

Barend Pelgrim
Laatste berichten van Barend Pelgrim (alles zien)