Waarom krijgt een wielrenner, na het afmalen van 200 à 250 kilometer; het overwinnen van Leberg, Berendries, Valkenberg, Oude Kwaremont, Taaienberg, Paterberg, Kemmelberg, Koppenberg, Molenberg, Kattenberg, Steenbeekdries, Boigneberg, Kruisberg, Tiegemberg, Kokereelberg, Nieuwe Kwaremont, Monteberg, Rekelberg en het dokkeren over La Trouée d’Arenberg, Auchy-Bersée, Wallers-Helesmes, Mons-en-Pévèle en Carrefour de l’Arbre een nat, koud washandje in zijn gezicht gesmeten alsof het een aangebakken pan was waar nog restjes vleesjus in te vinden zijn?
Persoonlijk zou ik, na het leveren van zulke inspanning, na uren op een fiets te hebben gezeten in de snijdende wind, gutsende regen, stralende zon, bijtende kou, zengende hitte en dwarrelende sneeuw wat meer verwachten. But I ain’t feeling the love bij die verzorgers.
Daar zit je dan als renner, als winnaar. Op een smal stoeltje, in een tochtende tent. In de drukte, het lawaai. Geen minuut voor jezelf, journalisten die drummen voor een quote of dieptegesprek, peilende naar jouw ervaringen van de dag, smachtende naar jouw kijk op het koersverloop.
Je zat dus net 7 uur op een fiets, etaleerde je beste ellebogenwerk zoals elk deftig -al dan niet rechtstreeks verkozen- politicus, at rijsttaartjes die al van 7u ’s ochtends in de aluminiumfolie verpakt zitten, kreeg geen middagpauze maar een zakje rond je nek gesmeten waarin je alert met het oog op de koers, al grabbelend moest zoeken naar een broodje.
En zeggen dat het meestal zo vreugdevol begint. Dagen keek je er naar uit, je mocht slapen in een kramakkelig hotel langs een drukke baan en dan sta je eindelijk aan de start. Je vertrekt als een bende maten met hetzelfde shirt en dito verstikkende broekje, je helm en handschoenen matchen perfect, iedereen straalt en is blij .. en dan gaat er een schot af.
De wedstrijd wordt op gang getrokken, enkele jonge honden groeperen zich en gaan er vandoor. Naarmate het uur van de live-uitzending op tv dichterbij komt, veranderen de wilde honden in een meute camera-geile wolven die kost wat kost hun kunnen willen tonen. En jij zit ondertussen in een jagend pak die de wolven één voor één afmat. Je ruikt ze, je ziet ze .. nu is alles timing.
Ondertussen rekende jij al af met menig sanitaire uitdaging. Dezer dagen wordt het steeds moeilijker om een ietwat langere strook langs het parcours te vinden waar niemand staat. Eindelijk vind je een plekje, moet die voet uit dat klikpedaal, sta je te wiebelen op je fiets hopende dat er ondertussen geen cameraman langs komt gestoven op de motor en alles haarscherp in beeld neemt.
Maar goed, je moet verder. Je ziet je ploegmakkers één voor één sneuvelen aan het front. Na elke kilometer zie je ze verzwakken, half blind tastend naar de drinkbus, de tong net niet hangende tussen de spaken van hun dolgedraaide wiel en dan moeten ze je nog naar de overwinning kunnen leiden. Om moedeloos van te worden.
Maar je zet door, het einde, die verdomde meet is in zicht. Tot er opeens een man uit het raampje van zijn wagen naar je zit te gillen dat je voldoende moet drinken en wat glibberige vloeibare voeding tot je moet nemen of je zal die meet niet halen.
Maar je haalde die witte streep, je overwon ze, je won. En dan krijg je een nat, koud washandje in je gezicht.
Dat koersen, het is een hondenstiel.
Dit verhaal verscheen eerder op Leslies eigen blog: leslielaureys.blogspot.nl
- Veldrijden: zwarte sneeuw in een zwart gat - 03/10/2013
- Waarom een tent de koers niet maakt - 28/03/2013
- Waarom dat washandje? - 20/03/2013
Waarom dat washandje? http://t.co/YUKm17Qu8w
Waarom, na die schitterende inleiding, waar alles al in stond, nog dat hele verhaal?
Een mooie binnenkomer. “@hetiskoers: Waarom dat washandje? http://t.co/FnlruYQRcw”
Waarom jouw reactie?
Gaan we het washandje voor Gatto live meemaken? http://t.co/tWwmuidRKe #DDV
Dat washandje is -als het een traditioneel soigneurswashandje is- nat van de was eau de cologne. En een overblijfsel van het traditionele ‘huissie zoeken’. Bij veel kleinere koersen zijn vaak geen voorzieningen voor renners zich om te kleden, laat staan na afloop een douche te nemen. Was eau de cologne of was-lotion ontvet zeer goed. Zo ben je meteen van de massageolie af. Vooral in Vlaanderen is het soms aandoenlijk om te zien hoe familieleden een jonge renner omringen met zorg. Klapstoelen, jerrycans met warm water (ingepakt in alu-folie of een isolerende koelbox), stapels handdoeken ook voor op de vloer tegen de koude: het is ontroerend te zien wat de renners aan zorg ontvangen. Als je bijvoorbeeld een warmtepleister op je knieën of onderrug hebt geplakt en je gaat gewoon onder de douche na verwijdering ervan kan je je lol op. Eerst was eau de cologne gebruiken en dan douchen is de juiste manier. Het is dus verdunde goedkope eau de cologne: iets waar je in Nederland vergeefs naar zult zoeken in de drogist, in België kun je zelfs in supermarkten voor weinig geld een liter ‘ouwe wijven parfum’ kopen die je maar een beetje hoeft te verdunnen. Ook de benen na het scheren afnemen hiermee is het beste. Ik vond al die gebruiken rond de koers vaak prachtig en alleen al daarom koerste ik graag in Vlaanderen. Renners zullen dit alles wel weten, maar ik schrijf dit meer voor de buitenstaanders. Hoewel ik niet over alles uit de school zal klappen want sommige dingen zijn strikt voor renners. In de wielerspeciaalzaak betaal je voor een fles was-lotion veel meer dan nodig is.
Juist: toen ik koerste en met mijn rugzakje op de rug 80 km fietste om te gaan rossen, staken er steevast een washandje, een handdoek en odeklonje (ooit wilden spellingshervormers het zo schrijven!)in. Na de koers bij een of andere boer, in een of andere schuur kon je je dan wassen in een teil, samen met tien andere coureurs. Daarna wat ruziemaken met de ‘délegué’ over de plaats die je behaald had (er was nog geen fotofinish voor juniores). Altijd zever! Daarna 80 km naar huis sjezen met een opgefrist lijf en een stralend smoel. Dat deed Deugd. Ik spreek over 1962 tot en met 1964. Maar of er veel veranderd is sindsdien? Ik geloof het niet.
ik snapt het wel als ik helemaal bezweet aankom dat mijn gezicht even word opgefrist