De Eerste Rustdag

 

Gisteren stonden we er al even bij stil. Het zat eraan te komen, De eerste rustdag, Toch is het van belang om bij deze rustdag net even wat meer stil te staan dan normaal. Deze eerste rustdag is namelijk ook de eerste testdag. Hoewel lezer, als schrijver, als renner op dit moment het C-woord niet meer kunnen zien of horen, mag het een klein wonder heten dat er überhaupt in grote getale een gezamenlijke sport beoefent wordt. De eerste golf nog vers in het geheugen, waarbij de Fransen, Italianen en Spanjaarden de strengste lockdowns van heel Europa hadden afgekondigd. Hetgeen betekende dat menig renner in zijn op hoogte gelegen maison, chalet of villa aan de Tacx gekluisterd naar een scherm zat te kijken en zijn verplichtingen naar de sponsor en het team inwilligde door mee te doen aan een heuse E-sport wedstrijd. Hetgeen de ene renner stukken beter af blijkt te gaan dan andere renners. Hetgeen tevens laat zien dat wielrennen een sport is die om meer draait dan alleen Wattages per Kilo en FTP’s.

Deze Tour draait het sowieso niet alleen om bovenstaande, maar voor elke renner en ploeg ook des te meer om het behalen van een negatief testresultaat.

841 tests worden er vandaag afgenomen. Alles en iedereen die ook maar een actieve rol speelt in het rondreizende circus van de ASO krijgt een wattenstaafje in neus en keel en zal enkele minuten met betraande ogen voor zich uit hebben gestaard, hopende dat er geen virusdeeltjes aan dat stokje zitten. Niet alleen voor zichzelf, maar ook voor de hele ploeg. Het beleid dit jaar is simpel. 2 besmettingen binnen dezelfde ploeg en je mag naar huis. Iedereen moet naar huis.

Daarnaast biedt een eerste rustdag ook altijd een goed moment van bezinning. Van lijstjes, van scores. Van wie staat waar en wie voelt wat. Ter verfrissing van het moe gelezen brein en het inmiddels wat versprokkelde geheugen hieronder in het kort nog even de uitslagen van die eerste negen ritten en tevens de top 3 van alle overige klassementen die de tour rijk zijn.

U zult merken dat u als lezer en toeschouwer van de Tour van 2020 misschien wel een compleet ander beeld had. Zo zullen weinigen zich herinneren dat de verschillen in de top 5 nog geen 30 seconden waren en dat namen als Quintana, Martin en Bardet deel uitmaken van deze top 5. Mannen die later hard onderuit zullen gaan, of genadeloos door het ijs zullen zakken. Bij de meeste renners zitten de maskers nog stevig op het gelaat gedrukt, maar bij een enkeling zijn ze al ietwat op zij geschoven. De tweede week staat voor de deur. De sprinters zijn aan het woord, de vrijbuiters krijgen wat meer vrij spel en de favorieten willen veelal geen tijd op elkaar verliezen maar bij een teken van zwakte zal men niet schromen om genadeloos toeslaan.

 

Etappe Uitslagen

Etappe 1: Winnaar: Alexander Kristoff – Gele trui: Kristoff

Etappe 2: Winnaar Julian Alaphillipe – Gele trui: Julian Alaphillipe

Etappe 3: Winnaar Caleb Ewan – Gele trui: Julian Alaphillipe

Etappe 4: Winnaar Primoz Roglic – Gele trui: Adam Yates

Etappe 5: Winnaar Wout van Aert – Gele trui: Adam Yates

Etappe 6: Winnaar Alexiy Lutsenko – Gele trui: Adam Yates

Etappe 7: Winnaar Wout van Aert – Gele trui: Adam Yates

Etappe 8: Winnaar Nans Peters – Gele trui: Adam Yates

Etappe 9: Winnaar: Tadej Pogaçar – Gele trui: Primoz Roglic

 

Top 5 Gele trui

  1. Primoz Roglic
  2. Egan Bernal (+0.21)
  3. Guillaume Martin (+0.28)
  4. Romain Bardet (+0.30)
  5. Nairo Quintana (+0.32)

 

Top 3 Groene trui

  1. Peter Sagan – 138 Punten
  2. Sam Bennett – 131 Punten
  3. Wout van Aer – 111 punten

 

Top 3 Bolletjes trui

  1. Benoit Cosnefroy – 36 Punten
  2. Nans Peters – 31 Punten
  3. Marc Hischi – 26 Punten

 

Opgaves

Gestart in Nice: 176

Totaal aantal opgaves: 10

Waaronder: Degenkolb, Gilbert, Nizzolo, Calmejane & Aru

Nog in koers: 166

 

Klik hier voor de Podcast – Tourkronieken op Itunes

Klik hier voor de Podcast – Tourkronieken op Spotify

Klik hier voor de volgende etappe: 10 – Tranen

Klik hier voor vorige etappe: 9 – Tijd voor rust

 

Piet Driessen