In een omgebouwde paardenstal in Oost-Vlaanderen staat een tengere vrouw met een grote fles bier in haar hand. Ze heeft een blos op haar wangen en oogt vrolijk. Dat is niet omdat ze teveel heeft gedronken of een zatte pulle is, zoals ze in dit deel van België zeggen. An De Ryck is vrolijk en trots omdat ze het bier dat ze in haar hand houdt zelf heeft gebrouwen. Ze was de eerste vrouwelijke brouwingenieur in België. Al jaren zwaait ze de scepter in het familiebedrijf dat Gustave De Ryck al in 1886 oprichtte. Hier in de oude boerderij tegenover de kerk in Herzele, waar over twee weken het peloton langs raast in de aanloop naar de eerste kasseihellingen in de Ronde van Vlaanderen, zijn An en haar twee kinderen al de vierde en vijfde generatie brouwers. Niet ver hier vandaan liggen Zottegem en Godveerdegem. Alleen voor de plaatsnamen zou je al naar Vlaanderen afreizen.
Voordat Gustave De Ryck ruim 130 jaar geleden hier in de Denderstreek zijn eerste biertje maakte had hij met zijn broer een huidvetterij. Er bleek maar een inkomen in te zitten voor één gezin. De gewezen leerlooier lustte wel een biertje en reisde af naar Bremen om het vak te leren bij de Brauerei zum goldenen Adler. Uit eerbetoon droeg zijn brouwerij in Herzele aanvankelijk de naam De Gouden Arend. Na de Eerste Wereldoorlog werd het Brouwerij De Ryck.
Het jubileumbier De Gouden Arend (75 cl, 9%) dat An De Ryck omhooghoudt was in 2011 bij het 125-jarige bestaan een eerbetoon aan die begintijd. Een hommage ook aan de vorige generaties die in de oorlog paarden, ketels en kuipen kwijtraakten. De brouwerij ging zelfs een tijdje dicht.
Misschien komt het door het fruitige biertje dat An schenkt – Arend Tripel, 8%, tweemaal gekozen tot beste tripel van Europa. Misschien zijn het de verhalen die ze vertelt onder de bossen hop die aan de balken hangen. Misschien, en dat weet ik welhaast zeker, is het de veerkracht die de familie al ruim een eeuw toont die me ontroert. En de halsstarrigheid om geen pils te maken, niet te zwichten voor de commercie. (Pils is voor voetbalsupporters, vertelde een man me eerder die week, speciaalbier voor wielrenners.) Tenminste niet voor de massa. De Ryck heeft het eigenlijk omgedraaid. Was het originele, uit 1920 stammende amberkleurige ‘Spécial’ De Ryck, het vlaggenschip, tot tien jaar geleden slechts op vaten beschikbaar, tegenwoordig bottelt de brouwerij ook en komt steeds met nieuwe speciaalbieren. Liefhebbers drinken niet meer week in week uit hetzelfde, al is dat wel verdomd verleidelijk in het geval van Arend Tripel, Gouden Arend en Steenuilke – ter ondersteuning van een project voor steenuilen gebrouwen met de unieke Vlaamse kruiden angelica, lievevrouwe bedstroo en sleedoorn. Het is bij al dat lekkers alsof een engeltje – of als je Patricia Paay heet, een toyboy – over je tong piest.
Het bezoek aan brouwerij De Ryck sluit een paar dagen fietsen af in het prachtige Heuvelland en de gastvrije Denderstreek. Even was er de hoop dat door al dat gestoemp door de regen en tegen de wind in, door dat gedokker over weerbarstige kasseien de kilo’s eraf waren gevlogen, maar helaas. En dat is allemaal de schuld van An De Ryck en dat vurrukkullukke speciaalbier dat ze brouwt.
Brouwerij de Ryck is dagelijks geopend. Rondleidingen en uitgebreide lunch met de bieren en streekproducten op afspraak. De brouwerij heeft een klein winkeltje waar alle bieren en bijproducten (kaas, paté, chocolade!) beschikbaar zijn.
- Wielrennen in Turkije is simpel… - 13/10/2023
- Welke anderen? WK in Leuven - 23/09/2021
- Een Ryck leven - 18/03/2017
Lekker biertje. Vaak genuttigd hier van de tap in café De Blauwe Hand (Nijmegen)