Wout maakte het vredesteken op de finish in Ninove. Tiesj wierp de knuppel in het hoenderhok op de Berendries. Zonovergoten decor voor Omloop Het Nieuwsblad. Drie dingen om dankbaar voor te zijn, zoals je vaak moet bedenken in geval van een dipje. Bij de opening van klassiekers 2022 is de grote dip de donkere wolk die we zien hangen boven het oosten. Attent van Van Aert om daar rijdend bij stil te staan.

Wat was Van Aert aan het doen toen hij dat interview gaf aan Wielerflits? Mike Teunissen naar voren schuiven om de druk van zich af te wentelen? De twee Jumbo-Vismaten lagen in 2021 vaak bij elkaar op de kamer, dus Wout kan het weten. Toch liep het anders, al werd de naam van Teunissen genoemd op 50 km van de streep. Ook hij is al goed in vorm, zo te zien. Maar tegen de benen van Van Aert kon niemand op. Wat een schitterende solo van 12 kilometer in het shirt van de Belgisch kampioen. Overal waar hij langs reed klapten zijn landgenoten eerbiedig.

Het is weer koers en er is weer publiek! Zaterdagochtend in het Gentse Kuipke kwamen 4.000 fans opdraven om de renners toe te juichen voor de start van de Omloop. Ook het parkoers was druk bevolkt. De wereld – hier althans – was open en de zon scheen in gouden bierglazen.

Voor tv-volgers was het wennen om weer koers te kijken met publiek langs de weg. Laat ik voor mezelf spreken: voor mij hoeven die hordes niet. De afgelopen twee jaar ben ik eraan gewend geraakt dat ik me lekker helemaal op de koers en de renners kan concentreren zonder al dat irritante meerennen en ander gevaarlijk dronken supportersgedrag.

De Belgen zijn voorbeeldig in hun bermgedrag, maar ik denk al bangig vooruit aan de finish op de Alpe d’Huez tijdens etappe 12 van de Tour de France. Onderweg verwacht ik bloedstollende taferelen, want er is tegen de zomer vast nog steeds geen rennersvakbond die maatregelen heeft kunnen afdwingen tegen grensoverschrijdend supportersgedrag.

Misschien dat Van Aert daar een teken op kan verzinnen. In de komende klassiekers heeft hij zeker en vast gelegenheid dat aan de wereld te tonen als hij weer als eerste over de streep bolt.

Dé Hogeweg