Als wedstrijdrenster ben je gewend om altijd in je clubkleding te rijden. In de koers is het oprollen van je mouwen niet toegestaan, evenmin dat je je sokken tot onder je enkels mag dragen. Vandaar dat wedstrijdrenners niet alleen lijntjes op hun bovenbenen hebben, maar ook strakke lijntjes hebben waar de sokken zitten, en op de bovenarmen.

Vanwege die lijntjes op de bovenarmen zul je wedstrijdrenners ook buiten wedstrijden nauwelijks met shirts zonder mouwen op de fiets zien zitten. Maar dat komt óók omdat die shirts bijna niet te koop zijn. En als ze wel te koop zijn, dan zijn het niet altijd even elegante modellen. Maar toen was daar Susy Cyclewear, dat met een mouwloos fietstopje kwam. Een felgekleurd zalmroze exemplaar kwam als nieuwe aanwinst door de brievenbus en ik werd al vrolijk toen ik de doos opendeed. Helaas was het destijds nog niet warm genoeg om in een shirt zonder mouwen te fietsen, maar ik kon niet wachten tot dat wel het geval was. Inmiddels is de zomer in Nederland aangekomen en sprong ik op de fiets met Susy Cyclewear aan.

Nergens iets van aantrekken

Ik moest even wennen aan het idee dat ik met een mouwloos shirt op de fiets zat, vanwege bovengenoemde redenen – ik rijd wedstrijden. Gelukkig heb ik niet van die strakke lijntjes op mijn bovenarmen, omdat ik altijd probeer mijn mouwen telkens nét op een andere hoogte te dragen. Maar strakke lijntjes, een flauw kleurverloop of volledig bruine armen: ik zou me er eigenlijk helemaal niks van aantrekken.

Met echt zomers weer is fietsen in een shirt zonder mouwen gewoon heerlijk. Ik was het vergeten – of eigenlijk had ik het nog nooit echt ervaren, want het dichtst bij een wielershirt zonder mouwen was ik gekomen door mijn shirt met mouwen op te rollen. Maar dit is genieten! De zon op je schouders en rug, de wind langs je armen. Dat gaat ver boven een eventueel raar gezicht.

Degelijk én mooi

En dat rare gezicht zal ook wel meevallen, want iedereen zal vooral kijken naar het hippe, mooi gestyleerde shirt, dat zeer fraai is ontworpen. De donkerblauwe band met roze en blauwe streep aan de achterkant zorgt ervoor dat het shirt niet opkruipt en goed op zijn plek blijft zitten. De twee achterzakken zijn diep genoeg zodat er nooit iets uitvalt, maar niet te diep waardoor je allerlei fratsen moet uithalen om er iets uit te pakken. Ook het zakje met ritssluiting voor sleutels en geld ontbreekt niet en is mooi weggewerkt aan de zijkant van de rechterachterzak.

De voorkant is simpel, maar zeer degelijk en met elegante lijnen, die het vrouwelijk figuur niet alleen op een positieve manier doen uitkomen, maar het shirt daarbij ook erg comfortabel maken. Het enige ‘nadeel’ wat ik zou kunnen noemen is dat je met een wielerbroek met bretels een klein beetje de bretels ziet zitten aan de achterkant, omdat de bovenkant daar vrij ver naar binnen gaat. Maar persoonlijk vind ik dat niet storend. Het is eerder dat het me opviel omdat ik voor deze test op alle details lette. Ik zou zeker niet vanwege die reden het shirt niet kopen. En bij een wielerbroek zonder bretels is het probleem er dus in het geheel niet.

Jarenlange ervaring

Susy Cyclewear heeft naast de mouwloze shirts – zowel in koraalroze als blauw – ook shirts met mouwen tot net boven de elleboog, of met een driekwart-mouw. Net even wat anders dan de reguliere shirts met korte mouwen die je overal kunt kopen. Daarmee onderscheidt Susy zich op een positieve manier van andere merken. Je merkt aan alles dat Susy zelf fietst, al jaren ervaring heeft in de mode-industrie en bovenop het hele proces zit. Ze reist zelf naar Polen en Italië om stoffen uit te zoeken en te vertellen hoe de kleding gemaakt moet worden.

Er hangt wel een prijskaartje aan deze kwaliteit. Dit mouwloze shirt kost 94,95 euro. Maar het is elke euro waard. Voor kwaliteit moet je nu eenmaal betalen, maar je zult er zeker geen spijt krijgen, want je krijgt er een shirt voor terug dat goed zit, mooi is en degelijk, en waarin je op een positieve manier opvalt. Plus het genot van fietsen met blote armen!

Het Susy Cyclewear mouwloos fietstopje is onder andere te koop via de webshop op susycyclewear.com, voor 94,95 euro. Volg Susy Cyclewear ook op Facebook of Instagram

Jeanine Laudy