Koen was een weekend lang KOM. King of the Mountains. Maar Koen is meer. Hoewel we Koen Bouwman al lang kennen, weten we nog niet zoveel over hem.

Na zijn koninklijke Giro-overwinning in Potenza op notabene vrijdag de 13e mei 2022 speurde ik het world wide web af naar alles wat er nog meer te weten valt over deze nieuwe Koning der Lage Landen. André van den Ende noteerde Bouwmans wieler-cv en zijn rol in het team al op de site van Wielerrevue. De andere, leuke weetjes wil de wereld natuurlijk ook weten nu.

Gevonden:

  • Geboren op 2 december 1993 (sterrenbeeld boogschutter) in Doetinchem, woont in Ulft, schuin rechts onder Doetinchem, schuin links onder Varsseveld.
  • Lengte en gewicht: 1.78 m en 60 kilo, hoewel hij nu zo scherp staat dat het me niet zou verbazen als dat 56 kilo zou zijn.
  • Favoriete muziek: niet gevonden, wel een playlist van Team Jumbo-Visma ‘On the Road’ met o.a. muziek van The Highwaymen met Johnny Cash, Willy Nelson & friends. Samen met Robert Gesink (Varsseveld) is Bouwman ambassadeur van de Ronde van de Achterhoek. Het is goed mogelijk dat hij ook houdt van waar ze in de Achterhoek van houden: Zwarte Cross-achtige muziek, zullen we het maar even noemen. Het nummer dat ik in mijn hoofd heb sinds hij het blauw pakte, staat er niet bij.
  • Vriendin: Larissa Havik, maar met een slag om de arm, want ik kon geen recente info vinden.
  • Hobbies: vissen, klussen (vooral in de tuin), houdt niet van gamen maar van bordspelletjes als Monopoly, Cluedo, Kolonisten van Catan, houdt niet van tv kijken of Netflix.
  • Guilty pleasure (wat is er eigenlijk guilty aan?): pure chocola en oranje chips van Doritos. Dat is vast de flavour nacho cheese, toevallig ook mijn favoriet. Ergens anders stond dat hij af en toe graag een patatje eet. Hij kan het hebben en het is hem gegund.
  • Favoriete eten: de Kantonese kip met dikke noodles en kroepoek van zijn moeder.

Maar deze trivia stammen uit 2020, dus misschien is er hier en daar wat bijgekomen of wat afgegaan inmiddels. Recente uitspraak over de Giro: het voelt alsof ik hier met 176 vrienden op fietsvakantie ben.

En nu?

Op vrijdag pakte hij de blauwe bergtrui en was een glorieuze king for two days. Op zondag hadden die inmiddels 167 fietsvakantievrienden No Mercy for the King.

Lang reed hij mee in de groep der favorieten op weg naar Blockhaus, zoals hij zei ‘om zo lang mogelijk bij Sam Oomen te blijven’. En: ‘Ik moet ook niet te gek gaan doen en elke dag volle bak naar de finish rijden.’ Blauwman werd weer gewoon Bouwman (met dank aan Jeroen Vanbelleghem voor de woordgrap).

Na de finish lachte hij veelbetekenend dat er nog meer mooie ritten komen. In het algemeen klassement staat Bouwman 21e en in het bergklassement tweede.

It’s always a good day for a bad habit.

Dé Hogeweg