Prima dingetje
Een jaar geleden schreef ik een review over een drietal fietscomputers van Sigma. Ik was positief, maar miste het topmodel van Sigma, de ROX 12 EVO. Die was namelijk destijds niet leverbaar.
Maar nu weer wel, en ik kreeg de gelegenheid die fietscomputer uitgebreid te testen. En om maar meteen met de deur in huis te vallen: dat beviel uitstekend.
Laat ik om te beginnen zeggen dat ik nooit echt heel handig ben met apparaten en nieuwe elektronica. Waar dat aan ligt? Geen idee. Maar de Sigma ROX 12.1 EVO en ik waren meteen vrienden. De Sigma Ride app had ik nog op mijn telefoon staan, die vond hem via Bluetooth meteen, en ik kon gelijk aan de slag om het apparaat een beetje netjes in te richten. Daarbij was wel even zoeken wat je via de app kunt instellen en wat je op het apparaat zelf moet instellen. Maar met enig geduld (dat heb ik) is het allemaal prima vindbaar.
Via de Sigma Ride app kun je maximaal zes verschillende pagina’s aanmaken, waar je eenvoudig doorheen (of terug) kunt bladeren. Op die pagina’s kun je tot maximaal tien datavelden (!) weergeven. Die datavelden kun je bovendien ieder van een aparte kleur voorzien, hetgeen het allemaal heel overzichtelijk en snel afleesbaar maakt. Zo maakte ik een ‘ritpagina’ (met snelheid, afstand, trapfrequentie en hartslag), een ‘hoogtepagina’ (met hoogte- en stijgingsdata en een fraai grafisch hoogteprofiel), een ‘omstandigheden-pagina’ (temperatuur, tijd, batterijstatus) en een ‘kaartpagina’ aan. Leuk, maar vooral handig. Het bladeren gaat via de twee onderste zijknoppen of al swipend over het touchscreen. Handig!
Het aantal weer te geven variabelen is overigens enorm, zeker als je ook over een vermogensmeter beschikt. Uitgebreide trainingsanalyses achteraf – via de app of in het Sigma Data Center (even op je laptop downloaden) – behoren daarmee eveneens tot de mogelijkheden. Maar goed, daar doe ik als eenvoudige fietser allemaal niet aan. Veel te vermoeiend.
De vormgeving van de ROX 12.1 is fraai en rustig, de datavelden zijn prima leesbaar, al wordt de leesbaarheid soms wat bemoeilijkt door het spiegelende glas.
De ROX 12.1 kan worden geleverd met verschillende sensoren. Ik kreeg hem geleverd zonder sensoren, maar dat was geen probleem. Mijn Wahoo-sensoren voor snelheid, trapfrequentie en hartslag vond hij probleemloos via het ANT-signaal. Verder in de doos: twee verschillende stuurhouders, een usb-c kabel om hem op te laden, een veiligheidskoord en een beknopte gebruikershandleiding. Een uitgebreide handleiding is te downloaden van de Sigma website.
Navigatie
Als ik ga fietsen wordt het pas echt mooi. Ik had een route Strava aangemaakt (in Komoot kan ook), vink hem in de app aan en die wordt meteen naar de ROX 12.1 overgebliept. Ik selecteer de route, druk op start, druk om mijn rit te beginnen op de startknop aan de zijkant, en ik ga op weg. Al snel constateer dat de routenavigatie van de ROX 12.1 perfect werkt. Het gps-signaal is zeer precies, de kleurenkaart is uitstekend leesbaar, en de route-aanwijzingen zijn geweldig duidelijk. Turn-by-turn-navigatie wordt bovendien begeleid door waarschuwingsbliepjes als je een afslag nadert. Handig.
Rij je per abuis of expres verkeerd, dan begint de ROX 12.1 meteen te bliepen en wil je terug sturen. Als je dat negeert en doorfietst, zoekt hij al snel naar een alternatieve weg om weer op je oorspronkelijke route uit te komen. Perfectie.
Wat betreft de kaart: in de ROX 12.1 staan kaarten van alle landen in Europa standaard in het geheugen. Kaarten die je niet nodig hebt kun je verwijderen, en via wifi kun je kaarten van landen in andere werelddelen toevoegen of je huidige kaarten updaten. Gratis.
Ook kun je op de kaart diverse ‘Points of interest’ (POI) tonen. Van cafés en restaurants tot fietsenwinkels, tankstations en kampeerterreinen. Je kunt ook een POI of een adres naar keuze zoeken en je daar naartoe laten leiden. Allemaal heel handig voor langere tochten of fietsvakanties in onbekende streken.
Is je ritje of training klaar, druk dan op stop, en sla je rit op. Delen op Strava of Komoot (of een ander platform), mits van te voren geselecteerd zou dan automatisch moeten gaan, maar kan ook via de app.
Kortom, de Sigma ROX 12.1 EVO is een prima fietscomputer, en vanwege zijn uitstekende navigatiemogelijkheden wat mij betreft zeer geschikt voor langere fietstochten en fietsvakanties. Ook de trainingsmogelijkheden zijn onbegrensd. De Sigma ROX 12.1 EVO kan de concurrentie met de Garmins, Wahoos en Hammerheads van deze wereld dan ook prima aan, ook qua prijs. Die bedraagt zo’n 380 euro exclusief sensoren.
Ook de batterij lijkt redelijk in orde en gaat, afhankelijk van de omstandigheden (temperatuur), het gebruik (navigatie, sensoren) en de in te stellen schermhelderheid zo’n 10 tot 15 uur mee, schat ik.
Minpuntjes
Zie ik dan helemaal geen minpuntjes? Jawel, maar dat zijn kleinigheden. Ten eerste, en al genoemd, het spiegelende glas. Ten tweede vind ik de plaatsing van de linkerzijknoppen niet ideaal. De terugblader- c.q. uitzoomknop zit vrij dicht op de stopknop. Dat vereist een zorgvuldige bediening, hetgeen niet altijd makkelijk zal zijn bij vermoeidheid en/of slecht wegdek. Maar goed, terugbladeren of uitzoomen kan ook via het touchscreen. Een laatste kleine aanmerking: de ROX 12.1 kun je verbinden met je smartphone. Daardoor kun je ‘smart notifications’ ontvangen, zoals whatsappjes of sms-jes. Dat lijkt handig, maar hij geeft ook willekeurige nieuws- of twitterberichten door en dan vind ik wat teveel van het goede. Of en hoe je dat kunt aanpassen, heb ik niet kunnen achterhalen. Ik heb die notificaties dus maar uitgezet.
Maar alles bij elkaar: prima dingetje!
-
Gebruiksgemak: 8,5
-
Mogelijkheden: 9
-
Navigatie: 9,5
-
Prijs/kwaliteit: 9
- Getest: Sigma ROX 12.1 EVO fietscomputer - 24/10/2023
- Boekrecensie: Opgeladen! - 10/09/2023
- Koerslandschappen 8: Tussen Ieper en Wevelgem - 25/03/2023