Foto BELGA PHOTO JASPER JACOBS Credit: Belga News Agency/Alamy Live News
Het parcours voor De Omloop is bekend!
Het is nog minder dan vier weken tot dé start van het wielerseizoen. Natuurlijk zijn er op dit moment al koersen onderweg. Zoals we eerder al schreven kun je vanaf nu al bijna non-stop achter de TV (of HBO Max app) zitten om koers te kijken. Morgen kun je al weer actie zien in de Ster van Bessèges bijvoorbeeld. Een mooie line-up (en volgens de kenners doet Carapaz ook mee, net als Arnaud de Lie en Mads Pedersen). Marijn van den Berg, Daan Hoole en Alexander Konijn houden de Nederlandse eer hoog. Maar we hunkeren natuurlijk allemaal naar De Omloop Het Nieuwsblad (voorheen Omloop het Volk en daarvoor Omloop van Vlaanderen).
Op 1 maart staan de mannen en vrouwen aan de start van deze eerste voorjaarsklassieker. Het parcours ligt elk jaar net weer een stukje anders. Het precieze parcours kun je vinden onder deze link: parcours Omloop Het Nieuwsblad . De hellingen en kasseistroken, kenmerkend voor de Omloop Het Nieuwsblad hebben we even uitgezocht. (helaas geen kaartje, maar goed).
Dit jaar zijn de volgende hellingen opgenomen in de koers:
- Leberg (3x)
- Eikenberg
- Valkenberg
- Wolvenberg
- Molenberg
- Berendries
- Elverenberg-Vossenhol
- De Muur
- Bosberg
Ondertussen liggen er ook nog een paar mooie kasseienstroken
- De klassieke Paddenstraat
- Haaghoek (2x)
- Lange Munte
- Holleweg
- Karel Martelstraat
- Jagerij
Zo is het een mooie generale repetitie voor de Ronde vijf weken later.
Editie van 2024
In 2024 was er een verrassende winnaar, maar hoe was het ook alweer vorig jaar? Kijk hier de finale terug:
Historie van De Omloop
De Omloop kent zijn historie in 1945. De eerste editie van de Omloop werd georganiseerd in 1945 onder de naam Omloop van Vlaanderen. Zoals veel wielerwedstrijden in de eerste helft van de 20e eeuw werd De Omloop georganiseerd door de Vlaamse krant Het Volk. Even ter herinnering: De Tour de France is ooit opgezet door het magazine L’Auto, de Giro komt uit de koker van La Gazetta dello Sport en De Vuelta door Informaciones.
Ook klassiekers als LBL (L’Expresse) en Milaan-San Remo (Gazetta) komen uit die koker. Notable exemption: Paris-Roubaix werd gestart door de bouwers van het Roubaix Velodrome. Wel zo handig.
De Omloop werd dus neergezet als tegenhanger van de Ronde van Vlaanderen die, fun fact, door concurrent Het Nieuwsblad werd georganiseerd. Alles heeft een reden en een achtergrond. De Ronde van Vlaanderen werd overigens opgestart door Sportwereld, een medium dat in 1913 de vooruitziende blik had voor deze race.
In 1947 werd de Omloop van Vlaanderen omgedoopt tot Omloop het Volk. Vanaf 1950 kwamen verschillende hellingen in het parcours, waaronder de befaamde Muur. Een ding bleef lange tijd hetzelfde: start en finish waren in Gent, met ’t Kuipke als mythisch finishtoneel. Er is in de jaren veel gesleuteld aan het parcours. De start- en finishplaats zijn meerdere keren verwisseld, met Meerbeke, Lokeren en nu Ninove als aankomst. De laatste jaren is de combinatie met De Muur en daaropvolgend de Bosberg de ideale finish geworden. Een klassieke finish als je het ons vraagt.
Een ding moeten we nog benoemen. In 2009 nam Flanders Classics de organisatie van De Omloop over. Pijnlijk voor de liefhebbers was de gelijktijdige naamsverandering naar Omloop Het Nieuwsblad. Medium Het Volk was in de tussentijd opgeslokt door Het Nieuwsblad en dit was hét moment om dat ook in de koersnaam te veranderen. Zo verdween de naam ‘Omloop Het Volk’ na meer dan 60 jaar uit de wielerwereld.
Winnaars, veelwinnaars en kanshebbers
Er zijn maar weinig renners die de Omloop meerdere keren gewonnen hebben. Een van de recordhouders met drie zeges is de echte ‘Flandrien’ Peter van Petegem (in 1997, 1998 en 2002). De meest recente Nederlandse overwinning is van Dylan van Baarle in 2023. Dylan gaat dit jaar zichzelf niet opvolgen, want hij ligt eruit met een blessure. Meest recente dubbele winnaar was trouwens de inmiddels als raceprof gestopte Greg Van Avermaet.
Maar wie dan wel? We denken o.a. aan Christophe Laporte, Arnaud de Lie of wellicht de renners die al vroeg een goede vorm hebben laten zien: Tom Pidcock (twee overwinningen in de AlUla tour) of Jhonny Narvaez (die sterk was ‘Down Under’).
Maar net zoals vorig jaar Jan Tratnik onverwacht de overwinning pakte zou ook dit jaar de winnaar niet onder de pre-koers favorieten kunnen vallen.
Om maar een paar renners te noemen die ook aan de start zullen staan (zonder blessures): Matej Mohoric, John Degenkolb, Yves Lampaert en ‘good old’ Jasper Stuyven.
Wij zitten er in ieder geval klaar voor op 1 maart: 11.15 gaat de koers van start in Gent en rond 15.55 volgt de finish!