Als wielerfan ben je natuurlijk nieuwsgierig naar de belevenissen en overpeinzingen van het peloton. Aangezien vrijwel elke wielrenner tegenwoordig een twitteraccount heeft en ze zich ’s avonds na de koers vaak kapotvervelen, zit je voor je het weet met een timeline vol quasi-motiverend gebabbel en foto’s van borden spaghetti. Maar vrees niet: met deze geheel willekeurige twittertips mis je niets meer en vermijd je veel ellende.
De Italianen
Ze zijn op zijn zachtst gezegd nogal druk. Heel!! Veel!! Uitroeptekens!! En!! Smileys!! En ze retweeten elk compliment dat ze krijgen. Dus ben je op zoek naar aandacht, vertel ze dan vooral hoe goed, knap en snel ze waren. Ben je verstandig, dan zet je hun RT-optie uit. Anders zit je na elke etappe met een scherm vol elkaar hysterisch op de schouders kloppende renners. Tip: spreek je geen Italiaans en heb je geen zin in Google Translate, laat dan helemaal maar zitten. Want aan andere talen doen ze amper.
Het Prototype: Pippo Pozzato. Een timeline vol voor-de-start-selfies en off-season-vakantiekiekjes. Van Pippo natuurlijk. Want alles draait om Pippo. Pippo op het strand, Pippo in bed, Pippo op de massagetafel. Pippo! Pippo! Pippo!
Lekker laten zitten: Ivan Basso. De allersaaiste renner ooit. Hij tweet zijn hartslag. Of dat het tijd is voor een massage. En de volgende dag weer zijn hartslag. ‘Tekent’ elke tweet met IB. Gefeliciteerd IB. Je bent officieel de meest geestdodende twitteraar aller tijden.
De Spaanstaligen
Zie: Italianen.
Vermijden: Alberto Contador. Slaapverwekkend in twee talen. Zo perfect, beleefd en aardig dat zelfs zijn eigen schoonmoeder hem niet leest.
Twijfelgeval: Purito. Bedankt de hele dag iedereen. De fans, zijn team, de organisator van de koers, de toeschouwers langs de weg, de krantenjongen, de hond van zijn buurvrouw. Maar doet dat wel met zoveel enthousiasme dat het weer aandoenlijk is.
De Fransen
Net iets rustiger dan de Italianen, maar net als zij dol op uitroeptekens. Doen ook niet aan andere talen. Waarom zouden ze ook. Frans is de taal van het peloton. Vinden zij althans. Lopen nog wat achter op de andere landen qua volgers en populariteit. Twitteren à deux vitesses zegt u?
Volgtip: Thomas Voeckler dan maar. Al was het alleen maar omdat je alleen ziet wat hij typt, niet welk gezicht hij erbij trekt.
De Duitsers
Twitteren meestal in het Engels. Tenzij ze thuis of in het hotel naar de Duitse televisie kijken. Of met elkaar discussiëren over het tweede pianoconcert van Beethoven en Kants kritiek van de zuivere rede. Want dat doen Duitsers uiteraard de hele dag.
De daddy: Jens Voigt. Volgen. Als je van dertig tweets achter elkaar houdt tenminste. The Jensie gaat er elke dag even goed voor zitten. Vader vertelt verhalen. Over Linda, zijn hond. Over zijn hobby, geocaching. Over zijn zes kinderen. Jens is gezellig. Maar pak er wel eerst een kop koffie bij.
De jongeling: Marcel Kittel. Toont potentie maar moet nog wel wat aandacht aan zijn account besteden. Voorlopig hoogtepunt was de analyse van zijn mislukte Tour als gevolg van buikklachten: ‘Never trust a fart.’
De Nederlanders
Zijn dol op motiverende hashtags zoals #goeploegske of #ridethefuture. Er wordt veel goed samengewerkt, alles gegeven en ze zijn vaak op de goeie weg terug. Vertonen veel overeenkomsten met onze schaatsers, er ligt elk moment een eigen race gereden op de loer. Laten we hopen dat ze niet teveel in gesprek met het asfalt gaan.
Aanraders:
Laurens ten Dam. Gewoon, omdat het LTD is. En LTD is cool, dat weten we allemaal. Klikken op zijn foto’s na de koers is wel voor eigen risico. Veel roadrash.
Karsten Kroon. Twittert foto’s van gapende vleeswonden en blote vrouwen. Babbelt over golden showers, McGyver en origami. Veelzijdig type. Wel voor 18+.
Marijn de Vries. Vergeet Marianne Vos. Voor een realistisch beeld van het vrouwenpeloton volgt u La de Vries. Twittert en schrijft over ALLE aspecten van het wielrennen. Inclusief gedetailleerde badkamerrituelen en loszittende fliebertjes als gevolg van bevroren ogen.
P.S.
Lieve Lars Boom.
Het is mijn fiets. Niet me fiets.
Kusje!
De Belgen
Er springt er niet echt eentje uit. Niemand is écht spannend. Maar ook weer niet echt saai. Het is allemaal een beetje, tja. Maar daar valt over te kibbelen natuurlijk. (zie Beste Duo) Suggesties van verontwaardigde Vlamingen zijn altijd welkom in de commentaren. Misschien hebben onze zuiderburen het gewoon te druk met écht koersen?
Verder beloven wij eeuwige roem voor wie weet waar Johan Bruyneel het in ’s hemelsnaam over heeft in zijn twitterbio: ‘7 plus TWO = 13’?
De Anglo’s
Topnotering: David Millar. Deed het wél goed, die moeizame ontwikkeling van dopingzondaar tot gewaardeerd renner. Oprichter van de enige boekenclub voor wielrenners. Belezen droogkloot.
Met stip: Taylor Phinney. Misschien wel de perfecte twitteraar. Intelligent én geestig. Heeft wat te melden en doet dat eloquent. En vaak. O, en dames: lekker toetje!
Zakker van de week: Lance Armstrong. Deed vroeger iets met wielrennen, is tegenwoordig halfbakken spijtoptant. Zwemt soms vóór en rent soms ná het fietsen. En we weten allemaal dat dat verboden is, vraag maar aan Herman Chevrolet. Lance alleen volgen voor de uitstekende muziektips.
Hors Catégorie
Niet geheel verrassend misschien: Fabian Cancellara. Zelfverklaard talenwonder. Wat in werkelijkheid betekent dat hij een vrijwel onbegrijpelijke vorm van esparanto heeft ontwikkeld, het #fabianese. Is de meester van de veel te lange onzin-hashtags.
#fullgasspaininthegamba #wereIsTheSunAndTheNiceSpringThatWeAreUsedToHave#interessetWhatWillHappen #timeToStretchTheLakes
Verzint nieuwe woorden waar je bij staat. Maakt zich druk over goedkope wijn in tetrapakken, hekelt hotelkamers zonder minibars en kijkt alleen maar naar Rocky en Rambo. Vindt eigenlijk iedereen behalve zichzelf #unclass. Is altijd de #strongestrider, ook als hij niet wint. Omdat hij in de helse Milaan-Sanremo van dit jaar slechts derde werd was iederéén die de race uitreed eigenlijk een winnaar. Maar dat is logisch.
Varia
Michiel Elijzen. Ploegleider, maar ambieert eigenlijk een carrière als cabaretier. Heeft daar zeker talent voor. Neemt geen blad voor de mond.
Peta Todd. Zonder twijfel de leukste WAG. En niet alleen vanwege haar grote talenten. Bakt taarten, is grappig en niet op heur achterhoofd gevallen. Bij massasprints is ze soms lichtelijk hysterisch, maar dat vergeven we Mevrouw Cav graag.
Beste duo: Martijn NOS Hendriks en Karl Sporza Vannieuwkerke. Kibbelen over de kwaliteit van de maaltijden bij Vlaamse en Nederlandse koersen, kibbelen over de kwaliteit van de Vlaamse en Nederlandse pers inzake doping, kibbelen over alles wat los en vast zit. De Statler en Waldorf van de wielrennelarij.
NY Velocity. Met afstand de grappigste koerskijkende twitteraar. Kletst je hele timeline vol tijdens de race, maar doet dat zo grappig dat je hem dat met tranen in je ogen van het lachen vergeeft. Uitvinder van Clam Bitchin’. Dat is wat Amerikanen horen die naar een Sporza-stream kijken en ‘klein beetje’ niet verstaan. Of, in zijn eigen woorden: ‘Dutch, a language that sounds like a tuba clearing its troath.’
Tot slot een speciale vermelding. Aan mij de eer de Paulo Coelho Award voor de meest onbegrijpelijke ‘inspirerende’ twitteraar ook dit jaar weer aan Maarten Ducrot uit te reiken. Waar hij precies over spreekt blijft voor velen vaak een mysterie, maar hij bedoelt het goed. Dát weet ik zeker. Hashtag #hetnieuwetwitteren
- Stipjes - 23/06/2015
- Lente - 28/02/2014
- Doping vrijgeven? Quatsch! - 31/07/2013
Volgens mij staat 7+TWO=13 voor het volgende:
Als ploegleider heeft Bruyneel 7 keer de tour gewonnen, maar die zijn afgenomen, vandaar de 7. De TWO slaat op de twee overwinningen die hij als ploegleider heeft gehaald in de drie verschillende grote rondes, die hij nog wel heeft. Namelijk Giro 2005 (Savoldelli) en 2008 (Contador), Tour 2007 en 2009 (beiden Contador) en Vuelta 2003 (Heras) en 2008 (Contador).
Vandaar dat de drie letters TWO in hoofdletters geschreven zijn, vanwege de drie grote ronden. Anders had er net zo goed 7+2 kunnen staan. Bij elkaar opgeteld kom je zo op 13 eindoverwinningen in grote rondes.
Dit heb ik niet gevonden, maar net zelf uit mijn duim gezogen. Kan net zo goed niet waar zijn, want het is nogal een ‘Wie-is-de-mol-achtige’ verklaring.
Ik vind ‘m in ieder geval geniaal gevonden. Laten we deze maar gewoon als waarheid aanhouden…
De kracht van in dit geval een stelling zit ‘m niet noodzakelijk in het waarheidsgehalte. Het heeft meer met Marshall McCluhan’s stelling ’the medium is the message’ van doen. Of net andersom, zo zie je maar dat een goede stelling altijd werkt.
Ik heb het naar Johan Bruyneel getwitterd, maar hij heeft nog niet gereageerd. Maar dat hoeft niet alles te zeggen, want hij tweet maar eens in de 2 á 3 dagen
Ik dacht nog: Zou TWO staan voor Together of Teamed With Others – als renner of ploegleider geholpen bij het winnen van andere grote rondes. Dat zou dan uitgezocht moeten worden, maar kan me prima vinden in de eerste reactie
Leuk, boeiend, maar vooral grappig artikel!
Vergeet @JensenJuul niet. Zo jong en al zo grappig…..