Wielercultuur

Verjaardagskalender 11 mei: Marcel Kittel (1988)

De maand mei is Giro-maand bij Het is Koers! en dan is de verjaardag van Marcel Kittel een mooie aanleiding om nog eens terug te blikken op de vooralsnog laatste keer dat het roze circus Nederland aan deed. Apeldoorn was in 2016 het decor van de Grande Partenza, nadat eerder Groningen (2002) en Amsterdam (2010) de Italiaanse ronde al hadden mogen aftrappen. Na drie Gelderse dagen is, wanneer het peloton per vliegtuig Nederland verlaat om de Giro in haar thuisland te vervolgen, Marcel Kittel spekkoper. Gehuld in het roze en met twee sprintzeges op zak verlaat de Duitser ons land.

Een kleine twee jaar eerder krijgen de provincie Gelderland in het algemeen en de gemeente Apeldoorn in het bijzonder het fiat van Giro-organisator RCS om het openingsweekeinde van de ronde van 2016 te mogen organiseren. Spin in het web is Cees Priem. De Zeeuw reed de ronde als renner nooit, maar boekte als ploegleider van TVM in de jaren ’80 en ’90 menig dagsucces met renners als Phil Anderson en Jeroen Blijlevens. Een paar decennia later bemachtigt hij als directeur van wielerevenementenbureau Libéma Profcycling de rechten om een Girostart in Nederland te mogen organiseren. Al snel blijkt Apeldoorn de enige stad die serieuze interesse toont en bovendien, in nauwe samenwerking met gedeputeerde Jan Markink van de provincie Gelderland, het benodigde geldbedrag a zes miljoen euro op tafel kan leggen.

In de periode voordat de Giro daadwerkelijk neerstrijkt in Nederland, stampt men een waar Gelders volksfestijn uit de grond. Er wordt niet alleen een toertocht over het officiële parcours in de driehoek Apeldoorn-Arnhem-Nijmegen georganiseerd, maar ook honderden grotere en kleinschalige evenementen door nagenoeg de gehele provincie. Als het peloton zich al weer lang en breed op Italiaans grondgebied bevindt, becijfert het organisatiecomité dat ruim 400.000 mensen op de Grande Partenza zijn afgekomen. Een kwart daarvan zou de provincie Gelderland dat weekend niet hebben bezocht zonder de ploegenpresentatie en de tijdrit in Apeldoorn, gevolgd door een etappe van Arnhem naar Nijmegen en een dag later, zij het via een geheel andere route, weer terug.

Smetje op het succesvolle verloop is het verlies van drie en een halve ton, op een begroting van ongeveer 12,5 miljoen euro. Dat is volgens het organisatiecomité vooral te wijten aan tegenvallende inkomsten in het bedrijfsleven. Sportief gezien is de Gelderse driedaagse uitermate geslaagd. Tom Dumoulin wint in Apeldoorn, zij het nipt, de 9,8 kilometer lange openingstijdrit – vanwege de lengte mag die geen proloog heten – en krijgt aan het einde van de middag het roze omgehangen. De Limburger klopt de verrassende, en dan nog relatief onbekende, Primož Roglič met niet meer dan twee honderdste van een seconde. Knip in je vingers en je bent meer tijd kwijt dan het verschil dat er op de vrijdag na Hemelvaartsdag in 2016 tussen de Nederlander en de Sloveen zit.

De twee dagen die volgen zijn die van Marcel Kittel. En ook een klein beetje van Maarten Tjallingii. De regionale favoriet – Tjallingii is weliswaar in Friesland geboren, maar woont dan intussen al jaren in Arnhem – is in zijn laatste profjaar gebrand op succes in de Giro door zijn eigen provincie. Tussen zijn woonplaats en Nijmegen, via onder meer Ede, Rhenen, Tiel en Malden maakt Tjallingii deel uit van een kopgroep, maar die sneuvelt op de plaatselijke rondes in de stad van de Vierdaagse, Keizer Karel en Frank Boeijen. Op de Oranjesingel in Nijmegen rondt Kittel het voorbereidende werk van zijn sprinttrein vakkundig af.

Een dag later doet hij dat nogmaals. Ditmaal trekt het Giro-peloton juist van Nijmegen naar Arnhem, via de Achterhoek en de Veluwezoom. Terwijl Tjallingii opnieuw in de aanval gaat en op de Posbank een fraai souvenir opraapt in de vorm van de blauwe bergtrui, bereiden de manschappen van Etixx-QuickStep een nieuwe massaspurt voor. Nu is de Velperbuitensingel in hartje Arnhem het decor. Die levert precies dezelfde winnaar op als een etmaal eerder. Marcel Kittel duwt opnieuw zijn voorwiel als eerste over de aankomstlijn. Hij grijpt niet alleen de ritzege, maar pakt, net als de voorgaande dag, weer een flinke hand vol bonificatietellen mee. Genoeg om de Duitser in het klassement over Tom Dumoulin, een ex-wagonnetje in Kittels sprinttrein in de tijd dat de spurtbom voor Argos-Shimano en opvolger Team Giant rijdt, heen te tillen en in het roze op het vliegtuig naar Italië te stappen om daar de Giro voort te zetten.

Bekijk ook van Vincent de Lijser

Verjaardagskalender 11 mei: Marcel Kittel (1988)

Wielercultuur

Verjaardagskalender 10 mei: Tim Wellens (1991)

Wielercultuur