F1000060
Aan de vooravond van de Tour de l’Avenir van 1972 is het voor bondscoach Joop Middelink lastig kiezen. Dat doet hij dan ook niet. Nederland gaat in de aansprekende amateurronde door Frankrijk niet voor één kopman maar de sterkere renners Fedor den Hertog, Frits Schür en de kersverse Olympisch kampioen Hennie Kuiper mogen voor hun eigen kans gaan. ‘Ik vertik het om een kopman aan te wijzen, zolang meerdere renners ook maar iets in de melk te brokkelen hebben’, zegt Middelink in het Nieuwsblad van het Noorden. ‘Iedereen is volkomen vrij. Het hangt van het wedstrijdverloop af wie als kopman gaat fungeren.’

Hennie Kuiper blijkt ‘veel macht’ te hebben, schrijft dezelfde krant een paar dagen later. Hij demarreert omdat het zo makkelijk gaat, maar wordt uiteindelijk toch weer gegrepen. Ondertussen pakt teamgenoot Cees Priem, die naar een tweede plaats spurt, de groene puntentrui.

Ondanks de overschot aan macht in het begin van de ronde doet Kuiper, eerder dat jaar ook al winnaar van de Britse Milk Race, geen gooi naar de zege in de Toekomstronde. Teamgenoot Schür (ook gedurende het jaar, bij de Ketting-ploeg) doet dat wel. Voorafgaand aan het laatste weekend draagt hij het geel maar hij ziet op tegen de bergen die nog beklommen moeten worden. Hij was enorm gespannen en raakte, toen het niet meer ging, in paniek, vertelt Kuiper aan de krant.

Geen winst voor Schür dus, wel voor die andere Nederlandse favoriet: Fedor den Hertog. En waarom Kuiper het niet redde? ‘Door die Olympische titel kreeg ik geen meter vrijheid, toch heb ik de eerste dagen veel werk verzet. Dat was dom’, aldus de man aan wie de uitspraak ‘Eerst het bordje van een ander leegeten’ toegeschreven. ‘Ik had me net als Fedor rustig moeten houden.’ Kuiper kampt daarnaast met een armblessure, een scheurtje in een bot waarmee hij blijkbaar wel kon doorrijden.

De Nederlandse ploeg valt met het geel, groen en het ploegenklassement flink in de prijzen, de foto laat de huldiging van dat laatste klassement zien (zie ook de gele petje die renners in hu hand hebben). Van links naar rechts gaat het om de renners Frits Schür, Fedor den Hertog, Cees Priem, Hennie Kuiper, Ben Koken, Jacob Langen, Cees van Dongen en coach Joop Middelink.

Hieronder nog enkele foto’s uit de bewuste Tour de l’Avenir, waarbij de huldigingen van eindwinnaar Fedor den Hertog, groenetrui-winnaar Cees Priem en bergkoning Ueli Sutter.

Met dank aan Bjorn Kuiper

F1000053
F1000034
F1000041

F1000049

F1000050

F1000039

Jos van Nierop
Latest posts by Jos van Nierop (see all)