Hoe Jos Schipper vijfde werd in de Vuelta van 1978
Jos Schipper is geen bluffer. Een stille werker met een ontembare strijdlust en inzet. Maar voor in ieder geval één jaar mag Schipper best bluffen dat ie de Vuelta van ‘78 een tikkie beter reed dan Tom Dumoulin dit jaar. Schipper werd in 1978 immers vijfde in de Ronde van Spanje.
Jos Schipper was geen grote rondewinnaar maar wel een buitengewoon talentvol coureur. Het is dat Schipper koerste in het tijdperk Raas-Knetemann-Zoetemelk-Kuiper. Zijn ereplaatsen hadden vandaag veel meer indruk gemaakt. In de jaren ’70 en ’80 keek niemand op van een top-10 klassering in een klassieker.
“Ik weet nog dat ik een beresterke Ronde van Vlaanderen (in 1979) reed. In het jaar dat Raas voor het eerst won. Ik had vreselijk veel pech gehad, was helemaal van achteren gekomen en eindigde nog als zesde. Volgende dag in de kranten kijken. Wat denk je? Geen letter. Alles was Raas, Raas. Raas wat de klok sloeg. Dat was de grootste afknapper uit mijn carrière.”
Schipper kon overigens goed overweg met Jan Raas. Hij was verhuisd richting Zeeland, naar Kwadendamme. Geregeld trainde hij er met Raas en Priem. In 1978 polste Raas de import-Zeeuw voor een overgang naar Raleigh. Schipper moest Raas echter afwijzen.
Een woord een woord
Schipper heeft namelijk net voor Marc-Superia getekend. En hoewel menig renner in de verleiding zou worden gebracht om bij de beste ploeg van dat moment te gaan rijden, is Schipper ook qua normen en waarden recht door zee. “Ik had al voor drie seizoenen bij Zeepcentrale getekend. Ook geen slechte ploeg hoor. Met renners als Van Impe, Bruyère, Van Springel en later Hoste. Met een beetje toestanden had ik nog wel van dat contract af kunnen komen, maar zo zat ik niet in elkaar. Een woord is een woord, vind ik. Daar heb ik me altijd aan gehouden.”
In 1978 is Schipper niet in vorm in het voorjaar. “In de klassiekers was ik niet vooruit te branden geweest. En maar sukkelen. De oorzaak was volstrekt onduidelijk. Ik voelde me best, maar rijden ho maar”.
Geen trek
Schipper heeft dan ook echt geen trek in de Vuelta. Maar daar heeft hij buiten sponsor Marc de Windt gerekend. “Je moet wel mee naar Spanje, Jos” zegt De Windt.
“Ik protesteerde nog. “Binnen drie dagen ben ik weer thuis. Ik rij voor geen meter.” Wat denk je? Negende in de proloog en de volgende dag winnaar van de eerste rit. Alle problemen waren weg en ik vloog.”
In 1978 is de Vuelta al ontmanteld voordat de wedstrijd begint. Giro-leider Vincenzo Torriani wil de concurrentie met het WK voetbal in Argentinië niet aan. Doodleuk verplaatst hij zijn Giro naar voren. Daarmee worden Giro en Vuelta zowat tegelijk verreden.
Italianen zijn er dus nauwelijks. Torriani stuurt wel een mixed-ploeg Italianen als goedmakertje. Van Nederlandse zijde is ook niet veel te verwachten. Het befaamde Bode Deuren-Shimano met mannen als Ad Prinsen, Roelof Groen en Co Moritz, verdedigt de Nederlandse belangen.
Jos Schipper begint dus goed aan de Vuelta. De derde etappe is voor ploeggenoot Ferdi Van den Haute. Door deze zege wordt Van den Haute voor 8 etappes leider van de Vuelta.
In de zwaarste bergetappe van de Vuelta stelt de dan nog jonge Bernard Hinault orde op zaken. Maar net als in de Vuelta van dit jaar is het een spel van seconden.
Schipper eindigt in deze zware bergetappe als elfde op slechts 32 seconden en klimt daardoor naar de vierde plaats in het klassement. Hinault is er ook nog niet . In het algemeen klassement heeft hij slechts zes seconden voorsprong op de Spanjaard Pessarodona. We weten van de huidige Vuelta dat zes seconden zo verdwenen zijn. Maar Hinault laat dat niet gebeuren. In de daarop volgende etappes breidt hij zijn voorsprong gestaag uit.
Uiteindelijk eindigt de Ronde van Spanje in een totale chaos. De voorlaatste etappe moet van 148 kilometer tot 50 kilometer ingekort worden omdat Baskische demonstranten met kilo’s spijkers, draadnagels en andere obstakels de weg kilometerslang versperren.
De afsluitende tijdrit over 38 kilometer wordt helemaal uit de officiële uitslag geschrapt, omdat de meeste renners zwaar gehinderd worden door de toeschouwers.
Rondewinnaar Bernard Hinault, die de tijdrit het snelste aflegt, wordt herhaaldelijk bestookt met handenvol zand. Zijn Spaanse tegenstanders worden nog ernstiger gehinderd door het publiek. Wat is er allemaal aan de hand? De Vuelta eindigt in Baskenland. De Basken zien de ronde als iets echt Spaans. En op echte Spaanse zaken wordt in die dagen flink gespuugd en geschopt door de Basken.
In de einduitslag bezet Jos Schipper een knappe vijfde plaats. Van zijn ploegleider Romain Deloof en sponsor Marc de Windt horen Schipper en zijn vijf overgebleven ploegmaten, waaronder Fons van Katwijk, dat hun contract voor volgend seizoen in elk geval verlengd zal worden.
Schipper kijkt er jaren later nog steeds met plezier op terug: “Die Ronde van Spanje dat werd mijn mooiste herinnering. Vijfde op nog geen vier minuten van Hinault. Ik kon die ronde alles. Op de cols. Op het vlakke. Zelfs in de tijdritten. Die vijfde plaats, dat is echt mijn beste prestatie geweest.”
Meer horen over de avonturen van Jos Schipper?
Kom dan op 3 oktober naar het Courage wielercafé in Breda met ditmaal als thema Elro Snacks. Voor deze befaamde formatie van Jos Elen, reed Schipper in 1984. Samen met onder andere Theo Smit en Jos Elen jr. kijkt Schipper terug op deze grote kleine profploeg. Kijk hier voor meer informatie over dit event.