Dus je bent een grote Nederlandse bank en je wil je profileren via de sport. Je kiest voor wielrennen, want dat sluit aan bij het profiel van klanten van de Rabobank, oorspronkelijk afkomstig van het platteland, net als veel renners. Je steekt er in zeventien jaar tijd tientallen miljoenen in. Je vindt wel dat er in het begin te weinig gewonnen wordt en zet dan het teammanagement onder druk omdat er beter gepresteerd moet worden. In 2002 besluit je dat een Raborenner de Tour moet winnen en in de jaren daarna contracteer je buitenlandse toppers (in wording) die dat doel moeten realiseren. Dat doe je in een periode waarin al bekend is dat er volop met epo en bloeddoping wordt geëxperimenteerd in het peloton en waarvoor je ploegleiding je al heeft gewaarschuwd. Desondanks ga je door en als in 2007 je hele ploeg plots de Tour controleert en je reservekopman de Tour dreigt te winnen is het feest compleet. Totdat je besluit dat hij vlak voor Parijs de Tour moet verlaten vanwege vragen over zijn verblijfplaats. De internationale aandacht die dat krijgt, levert te veel negatieve publiciteit op voor het merk Rabobank. In de jaren daarvoor zijn al veel andere renners betrapt. Grote namen. En met Operación Puerto is in 2006 helemaal het deksel van de doos van Pandora gelicht. Lance Armstrong wordt al jaren van dopinggebruik beschuldigd. Tourwinnaars worden betrapt. En als de inmiddels vertrokken Thomas Dekker later met terugwerkende kracht wordt betrapt, gaat er nog geen lichtje bij je branden. Maar als in 2012 na bekentenissen van onder meer Levi Leipheimer blijkt dat Raborenners met behulp van de ploegarts doping gebruikten, is de maat toch vol.
Dat naar aanleiding van de opruiming in 2007 onder anderen technisch directeur Theo de Rooij het veld moest ruimen, omdat hij zou hebben geweten van de ware verblijfplaats van Rasmussen, dan wel er onvoldoende opportuun mee was omgegaan, soit. En dat je met hem afspreekt dat hij niet mag spreken over de precieze achtergronden van het vertrek en al helemaal niet over dopinggebruik binnen de ploeg. Imago hè. Dat je de huidige ploeg nog wel een jaar betaalt op grond van sponsorverplichtingen, dat snappen we ook wel. Een ploeg waarvan de huidige renners aan de tand worden gevoeld over hun mogelijke dopinggebruik. Zodat zij kunnen bewijzen dat ze onschuldig zijn. Maar dat je het dan bestaat om als Rabobankdirecteur zonder blikken of blozen te betogen dat je je bekocht voelt. Dan is hypocrisie een understatement. Jarenlang voer je niet alleen de druk op de renners, je werknemers, op, maar steek je je kop in het zand en laat je je werknemers voor de ellende opdraaien. En als ze allang op de grond liggen, geef je ze ook nog een trap na.
Ik zou mezelf niet meer in de spiegel kunnen aankijken. Maar dat zal dan wel een van de competenties zijn voor een succesvolle managementcarrière in de financiële wereld.
Interview met Rabobankdirecteur Moerland
- Geloof, vertrouwen, vraag en antwoord - 18/09/2013
- Natrappen met de Rabobank - 28/02/2013
- Pamperen - 03/12/2012
Helemaal mee eens.
De eerste hockeyer is trouwens ook al gepakt, ook een Rabosport..
Totaal non-argument. Hockeyer is gepakt op cocaine en MDMA. Als je ergens niet beter van gaat presteren, zijn het wel deze twee. Totaal niet prestatie bevorderend, in vergelijking met een epo of bloeddoping.
Ja! Eens. Helegaar.
Welke hockeyer?
Amen.
Welk paard?
Ze moeten zich doodschamen daar bij de Rabobank. Het hoofd nederig buigen en publiekelijk schuldbetuigen, daarna zien we wel weer verder.
En alle volligers slikte het als zoet koek? Come on!
Waar houdt naïviteit op en begint (mede)schuldig zijn? Die vraag zouden bestuurders die aan marketing doen, PR afdelingen die reclame maken of persvoorlichters zich eens moeten stellen. Een paar weken geleden deed Vincent Pijpers (voormalig voorlichter en baas van de sponsorafdeling van de Rabobank) zijn beklag op een andere website en nu herhaalt zo’n jongen vanuit de boardroom dat. Genant.
Een paar feiten van een paar jaren terug uit de RABO wielergeschiedenis: Beloki als in te huren renner komt even in beeld, maar de bedenkelijke frons van het allerhoogste RABO niveau blijkt genoeg om dit niet door te laten gaan. Daarna gaat men wel door de knieën voor Rasmussen, Leipheimer en dan rijtje laat zich aanvullen.
Ondertussen kon de inmiddels terzijde geschoven ploegarts ongemoeid zijn gang gaan. Over EPO was Geert Leinders zelfs opvallend open en dat al ruim een jaar of vier vijf voordat het USADA rapport alle betrokkenen in shock liet vallen. Ik citeer uit een interview met Leinders:
‘Voor doping (Epo, JS) kies je niet, het is een voldongen feit.’… ‘Ik was daar, het product was daar. Kan ik niet weggommen. Ik heb er altijd goed over nagedacht hoe daarmee om te gaan. Dat is het enige wat je kunt doen. Zero tolerance is politiek, heeft niets met wielrennen te maken.’
(Voor de minder in begrijpend lezen geschoolden; in het boek Amarcordsneeuw worden Geert Leinders zijn verklaringen van kanttekeningen voorzien)
En dan verschijnt het USADA rapport en breekt de paniek uit onder RABO verantwoordelijken. En komen bedrijfsstrategen met een polici: De Rabobank als slachtoffer. In Nederland is slachtoffer zijn een geliefde figuur.
In naam hanteerde RABO een strikt antidopingbeleid! Simpele zielen natuurlijk, want een antidopingbeleid in een sport die, net als veel andere sporten, opgezadeld zit met een zieke moraal, vraagt een heel andere aanpak en vooral mensen. Maar ja, zolang er gewonnen werd, mochten de hoofdrolspelers luid schreeuwend uit de RABO wagen hangen.
Door uit de sport te stappen gooit RABO bank ze op een hoop gooit met de kinderen die plezier beleefden aan hun Dikke Banden races.
Daar hoor je die stevige beslissers uit de boardroom geen woord over vuil maken.
Bestond de biecht nog maar.
volledig mee eens! wat een schijnheiligheid! hoop dat Michael, als hij ooit gaat praten, even korte metten met dit sneue sponsorgedrag maakt.
Bankiers zijn geen fatsoenlijke mensen, dat bewijzen ze zowel in hun eigen bancaire beerput (google maar eens op Liborschandaal) als met acties als van deze Moerland.
Sterker nog: het gebruik van doping is een rechtstreeks gevolg van de verzakelijking (lees commercialisering) van de wielersport. Door het puntensysteem en de bijbehorende financiële belangen zijn sporters eerder geneigd doping tot zich te nemen. Zo werkt het in de financiële wereld toch ook. Ondoorzichtige en risicovolle producten worden vol overgave verkocht door mensen die forse bonussen opstrijken. Jammer dat de Rabobank dit zo niet wil zien. In dat licht bezien was de wielrennerij toch wel hét platform bij uitstek om je te profileren.
Bah, wat een hypocriete bank. Ik voel mij ook door bankiers bekocht, misleid en besodemieterd. Hypocriet tot in zijn tenen. De bedrieger beschuldigt de bedriegers. Boogerd voor 17 duizend en de banken in Nederland voor 17 miljard!
Hoeveel bestuurders zijn er betrapt met teveel alcohol in hun bloed?
Hoeveel beslissingen worden genomen onder hoge druk, met een iets te hoog alcohol percentage?
Ze moeten doping gewoon vrijgeven en open zijn over wat je gebruikt. Dat de grootste gebruiker mag winnen.
Maar bedenk wel.. de grootste zuiper wordt niet de beste bestuurder. Dat zal ook gelden voor doping.