Natuurlijk is het fout. Een regel werd overschreden, de gevolgen te groot.

Het is maar een spelletje, maar als er mensenlevens mee gemoeid zijn, is het plots meer dan de belangrijkste bijzaak.

De wielerbubbel sidderde bij het kennisnemen van de zeldzame magnitude van het ongeval.

De Twitterrubriek ‘digitale steniging’ draait sindsdien overuren. Hashtag Groenewegen trending.

Fabio’s wielervader Lefevre ziet de dader het liefst behind bars en met hem vele bubbelzonen die hetzelfde verdict predikken.

Natuurlijk vindt niemand dit nog steeds, na er wat langer over nagedacht te hebben, maar de emotie is begrijpelijk. Fabio is namelijk ook mijn wielerbubbelbroertje. Maar Dylan is dat ook, of was.

En ook ik keur het impulsieve gedrag van broertje Dylan mordicus af en verdiend hij een harde stomp in zijn maag.

Er zijn echter zó veel belangen die de situatie complex maken, dat je dit niet simpelweg kan decimeren tot één absolute dader. Het getuigt zelfs van beperkt intellect als je denkt dat dit het handelen is van één lonesome wolf.

Dylans is namelijk slechts de frontsoldaat die uitvoer geeft aan de plannen opgetekend door kolonel Maassen en consorten. De legerleiding van Jumbo-Visma had moeten besluiten dat deze finale (bergaf á 80 km/h), een brug te ver is. De UCI had op haar beurt dit strijdtoneel ongeldig moeten verklaren.

Er zal geen één renner zijn geweest die vooraf serieus beklag zal hebben gedaan over de aankomst. De belangen zijn te groot. De topsprinter zelf zal al helemaal nooit aangeven dat hij een aankomst té gevaarlijk vindt. Dit staat gelijk aan angsthazerij, met het predicaat Lulletje Rozewater tot gevolg. Een grotere diskwalificatie van een sprinter bestaat niet.

De eerste grote afspraak, na maandenlang droog staan.. Dan houd je je bek en sprint je de maanden opgebouwde wielergeilheid in één klap uit je benen.

Het was simpelweg té veel voor een topsprinter om hier mee te dealen. De geilheid. De druk van de bubbel waar je zelf ook deel van uitmaakt. De onzekerheid of je het nog wel kan. Het was gewoon te veel.

Bedenk dat het net zo goed andersom had kunnen zijn. Eén andere keuze van Fabio een paar honderd meter eerder en hij zou als gevolg van dezelfde impuls, Dylan zonder voorbedachte rade hetzelfde lot toe hebben gebracht.

Het is gewoon een drama die twee broers uit hetzelfde gezin is overkomen. Die gaan elkaar flink de waarheid vertellen.. en daarna is er bier.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

Bedrag