Foto Jérémy-Günther-Heinz Jähnick / Saint-Ghislain - Grand Prix Pino Cerami, 22 juillet 2015, départ (B146) / Wikimedia Commons

Wielercultuur

Verjaardagskalender 21 februari: Martin en Peter Velits (1985)

Hij weet dat het overbodig is, maar toch stoot Martin zijn broer even een kort moment aan. Tikje tegen de elleboog, meer stelt het contact niet voor. Niet dat hij Peter hoeft te attenderen op iets dat hij gezien heeft, of bevestiging moet zoeken. Als tweeling voelen de broers elkaar precies aan. Wat de een ziet, denkt of voelt, ervaart de ander precies zo. Martin twijfelt er dus geen seconde aan dat Peter zojuist precies hetzelfde heeft waargenomen als hij, toen een groepje Japanse wielertoeristen de broers passeerde. De toerrijders droegen hun kleding. Niet letterlijk vanzelfsprekend, maar tenues van hun merk. Gevoelens van trots maken zich meester van de tweeling, terwijl een gulle lach wordt uitgewisseld en beide mannen elkaar complimenteus op de schouder slaan. Voor ondernemers is er niets mooier dan dat het product of het merk, waar ziel, zaligheid en jaren van hard labeur in zitten, in het openbaar zichtbaar is. Voor de ogen van de wereld of tenminste een deel ervan. En in dit geval ook nog helemaal aan de andere kant van de aardbol. Gewoon op straat, in Tokyo, rijden fietstoeristen in de wielerkledij van Isadore, het merk dat tweeling Martin en Peter Velits vijf jaar eerder in de markt heeft gezet.

Foto Josh Hallett / Creative Commons
Foto Jérémy-Günther-Heinz Jähnick /

Er is maar anderhalf uur dat de Slowaakse broers niet onafscheidelijk zijn geweest. Het is het tijdsbestek tussen de geboorte van Martin en Peter. Eerstgenoemde kwam negentig minuten eerder ter wereld op een koude februari-dag in Bratislava, dat op dat moment officieel nog in Tsjechoslowakije ligt. Toen zijn broer hem even later volgde, klonken de twee zich weldra door middel van een denkbeeldige ketting aan elkaar vast. Al blijkt op jonge leeftijd dat er wel degelijk enkele verschillen tussen de gebroeders Velits te bespeuren vallen. Zowel op de fiets als in het dagelijks leven. Ondanks dat Martin anderhalf uur ouder is, is Peter hem als renner van jongs af aan op vrijwel alle fronten de baas. In 2007 wordt de jongere Velits wereldkampioen bij de beloften. In een chaotische, door een valpartij ontsierde, sprint, waarin Tom Leezer ook nog even uitzicht heeft op de titel, drukt Peter zijn voorwiel uiteindelijk als eerste over de meet. Meerdere profploegen zijn geïnteresseerd in de kersverse kampioen, maar die stelt een uitdrukkelijke voorwaarde voordat hij toehapt. Een heuse ‘dealbreaker’. Broer Martin moet namelijk ook worden ingelijfd. Team Milram maakt, in tegenstelling tot enkele andere ploegen, geen bezwaar tegen het voorstel en zo mogen de beide broers zich vanaf 2008 prof noemen. Zes jaar lang zijn ze onafscheidelijk. Al rijdt de tweeling lang niet altijd hetzelfde programma. Doordat Peter gezegend is met net wat meer talent dan Martin kan hij als kopman worden uitgespeeld, terwijl de oudere Velits over het algemeen genoegen moet nemen met een knechtenrol. Van het grootste succes van Peter maakt Martin echter wel degelijk onderdeel uit. In de Vuelta van 2010 gaat de jongste Velits drie weken lang met de allerbesten mee. Bergop hoeft hij maar weinig tijd toe te geven op de sterkste klimmers en in de 46 kilometer lange tijdrit rond Peñafiel is zelfs niemand sneller dan de Slowaakse bliksemschicht. Erkende specialisten als Fabian Cancellara en David Zabriskie worden door de ontketende Velits naar ereplaatsen verwezen. Na drie loodzware Spaanse weken mag Peter uiteindelijk met winnaar Vincenzo Nibali en runner-up Ezequiel Mosquera als nummer drie mee het erepodium in Madrid op. Als de Spanjaard uiteindelijk wegens dopinggebruik uit de uitslag geschrapt wordt, rukt Velits met terugwerkende kracht zelfs op naar de tweede plaats in de eindrangschikking. Broer Martin deelt mee in het succes. Hij cijfert zich de gehele Vuelta weg om de klassementsbelangen van Peter te behartigen.

In 2014 scheiden de wegen van de gebroeders Velits kortstondig. Peter wordt door BMC binnengehaald als een van de nieuwe klassementskopmannen, terwijl Martin besluit het knechtengilde van Omega Pharma- Quick-Step trouw te blijven. Hun trainingskilometers blijven de broers echter bijna onlosmakelijk samen maken, zoals ze dat van kinds af aan gewend zijn. In zakelijk opzicht zijn ze dan inmiddels ook met z’n tweeën bezig. Een jaar eerder heeft Isadore het levenslicht gezien, een bedrijf in wielerkleding. Martin richt zich op de creatieve kant als Head Of Product en Peter neemt de dagelijkse gang van zaken voor zijn rekening. Head Of Operations staat op zijn visitekaartje. De paar verschillende karaktereigenschappen en het feit dat ze op sommige vlakken met een net iets ander talent zijn toegerust, zorgen ervoor dat de twee elkaar naadloos aanvullen. De één kan de kleine tekortkomingen van de ander moeiteloos compenseren en andersom. Gaandeweg komt de focus van de broers minder op de koers te liggen en meer op Isadore. Peters successen worden bovendien geringer en het is steeds lastiger de juiste balans tussen trainen en het bedrijf te vinden. Als BMC eind 2016 geen nieuw contract aanbiedt en de Slowaak geen andere opties heeft om zijn carrière als renner met nog een jaar te verlengen, is de keuze snel gemaakt. Peter gaat fulltime aan Isadore werken. Martin mag bij Quick-Step wel door, maar nu hij niet meer samen met zijn broer kan trainen, besluit hij een jaar later de fiets eveneens aan de wilgen te hangen om zich helemaal op Isadore te storten. Als op de eerste, de beste zakentrip naar Azië, die de twee als ex-renners en fulltime zakenlieden ondernemen, een groepje Japanners voorbij fietst in kledij van Isadore, weten de broers, zonder het tegen elkaar te hoeven zeggen, dat ze de juiste stap gezet hebben.

Ook jarig

  • Louis Meintjes (1992)
  • Marion Clignet (1964)

Bekijk ook van Vincent de Lijser

Verjaardagskalender 21 februari: Martin en Peter Velits (1985)

Wielercultuur

Verjaardagskalender 20 februari: Lawson Craddock (1992)

Wielercultuur