Hetiskoers blikt vooruit op het Nederlands Kampioenschap wielrennen en gaat op zoek naar de verhalen van de eerder georganiseerde kampioenschappen op de Brabantse Wal. In deze aflevering fietsen we alvast een rondje over het NK-parcours en geven we 5 exclusieve NK Toertocht shirts weg.
Wil je die winnen? Speel dan mee met de prijsvraag onderaan dit artikel.
Een thuiswedstrijd voor de wielersport
Vijfentachtig jaar na het eerste NK op de Brabantse Wal is het kampioenschap weer terug in West-Brabant, de streek die met al haar verschillende soorten bebouwing en landschappen oogt als een ruim opgezette snuffelmarkt waar iedereen zijn kraam mag stallen. Hier speelt het wielrennen altijd een thuiswedstrijd. Een prima plek voor een NK, kortom.
Het départ fictif van de wegrit is straks in Nispen, op een kilometer van de Belgische grens. Buiten het dorp gaat de vlag voor de officiële start omhoog en rijdt het peloton langs Roosendaal en Kruisland naar Steenbergen, het stadje waar oud-renner Koos Moerenhout woont. Daarna buigt de route zuidwaarts richting Bergen op Zoom.
Veel van de wegen uit het NK-parcours zaten ooit in de Omloop van de Baronie, de wielerklassieker die in 1993 voor het laatst werd verreden. Dan reden de renners over de Moerstraatsebaan, een kasseiweg van ruim vier kilometer vol met gaten en haakse bochten waar je volgens Hennie Kuiper als jonge renner vooraf geweldig bang voor werd gemaakt. Die ‘Hel van Moerstraten’ is alweer ruim dertig van een laag asfalt voorzien, net als zoveel andere wegen in West-Brabant. Toch zit er nog een klein restje nooit opgeruimde keien in het NK-parcours.
Het klassieke rondje over de Brabantse Wal
Na een aanloop van 50 kilometer rijden de renners en rensters Woensdrecht binnen ter hoogte van café-feestzaal Non Plus Ultra en beginnen daar aan het plaatselijke circuit. De bekendste plek in dat rondje is de Rijzendeweg, een dorpsstraat met langs de kant twee driehoeksborden waarop het 5% teken staat. ‘Rijzendeweg’ is een sierlijke naam voor een weg die zich verheft, al is dat met niet meer dan twintig meter. Het is een reliëf gevormd door perceptie: de Brabantse Wal is een harde grens van landschappen, versterkt doordat verderop het vlakke laagland van de Zeeuwen begint. Bovenaan de weg, bij de picknicktafel, is dat goed te zien.
Elk rondje kent hier een handvol hoogtemeters die later in het parcours worden afgedaald via een kort kasseienstrookje iets verderop. Dat strookje, de Bossestraat, is een smal en donker straatje dat verstopt ligt achter een dichte bomenrij langs beide kanten.
Weer boven bij de Rijzendeweg wringt het parcours zich in een aantal bochten tot de plek waar Woensdrecht haar bevrijders herdenkt. Hier passeert het peloton de Mariakapel en meteen daarna, in de bocht naar de Onderstal, een originele Amerikaanse Sherman-tank die nog gebruikt is bij de bevrijding van Antwerpen. Op deze plek hangt straks de rode vod, daarna volgt een smalle weg met aan het eind de haakse bocht naar de 200 oplopende meters tot de finishlijn. Wie hier straks niet bij de eerste tien renners zit komt te laat en hoeft geen eindschot te lossen.
Voorspel de winnaars van het NK en win het NK toertocht shirt
Wielerliefhebbers krijgen op zaterdag 30 juni de gelegenheid om deel te nemen aan de NK-toertocht die verbonden is aan het NK Wielrennen Brabantse Wal, waarbij je finisht op dezelfde locatie als waar de toekomstige Nederlands Kampioen finisht. Speciaal voor dit evenement is een wielershirt ontworpen en daar geeft Hetiskoers er 5 van weg. Wil jij dit shirt winnen? Geef dan antwoord op de vraag wie jij denkt dat straks Nederlands kampioen wordt bij de vrouwen én bij de mannen. Onder de goede inzenders kiezen we vijf winnaars. Meedoen kan door je antwoord te plaatsen onder dit artikel of als reply onder het facebook- of twitterbericht.
Het Nederlands kampioenschap wielrennen vindt dit jaar plaats op de Brabantse Wal. Op woensdag 27 juni zijn de tijdritten met start en finish in Bergen op Zoom. Op zaterdag 30 juni en zondag 1 juli worden de wegwedstrijden verreden. Die starten in Nispen en hebben de plaatselijke omloop in Woensdrecht en Hoogerheide. Meer informatie op www.nk2018.nl
- Ranking the stones, het sterrensysteem van de kasseistroken - 14/04/2022
- Recensie: magazine Wachten op de koers (deel 1) - 21/04/2021
- Vijf redenen waarom Parijs-Roubaix de allermooiste is - 22/03/2021
Mathieu van der Poel en Lorena Wiebes.
Niki Terpstra en Chantal Blaak.
Overigens ben ik als inwoner van Bergen op Zoom én fietsliefhebber extra gemotiveerd om dit wielershirt met onze eigen gevangenpoort te winnen!!
Groenewegen en Blaak
Maurits Lammertink & Anna vd Breggen
Mathieu vd Poel en Anna vd Breggen.
Niki Terpstra en Anna vd Breggen
Mathieu vd Poel en Anne vd Breggen
Groenewegen en Wild
Niki Terpstra en Annemiek van Vleuten
Anna van der Bruggen en Nikki Terpstra
Niki Terpstra en Anna van der Breggen
Groenewegen en Anna van der Breggen
Groenewegen en wild
Mathieu van der Poel en Demi de Jong.
Anna van de Breggen en Niki Terpstra
DYLAN GROENEWEGEN EN CHANTAL BLAAK
Anna van der Breggen en Nikki Terpstra
Amy Pieters en Fabio Jakobsen
Dylan Groenewegen en Annemiek van Vleuten
van Vleuten en Terpstra
Fabio jakobsen en Anna van der breggen
KIrsten Wild en Dylan Groenewegen
v.d.Breggen – M.v.d. Poel
Dylan Groenewegen en Anna van der Breggen
Niki Terpstra en Anna vd Breggen
Groenewegen en Anna van der Breggen
Groenewegen en vav vleuten
DYLAN GROENEWGEN EN Kirsten Wild
Groenewegen & van Vleuten