Wie? Jan Serpenti! 

By |vrijdag 21 augustus 2015|

Dubble Bubble - Jan SerpentiToen ik een paar jaar geleden dit kaartje bemachtigde, was ik nogal verbaasd. Wie is Serpenti? Waarom weet ik amper wat voor renner hij was? Hij wordt gesponsord door Gazelle dus zou het zomaar een Nederlander kunnen zijn, maar echt bekend is hij niet. Toch?

Het kaartje maakt deel uit van een serie van 75 plaatjes met daarop evenveel wielrenners die begin jaren zeventig naam maakten. Uitgegeven voor Dubble Bubble, ofwel een kauwgommerk. Bij ieder pakje kauwgom, kreeg je één of twee plaatjes. Dat was de deal.  En die ging je dan verzamelen.

Walter Godefroot zit er bij, Roger de Vlaeminck, Joop Zoetemelk, Frans Verbeeck en – hoe kan het ook anders- tweemaal de Kannibaal, Eddy Merckx. En om de een of andere reden zijn sommige plaatjes niet (door mij niet) te vinden. Jan Serpenti daarentegen…

De Gazelle-renner is zo’n beetje het eerste, weliswaar verkreukelde, kaartje dat ik te pakken weet te krijgen.  Serpenti, wordt mij na nader onderzoek duidelijk, maakte twee jaar deel uit van de Willem II-Gazelle ploeg. Die ploeg hield eind 1970 op te bestaan en dat was ook een beetje het einde van de carrière van Jan. Hij rijdt nog wel een paar jaar rond bij de profs maar uitslagen rijdt hij niet. Nou ja, hij wint nog een criterium in Groningen, en in Hendrik-Ido-Ambacht.

Serpenti’s finest hour is dan al weer van een paar jaar terug. Van mei 1970 om precies te zijn.  In de Vuelta sprint Serpenti een paar keer mee om de dagzege en in etappe 14, volgens de krant gekenmerkt als een ‘een slaapverwekkende vertoning’,  is het raak. ‘Vlak voor de eindsprint kon Serpenti de beslissende jump plaatsen’. Niemand reageerde en hij kreeg ‘eindelijk eens loon naar werken’, aldus de Telegraaf.

In 2015 zou een Nederlandse ritzege de voorpagina halen maar in 1970 staat de Vuelta nog niet zo hoog aangeschreven en winnen Nederlanders meerdere malen. De vrijdag na Hemelvaartsdag  bericht de krant over de ritzeges van woensdag en donderdag, die van de Nederlandse teamgenoten Serpenti en Rini Wagtmans.

1970 en 2015, ik blijf proberen prestaties van toen te vergelijken met die van nu. Is Serpenti  van het kaliber Barry Markus? Danny van Poppel? Zeg het maar.

Bovenal moet ik mij steeds weer inprenten dat vergelijken niet kan. Toen konden alleen Fransen, Belgen, Spanjaarden, Italianen en Nederlanders een beetje fietsen, nu de halve wereld. Om maar wat te noemen…

Hoewel. Duitsers Kittel en Greipel schitteren deze Vuelta door afwezigheid. Dan maakt Danny van Poppel dus kans. Vind ik. Wil ik.

Danny, doe een Serpenti!

Danny, je kan het!

Jos van Nierop

Jos van Nierop

Jos van Nierop (1967) is gek op de koers sinds Hennie Kuiper won op Alpe d’Huez, 1977. Rijdt zelf af en toe op een Gazelle Champion Mondial uit 1978 (met de remkabels in een boogje boven het stuur). Kijkt op tv naar wielrennen, en leest en schrijft erover. En verzamelt (kopen, ruilen, krijgen) wielerplaatjes, wielerfotokaarten, wielerstickers en nog veel meer voor zijn verzameling.
Jos van Nierop

Latest posts by Jos van Nierop (see all)

Related Post

5 Comments

 1. svanhaaster 21/08/2015 at 21:40 - Reply

  Oké… Daar was ik dus echt niet opgekomen. Sterker nog, ik kende de beste man niet eens. Graag zie ik vaker dit soort raadsels op ‘hetiskoers’!

 2. Jos van Nierop 22/08/2015 at 01:49 - Reply

  Volgende week weer een nieuw raadsel. Hoewel die denk ik wat makkelijker is op te lossen…

 3. Sjaak van Haaster 22/08/2015 at 16:03 - Reply

  Ik kijk ernaar uit!

 4. Paul Fluitman 26/08/2015 at 23:20 - Reply

  Het antwoord wist ik direct. Jan Serpenti woonde in die tijd bij ons, aan de overkant van de straat, in Wijk aan Zee (gem. Beverwijk) Jan was een sprinterstype en heeft in de jaren 60 nog bij de Peugeot ploeg gereden, later bij oa Kela tapijt. In mijn herinnering won hij best veel. Tegenwoordig bouwt hij (meen ik)samen met zijn zoon een eigen merk fietsen . Erg leuk om mijn vroegere overbuurman in raad het plaatje te zien.

 5. jan vos 05/07/2016 at 13:17 - Reply

  Ik ken jan nog als amateur in de jaren zestig in Twente voor namelijk in WIERDEN viel hij al op zou hem willen vragen dat hij dat nog weet

Geef een reactie