De laatste keer dat hij op tv in beeld reed was in de 16e etappe van de Vuelta op 12 september. Ook voor het peloton uit. Het lijkt wel 4 jaar in plaats van 4 maanden geleden dat Nederland na de Vuelta in een regenseizoen werd ondergedompeld, met als toetje vandaag een berg sneeuw in de Limburgse heuvels.

Om de jaarlijks voorgeschreven depressiedag die Blue Monday genoemd wordt te negeren en het wachten op Omloop Het Nieuwsblad (24 februari) door te komen, is het leuk om de Tour Down Under volgen. Wie daar het tegenovergestelde van down zijn beleeft, is Bauke Mollema (Groningen, 26-11-1986, 64 kg, 1.83 m.)
Het begon al goed op dag 1 van de Australische seizoensopener. Mollema spoot als een speer weg op tel 3 voor het startschot. Op zijn Instagram zie je – naast een filmpje van dat moment – een vrolijk actiecompilatiefilmpje van een lachende Mollema met hipsterbaard (mwah, het is weer eens wat anders) die na een training ook nog eens fluitend een boekwinkel binnenfietst. Het muziekje eronder is Riding shotguns – underneat

Zijn contract bij Lidl-Trek duurt nog tot eind 2026. Hij is bepaald geen wielrenner die naar zijn welverdiende pensioen sukkelt. De zon breekt even door.
Nog zo’n krasse oudere jongere die meerijdt is zijn geboortejaargenoot Robert Gesink (31-5-1986, Varsseveld, 70 kg, 1.89 m.) Zijn contract bij Jumbo-Visma loopt tot eind van dit jaar. Of hij nóg een keer met een jaar zal verlengen? Never say never bij de Condor van Varsseveld.

Welke Nederlanders er nog meer in de hot sun aan het fietsen zijn lees je bij Wielerrevue.

Maar ook ‘nieuwe jongeren’ laten zich horen. De heuvelachtige 2e etappe (woensdag) over 141,6 kilometer tussen Norwood en Lobethal werd gekleurd door de Nederlander Jardi van der Lee (Schiedam, 6-8-2001, meer kon ik nog niet vinden, zo vers is hij). De 22-jarige renner van EF Education-EasyPost, die zijn debuut maakt in de WorldTour, reed lange tijd samen met de Australiër Luke Burns vooruit. Op 20 km voor de eindstreep werden ze bijgehaald door het peloton. Het deed me denken aan de acties van Ide Schelling in zijn Tourdebuut in 2021, die hem de bolletjestrui opleverden.
Mocht het niet lukken om ’s nachts de etappes live te volgen, wakker worden in de kou met wielerberichten uit een warm land is altijd hoopvol.

Tourschema bij In de Leiderstrui.

Dé Hogeweg
Laatste berichten van Dé Hogeweg (alles zien)