Zelfgemaakte foto’s van de Tour de France van 1987 maar ook van verschillende edities van de Ronde van Oud-Woensel. En krantenknipsels en programmaboekjes van datzelfde criterium. Foto’s van junioren, dames, profs maar ook van juryleden en ronde-missen. En een map vol knipsels over Mart Smeets, inclusief uitgeknipte columns. Het zijn zomaar wat dingen die ik tegenkom in de onnoemelijk grote verzameling van de eind vorig jaar overleden Gerard Wolfs (foto) uit Eindhoven.

Een verzamelaar heeft moeite met weggooien, weet ik zelf, maar Wolfs kon dat écht niet. Ik heb een deel van zijn verzameling mogen overnemen en daarin kom ik bijvoorbeeld dubbele knipsels uit reclamefolders tegen en een paar fotomapjes met als titel ‘mislukt’. De bewuste foto’s waren inderdaad echt mislukt. Maar wel bewaard. Inmiddels liggen ze wél bij het oud-papier…

‘Maar hij gaf ook vaak foto’s weg, als hij wist dat hij iemand er een plezier mee kon doen’, vertelt een van de dochters over haar vader die in een in memoriam wordt omschreven als ‘een bijzonder aimabel en bescheiden man die de wielersport van jongs af aan een warm hart toedroeg’.

Gerard Wolfs bezocht veel wedstrijden, maakte met name vanaf de jaren tachtig daar heel veel foto’s die hij vervolgens inplakte. Ordners vol. En ondertussen bewaarde hij ook nog programmaboekjes, boeken, tijdschriften en allerhande reclamemateriaal. Ook als hij het al dubbel had.

Het is bij elkaar nogal veel en ik kan en wil niet alles bewaren; bij mij thuis staat het momenteel her en der een beetje in de weg. Veel moet ik nog uitzoeken maar als er geïnteresseerden zijn voor specifiek materiaal hoor ik het graag. Het is te veel om op te noemen maar ik doe hieronder een poging om te beschrijven wat er zoal bij zit. Zie ook de foto’s daaronder.

-Zelfgemaakte foto’s van renners, allerlei categorieën. Vanaf halverwege de jaren tachtig.
-Zelfgemaakte foto’s per wedstrijd in een of meerdere ordners. Het gaat om allerlei criteriums in met name Noord-Brabant en Limburg (Acht van Chaam, Ronde van Gerwen, Boxmeer, Mijl van Mares etc.), (semi-)klassiekers zoals de Scheldeprijs, Gent-Wevelgem, de Waalse Pijl en Veenendaal-Veenendaal. En ook WK’s en etappes in verschillende Tour de Frances. Zowel actiefoto’s als portretfoto’s.
-Fotokaarten, persmappen en folders uitgegeven door ploegen/sponsors
-Documentatie van de Tourstart in Den Bosch
-Heel veel krantenknipsels
-Boeken en heel veel tijdschriften over wielrennen en toerfietsen.
-Bidons, petjes.
-Etc. etc…

Wie heeft er interesse in wat? Veel items mogen gratis en voor niks weg.
Voor meer informatie: josvannierop@hetnet.nl

 

Jos van Nierop
Latest posts by Jos van Nierop (see all)