Even een lijstje:

De Keutenberg:
1.2 kilometer 6,7%, steilste 100m 14,7%
La Redoute:
2 kilometer 8,8%, steilste 100m 16,9%
Pramartino:
4,6 kilometer 10,4%, steilste 100m 18,2%

In mijn tijd hier in Italië ben ik er achter gekomen dat Italianen behalve in koken, wijn en ‘la dolce vita’ ook belachelijk goed zijn in steile weggetjes aanleggen. Het is blijkbaar een passie van het volk want ik kom ze overal tegen. Ik ben erdoor geobsedeerd geraakt. Als platte Hollander schrik ik mij al kapot als ik de Keutenberg op fiets, maar dit is echt andere koek. Je weet pas wat steil is als je hier bent geweest. 

Zo viel mijn oog op de klim naar Pramartino (deels omdat ik te bang was om het andere monster hier in de buurt op te fietsen.) Een gigantisch zware klim naar een verlaten restaurant vlak buiten Pinerolo. De Giro kwam hier, de Tour kwam hier, maar hij is door iedereen snel vergeten. En nu ben ik er en neem jullie mee!

Hoe steil is steil? We komen erachter… 

De rit: https://www.strava.com/activities/5688763614

Meer van mij? Abonneer je dan op het kanaal en volg mij op Instagram!

Douwe Doorduin