Wie als wielrenner aan fietsnavigatie denkt, denkt aan een Garmin. Bij voorkeur het duurste model van om en nabij de 500 euro. Je kán er heel veel mee: van een simpele weergave van de snelheid tot zeer specialistische training die je vooraf kunt inladen en achteraf kunt analyseren. En natuurlijk moeten we de uitgebreide GPS-navigatie niet vergeten. De vraag is in hoeverre we alle mogelijkheden benutten.
Naast Garmin is er sinds een aantal jaar ook de Mio. Deze is iets vriendelijker dan de Garmin in gebruik en in de portemonnee, maar niet altijd even stabiel en in mijn geval wil het scherm nogal eens onbruikbaar worden bij nattigheid. Zonder fysieke knoppen verandert je dure fietscomputer op dat moment in een kleine baksteen. Zo fietste ik ooit in Frankrijk zomaar wat rond en op het moment dat ik de GPS nodig had om terug te keren naar de camping was het scherm dood.
Een relatief nieuwe speler op de markt voor fietsnavigatie is de Teasi. Wij hebben voor u de Teasi One getest. Oké, het is een wat log apparaat maar in tegenstelling tot de Mio in ieder geval een baksteen die wél werkt en voor de simpele gebruiker een stuk vriendelijker is in gebruik dan de Garmin. De Teasi is er in twee varianten, waarbij de Pro-versie gekoppeld kan worden via Bluetooth aan hartslag- en cadanssensoren. De normale variant kost op moment van schrijven 150 euro en voor de Bluetoothmogelijkheden betaal je vier tientjes meer. Overigens werken de conventionele hartslag- en cadanssensoren in de regel met het ANT+ protocol en zijn deze niet te koppelen met deze Teasi.
In de doos zit alles wat je nodig hebt om de fietscomputer aan te sluiten op je computer, op het stroomnet en uiteraard de bevestiging voor op de fiets. De montage van de Teasi is prima in orde. Na een wilde rit op de mtb over een intensief parcours zit het apparaat nog muurvast op het stuur. De bevestiging plus het apparaat is in totaal vijf centimeter hoog en dat is veel te dik om mooi te zijn. Teasi zelf biedt een alternatief aan waarmee je de Teasi voor het stuur kunt bevestigen, het is mijn inziens handiger als al dit soort apparaten eenzelfde koppeling hebben zodat accessoires uitwisselbaar zijn.
Met de bijgeleverde software kun je eenvoudig kaarten en routes toevoegen en wordt je Teasi waar nodig bijgewerkt met de laatste versie van de systeemsoftware. Kaarten van diverse landen zijn bijgeleverd of gratis te downloaden omdat gebruikt wordt gemaakt van openstreetmap. Deze kaarten zijn gedetailleerd, up-to-date en bevatten veel fietspaden. Het geheugen van 4GB kan een hoop kaarten bevatten maar mocht je meer willen, dan is het mogelijk dit geheugen uit te breiden met een SD card. Afhankelijk van het gekozen profiel en aanverwante instellingen ontwijkt de navigatie wel of niet onverharde paden en zoekt hij juist wel of niet de snelste route. Vooraf is het eenvoudig GPX routes maken op de daarvoor beschikbare websites (gpsies.com e.d.) en achteraf kun je de prestatie middels het GPX bestand uploaden naar bijvoorbeeld Strava.
De fietscomputer is niet de snelste: bij snel opeenvolgende straten wil de navigatie wel eens iets achterblijven, zodat je in dit soort gevallen de kop erbij moet houden. De batterijduur van +/- 8 uur is ruim voldoende voor de meest sportieve fietser.
Het kleurenscherm is behoorlijk groot, met 8.8 cm diagonaal wellicht het grootste van wat er nu op de markt is. De aanraakgevoeligheid is afdoende. Alleen bij fel zonlicht wordt het lastig leesbaar, maar daar hebben duurdere fietscomputers net zo goed last van.
Al met al is de Teasi One een uitstekend en betrouwbaar apparaat met bovenal een fijne prijs ten opzichte van de grote broers als je simpelweg op zoek bent naar een fietscomputer met turn-by-turn navigatie. Als ik dit jaar weer naar het buitenland vertrek op vakantie blijft de Mio in ieder geval thuis en neem ik de Teasi mee. Een werkend apparaat is belangrijker dan een minder opvallende dode baksteen.
- Teasi One v2 Pro: Fietsnavigatie - 24/04/2015
….een uitstekend en betrouwbaar apparaat….. Gps reageert veel te traag en het beeldscherm is op een zonnige dag niet af te lezen! Beter testen, of krijgen jullie betaald om een positief verhaal te schrijven?
Hoi Wouter,
De GPS van de v1 modellen is inderdaad stukken trager , daar waren ook veel klachten over.
Echter is dit v2 model wel stukken sneller. Binnen no-time heeft hij een route herberekend wanneer je een afslag mist. Bij het opstarten heb ik binnen een halve minuut een gps fix.
Het klopt inderdaad dat het scherm bij veel zonlicht minder leesbaar is. Als je hem in night-vision zet is het wel beter zichtbaar.
Het is voor de recreatieve fietser nog steeds een uitstekend en betrouwbaar apparaat!
Hallo Nick,
Je geeft zelf aan in de test dat apparaat traag is tijdens navigeren. Uit de tekst haal ik slechts 1 onstuimig mtb ritje. Een gps test zou in mijn beleving een x aantal kilometers moeten zijn verdeeld over een aantal ritten in wisselende omstandigheden. Gps fix binnen een halve minuut? Mijn garmin edge 810 heeft in de regel nog geen 10 seconden nodig om gps positie te bepalen.
De eerste versie van de teasi one werd o.a. door de Aldi verkocht. De internet fora stroomde al snel vol met klachten; onlogische route aanduidingen, niet voldoende waterdicht, scherm slecht afleesbaar, moeite om gps fix te krijgen, herberekenen route werkte niet of erg traag, apparaat was regelmatig letterlijk de weg kwijt, e.d. Dan lijkt deze test toch een doorzichtig verkoop praatje. Past in mijn ogen ook niet bij Hetiskoers. Dit is een weblog voor mooie wielerverhalen!
Zelf gebruik ik de garmin edge 810. Garmin heeft een ding niet goed gedaan; software was nog niet klaar om op de markt gezet te worden. Na ongeveer zes software updates werkt de edge 810 uitstekend.
Inmiddels heb ik ruim 4900 kilometer met de edge 810 gefietst. Apparaat heeft mij maar twee maal in de steek gelaten. Het scherm bevroor twee keer tijdens het navigeren. Na uit en weer aanzetten van gps werkte alles weer naar behoren.
Hallo Wouter, ik heb zelf ervaring met de Teasi One v2 Pro, de Mio 505HC en uit tweede hand met Garmin. Ze hebben alle drie hun voor- en nadelen ten opzichte van de verkoopprijs. De Teasi is niet de snelste maar zeker wel wel betrouwbaar en werkt met vrij verkrijgbare kaarten, kaarten die op de Garmin ook beter werken dan Garmin’s eigen kaarten. Voor de Mio geldt net als de Garmin dat pas na diverse updates en detailinstellingen het apparaat pas doet wat je eigenlijk verwacht, dat is bij de Teasi niet zo, die werkt out-of-the box. Let wel: alles met betrekking tot de v2 op race en MTB. Met v1 heb ik zelf geen ervaring.
HetisKoers blijft zich natuurlijk focussen op de mooie verhalen maar we doen al langer meer dan dat: activiteiten, testen en alles wat bij het wielrennen komt kijken willen we graag onder de aandacht brengen. Dat vinden we zelf leuk en we doen al 5 jaar precies wat we zelf leuk vinden ;-) Dat is het voordeel van niet afhankelijk zijn en werken zonder winstoogmerk.
Ik ben sinds gisteren eigenaar van de Teasi one2 maar hij is vastgelopen . Wie kan mij helpen
Hoi Cees,
Even de powerknop 15 seconden indrukken , dan start hij opnieuw op.
Ik heb ook de Teasi One V2 pro (bij de Aldi gekocht voor 89 euries) en het bevalt me uitstekend. Hiervoor had ik on der andere een polar CS500met Cadans en Hartslag maar die mis ik geen moment. Ben er erg blij mee. En dat het soms wat langer duurt om GPS te vinden bij de opstart heb ik opgelost door eerst mijn Teasi aan te zetten en daarna de (hand)schoenen en helm aan te trekken/op te zetten. Voor het geld en de mogelijkheden ben ik erg blij hiermee.
Een paar weken gebruikt voor toertochten en uitermate tevreden met de Teasi one2.
Teasi Pro nu een paar weken in bezit en tot nu toe bevalt die mij uitstekend!
Gebruik hem op mijn MTB en hij heeft al heel wat ritjes door de bossen, over landweggetjes en andere “hobbelige” paden meegemaakt en hij blijft het prima doen!
Ben in Duitsland geweest en heb de proef op de som genomen door op een bepaald moment een route naar mijn vooraf ingestelde camping als huisadres terug te laten bepalen. Dit bleek 13 km te zijn. Door de MTB instelling leidde de Teasi mij keurig via de kortste weg via bospaden, landweggetjes etc. terug naar de camping. Zelfs al reed je een verkeerd bospad in, de Teasi herstelde dit supersnel!
Ik heb een Teasi one 2, maar ben mijn paswoord vergeten, kan dus niet meer inloggen, hoe kan ik een nieuw paswoord instellen? kan iemand me helpen?
Heb net een Teasi one2 gekocht maar als ik de gpx bestanden op mijn toestel plaats en vervolgens het geheugen raadpleeg ( geimporteerde routes) dan komt ” wachten” tevoorschijn. En dit duurt….en duurt ….en duurt!
Hoe groot is dit GPX bestand? En heb je er een linkje naar toe? Dan kan ik het eens op die van mij proberen
Ik heb sinds 3 jaar een Teasi One. Gedurende die tijd niets dan ellende. Na ca. 1 jaar gebruik moest ik de Teasi al opsturen naar Hannover voor reparatie. Hoewel de SW sterk de laatste jaren verbeterd is (vroeger kon je niet afwijken van een route, want dat ‘pakte’ de Teasi niet) heb ik veel last van een onstabiel signaal. Het beeld loopt steeds weg en ik moet mijn I-phone erbij pakken om de weg te vervolgen. Optekenen van de route doet hij wel.
Heb vele malen contact gehad met hun help desk (inmiddels zo’n 20 mails!) en al hun suggesties uitgeprobeerd. Helaas. Wederom opsturen en weer repareren.
Goedkoop =Duurkoop.
Ik heb een Teasi one maar hij vind geen gps signaal iemand een idee hoe ik dat makkelijk op kan lossen of welke instellingen ik dan zou moeten veranderen om het terug goed te krijgen?