Wie als wielrenner aan fietsnavigatie denkt, denkt aan een Garmin. Bij voorkeur het duurste model van om en nabij de 500 euro. Je kán er heel veel mee: van een simpele weergave van de snelheid tot zeer specialistische training die je vooraf kunt inladen en achteraf kunt analyseren. En natuurlijk moeten we de uitgebreide GPS-navigatie niet vergeten. De vraag is in hoeverre we alle mogelijkheden benutten.

Naast Garmin is er sinds een aantal jaar ook de Mio. Deze is iets vriendelijker dan de Garmin in gebruik en in de portemonnee, maar niet altijd even stabiel en in mijn geval wil het scherm nogal eens onbruikbaar worden bij nattigheid. Zonder fysieke knoppen verandert je dure fietscomputer op dat moment in een kleine baksteen. Zo fietste ik ooit in Frankrijk zomaar wat rond en op het moment dat ik de GPS nodig had om terug te keren naar de camping was het scherm dood.

Een relatief nieuwe speler op de markt voor fietsnavigatie is de Teasi. Wij hebben voor u de Teasi One getest. Oké, het is een wat log apparaat maar in tegenstelling tot de Mio in ieder geval een baksteen die wél werkt en voor de simpele gebruiker een stuk vriendelijker is in gebruik dan de Garmin. De Teasi is er in twee varianten, waarbij de Pro-versie gekoppeld kan worden via Bluetooth aan hartslag- en cadanssensoren. De normale variant kost op moment van schrijven 150 euro en voor de Bluetoothmogelijkheden betaal je vier tientjes meer. Overigens werken de conventionele hartslag- en cadanssensoren in de regel met het ANT+ protocol en zijn deze niet te koppelen met deze Teasi.

teasionedoos

In de doos zit alles wat je nodig hebt om de fietscomputer aan te sluiten op je computer, op het stroomnet en uiteraard de bevestiging voor op de fiets. De montage van de Teasi is prima in orde. Na een wilde rit op de mtb over een intensief parcours zit het apparaat nog muurvast op het stuur. De bevestiging plus het apparaat is in totaal vijf centimeter hoog en dat is veel te dik om mooi te zijn. Teasi zelf biedt een alternatief aan waarmee je de Teasi voor het stuur kunt bevestigen, het is mijn inziens handiger als al dit soort apparaten eenzelfde koppeling hebben zodat accessoires uitwisselbaar zijn.

 

Bevestiging Racefiets

Bevestiging Racefiets

Bevestiging MTB

Bevestiging mtb

Met de bijgeleverde software kun je eenvoudig kaarten en routes toevoegen en wordt je Teasi waar nodig bijgewerkt met de laatste versie van de systeemsoftware. Kaarten van diverse landen zijn bijgeleverd of gratis te downloaden omdat gebruikt wordt gemaakt van openstreetmap. Deze kaarten zijn gedetailleerd, up-to-date en bevatten veel fietspaden. Het geheugen van 4GB kan een hoop kaarten bevatten maar mocht je meer willen, dan is het mogelijk dit geheugen uit te breiden met een SD card. Afhankelijk van het gekozen profiel en aanverwante instellingen ontwijkt de navigatie wel of niet onverharde paden en zoekt hij juist wel of niet de snelste route. Vooraf is het eenvoudig GPX routes maken op de daarvoor beschikbare websites (gpsies.com e.d.) en achteraf kun je de prestatie middels het GPX bestand uploaden naar bijvoorbeeld Strava.

De fietscomputer is niet de snelste: bij snel opeenvolgende straten wil de navigatie wel eens iets achterblijven, zodat je in dit soort gevallen de kop erbij moet houden. De batterijduur van +/- 8 uur is ruim voldoende voor de meest sportieve fietser.

Het kleurenscherm is behoorlijk groot, met 8.8 cm diagonaal wellicht het grootste van wat er nu op de markt is. De aanraakgevoeligheid is afdoende. Alleen bij fel zonlicht wordt het lastig leesbaar, maar daar hebben duurdere fietscomputers net zo goed last van.

Al met al is de Teasi One een uitstekend en betrouwbaar apparaat met bovenal een fijne prijs ten opzichte van de grote broers als je simpelweg op zoek bent naar een fietscomputer met turn-by-turn navigatie. Als ik dit jaar weer naar het buitenland vertrek op vakantie blijft de Mio in ieder geval thuis en neem ik de Teasi mee. Een werkend apparaat is belangrijker dan een minder opvallende dode baksteen.

Latest posts by Nick de Groot (see all)

Teasi One (versie 2)

€149,00
7

Navigatie

7.5/10

Fietscomputer

7.5/10

Bevestiging

7.0/10

Robuustheid

8.0/10

Gewicht

5.0/10

Pros

  • Batterijduur
  • Gratis mappen
  • Groot scherm
  • Turn-by-turn navigatie
  • Prijs

Cons

  • Log
  • Geen ANT+