Foto Filip Bossuyt

Wielercultuur

Verjaardagskalender 17 april: Jasper Stuyven (1992)

‘Een moment om te koesteren, vereeuwigd in chocolade’. Het lijkt een slogan waar de gemiddelde Creative, Advertising, Media And Communication Consultant Agency (vrij naar Jiskefets geniale sketchreeks Multilul) meerdere dagen op heeft moeten broeden, of er dan tenminste toch een dikke factuur voor zal verzenden, maar dat is het allerminst. Het is de tekst waarmee Ivan Stuyven op zijn Facebook-pagina een nieuwe praline aanprijst. Een die gratis en voor niks cadeau wordt gedaan aan een ieder die bij Chocolade Atelier Stuyven in het Belgische Betekom een doosje van zijn favoriete bonbons koopt. Ivan heeft zich in creatieve zin flink uitgeleefd op het geschenk. Niet alleen staat het logo van Milaan-Sanremo afgebeeld op een aantal chocolaatjes, ook het zegegebaar van de meest recente winnaar is, tot in minuscule details, in de glanzend bruine zoetigheid geboetseerd. De neef van Ivan, Jasper, heeft een dag eerder op magistrale wijze Milaan-Sanremo gewonnen. La Primavera, Italiaans voor ‘de lente’, zoals het Noord-Italiaanse Monument sinds jaar en dag liefkozend genoemd wordt, is in België voortaan niet alleen de doorbraak van het voorjaar, maar ook van Jasper Stuyven. Met zijn eerste echt grote overwinning mag hij zich vanaf 2021 rekenen tot de absolute wereldtop. Dat moet vanzelfsprekend worden gevierd op een manier die de liefhebberijen van de Stuyvens tot in perfectie samenbrengt, koers en chocolade.

Vijf jaar eerder hadden Jasper Stuyven en zijn ‘nonkel’ Ivan de Belgische nieuwspagina’s al gehaald met het pas geopende chocolade-atelier. Door de aderen van de familie stroomt geen bloed, maar vloeit zoetbruine choco in melk, puur of welke andere smaak dan ook. Ivan is al ruim dertig jaar chocolatier en heeft zijn neefje zo gek gekregen zich bij hem aan te sluiten, om samen een speciaalzaak in typisch Belgische pralines uit de grond te stampen aan de Aarschotsesteenweg in Betekom. Niet dat Jasper veel tijd heeft om zelf de kunst van het maken onder de knie te krijgen. De jonge Stuyven is in dienst van Trek-Segafredo net begonnen aan zijn derde jaar als wielerprof. Bovendien studeert hij er ook nog naast. Communicatiemanagement, om precies te zijn. Dat is dan ook het vlak waarop Jasper zich met de chocoladewinkel zal bemoeien. Sales, marketing, klantenrelaties; die dingen zullen zijn verantwoordelijkheid zijn, zodat oom Ivan zich kan concentreren op het vergaren van exclusieve soorten cacao, uit landen als Oeganda, Venezuela en Peru. Reken maar dat ‘nonkel’ Stuyven daar chocola van kan maken.

Studie of niet, als renner is Jasper Stuyven het perfecte uithangbord voor het chocolade-atelier. Zeker zodra hij zich steeds vaker in de finales van eendagskoersen begint te mengen en somtijds zelfs weet te winnen. Nog geen drie weken na het ronkende bericht in de Vlaamse kranten over de opening van de chocolaterie slaat Jasper toe in Kuurne-Brussel-Kuurne. Enkele jaren later zal daar een zege in de Omloop Het Nieuwsblad bij komen. Ondertussen trakteert Ivan zijn klandizie met regelmaat op speciale pralines, waarin de wielerpassie van de Stuyvens duidelijk tot uitdrukking komt. Bonbons in de vorm van een bidon, bijvoorbeeld. Als Jasper op 20 maart 2021 Milaan-Sanremo naar zijn hand zet en het voltallige peloton op de Via Roma zijn rug en achterwiel toont, haalt Ivan met alle soorten van vreugde en genoegen direct een nacht door om zijn winkelpubliek de volgende dag op de ultieme pralines te kunnen fêteren.

Een half etmaal voordat de chocolatier goedkeurend de eerste, kunstig vormgegeven, lekkernijen met ofwel het logo van Milaan-Sanremo of Jaspers zegegebaar erop in de vitrine legt, had de renner van Trek-Segafredo zijn uitval, onmiddellijk na het afrijden van de Poggio, precies goed getimed. Stuyven maakte slim gebruik van het korte moment waarop het op een lint rijdende peloton samenklonterde om, in voorbereiding op een dan onvermijdelijk lijkende massasprint, even te temporiseren. Met een katachtige jump springt hij weg. Twijfel lijkt hij niet te kennen. Het is alles of niets. Uit alle macht beukt de Belg zich voor drie zware slotkilometers vooruit. Alleen de Deen Søren Kragh Andersen weet Stuyven nog bij te halen en doet zelfs een kopbeurt. Laatstgenoemde zal hem er eeuwig dankbaar voor zijn, want die kan daardoor even kort wat krachten sparen om, net wanneer het tweetal de hete adem van het op volle snelheid geraakte peloton haast letterlijk in de nek kan voelen, nog eens opnieuw aan te zetten. Kragh Andersen heeft zich opgeblazen en valt terug in de meute, maar die komt, onder aanvoering van Caleb Ewan, te laat. Jasper Stuyven bezorgt zichzelf en ‘nonkel’ Ivan een chocoladezoete overwinning. Betere marketing kan het chocolade-atelier in Betekom zich niet wensen.

Bekijk ook van Vincent de Lijser

Verjaardagskalender 18 april: Anna van der Breggen (1990)

Wielercultuur

Verjaardagskalender 17 april: Jasper Stuyven (1992)

Wielercultuur