BREKEND:De Duitse publieke omroepen willen per 2012 kappen met het uitzenden van de Tour de France. ARD en ZDF maakten deze week bekend dat ze niet langer geïnteresseerd zijn in het uitzenden van heroïsche sport op smalle tubetjes.
Verrassend? Nee. Jammer? Ja.
Echt waar, wonen in Duitsland is best prettig. Mooie fietswegen, schnitzels als deurmatten en in Berlijn is het nooit saai. Maar voor de devote wielervolger is het een ander paar mouwen. Van pak ‘m beet Kuurne-Brussel-Kuurne heeft geen mens gehoord. Het krijtbord met wedquotes in de dorpskroeg bij de plaatselijke koers? Nergens. Gearrangeerde uitslagen bij het rondje om de kerk? Snapt niemand.
Terwijl het allemaal anders had moeten zijn. De ARD bedoelde het zo goed. Jan Ullrich begon halverwege de jaren ’90 de stenen uit de straat te rijden, en de tv-makers zagen een geweldige krachtpatser. Een held, een rolmodel voor de natie, in een sport waarin de sterkste wint en daarvoor over hoge bergen en door diepe dalen moet gaan. Al snel prijkten drie letters pontificaal op de schouder van de magenta Telekomtruitjes: een A, een R en een D. Meeliften! Het gros van de televisiekijkers begreep echter (nog) niet veel van de tactieken, de combines en andere (soms ongrijpbare) wetten van het peloton.
Een decennium later. Nog steeds behoeft de sport veel duiding voor de kijkers, iets dat ervaren wielervolgers overdreven voorkomt. Toch maken de Duitsers prima tv. Mooie filmpjes, strakke interviews, de ene dag door ARD, de dag erop door ZDF. Het woord doping valt hoogst zelden. Totdat de sneeuwbal gaat rollen. En jammer genoeg voor de staatszender bleek die sneeuwbal vooral magenta van kleur te zijn.
De gevolgen zijn genoeglijk bekend. Eerst gaat de stekker er helemaal uit, later zenden ze in zeer begrensde mate uit. Met een dikke dopingdeken over elke uitzending is fietsen kijken geen plezierig tijdverdrijf meer. De berichtgeving is op een gegeven moment moralistisch tot op het bot: DIE SPORT MOET SCHOON! De die-hards gaan naar het evenwichtigere Eurosport en de zenders zitten met één van ‘s werelds grootste sportevenementen in de maag. De hype is over.
De zaak-Contador is nu de druppel. Dit jaar zijn de publieken nog contractueel gebonden om grote delen van de Tour live uit te zenden. Als in 2012 dit contract afloopt, zeggen ARD en ZDF Tschüss. Na het verdwijnen van Milram, de laatste Duitse World Tour-ploeg uit het peloton, houdt ook de belangrijkste berichtgever het voor gezien.
- Getest: Biehler Neo Classic Softshell broek en jas - 06/03/2018
- John Degenkolb: Kraftpack aus Gera - 07/06/2011
- Top 5: De beste wielerbijnamen - 22/03/2011
Verrassend? Nee. Jammer? Ja. RT @hetiskoers: Nieuw: Duitsland stapt af http://tourkoorts.nl/2011/duitsland-stapt-af/
ARD/ZDF stoppen met uitzenden van de Tour. Hypocriet! RT @hetiskoers: Duitsland stapt af http://tourkoorts.nl/2011/duitsland-stapt-af/
RT @hetiskoers: Duitsland stapt af http://is.gd/o8DXm9
Zou er ooit een wielerliefhebber zijn geweest die tijdens de Tour naar ARD of ZDF heeft geschakeld? Behalve dan om al dijenkletsend van de bank te rollen over de ongekende hoeveelheid onkunde en onbenul die van het scherm spatte. Met Marcel Wüst als eenoog (sorry, Marcel, no pun intended) in het land der wielerblinden.
Wüst, die overigens in 2009 als eerste door de ARD werd geslachtofferd: oud-renners, die ook nog ‘ns aan de lopende band oude zonden opbiechtten, konden onmogelijk nog deel uitmaken van het uiterst cleane clubje ARD- en ZDF-commentatoren.
Over het belazeren van de kluit gesproken: beide Duitse staatszenders zagen er absoluut geen been in om, als het hen zo uitkwam, net te doen alsof ze met een live-uitzending bezig waren, terwijl de koers al hoog en breed gelopen was. En ook Wüst speelde dat theater vol overtuiging mee.
Onbenul, onkunde en bedrog. Is er een Duitse variant van het spreekwoord: de pot verwijt….?
Ah. Alweer?
@Ruud De uitzendingen werden best goed bekeken, vooral voordat ARD/ZDF in een spagaat kwamen. Da’s dan ook het probleem niet.
Nederlanders, Belgen, Spanjaarden, Fransen, Italianen weten hoe het eraan toegaat in het peloton. Een spiegel van het leven: list en bedrog, deals maken, andermans bord leegeten. De commentatoren (vooral Wüst) probeerden dat zo goed mogelijk uit te leggen. Maar in ongeveer 15 jaar bouw je geen cultuur op, zo blijkt.
De voorzitter van de Duitse wielerbond wees gisteren nog eens op de relatief grote transparantie binnen de wielersport en de verregaande pogingen om schoon schip te maken. De zendbazen zeiden hierop ‘in samenvattingen passende aandacht aan de sport te zullen geven’.
@EDnl Nog één Tour. Dan zijn ze eindelijk van hun contract af.
Voor het tijdperk Ulrich was er ook geen kilometer wielrennen op de Duitse TV te zien.Opeens stond er bij de etappes over Duits grondgebied meer volk dan in Frankrijk langs de weg en leek de Tour op de Duitse TV een vanzelfsprekendheid die al jaren aan de gang was.Dus ik voorspel dat zodra er een nieuwe Duitse held op de fiets verschijnt,en dat gaat gebeuren,alles weer anders is.En dat is nog een goede zaak ook.