Een hele Tour lang krijgt u een column van onder de Moerdijk. Maar omdat Belgen in het algemeen, en de gastbloggers van extrasport.be in het bijzonder, héél erg lui zijn, wisselen Frederik De Brant en Matthias Vangenechten elkaar af voor een dagelijkse ‘Blik van de Belgen’.

De blik van de BelgenDe etappe van Limoux naar Foix gaat de geschiedenisboeken in als de spijkergate. Wachten of niet, dat was de hamvraag. Alberto Contador ging er ooit als een speer vandoor terwijl Andy Schleck met pech langs de kant van de weg stond geparkeerd. Maar Bradley Wiggins is Alberto Contador niet, en zo kunnen we er nog wel drie verzinnen. Enkele bedenkingen bij etappe 14.

1. Luis Leon Sanchez is geen Nederlander

Gisteren werden de Belgen op deze site nog over de knie gelegd. Niet erg hoor, we hadden het zelf gezocht natuurlijk. En eens Jurgen VdB zijn etappe pakt, zal het spreekwoord ‘laatst lacht, best lacht’ als nooit tevoren in de praktijk worden omgezet. Tot het zover is willen we er nog even op wijzen dat Luis Leon Sanchez – de naam doet het al een ietsiepietsie beetje vermoeden – geen Nederlander is. Twitter liep bijna vast door het Nederlandse gejuich op het moment dat hij de finish overschreed. Maar overwinningen van buitenlandse huurlingen tellen natuurlijk niet. Anders hadden wij er met André Greipel al drie. Zo, nu de puntjes weer op de i staan, stellen we een tijdelijke wapenstilstand voor.

2. José De Cauwer is Johan Cruijjf niet

Tweede bemerking: aan ex-renner, ex-ploegleider en huidig commentator José De Cauwer is misschien wel een goed filosoof verloren gegaan. Dat was eerder al geweten, er zijn zelfs blogs die zijn repertoire van koerspoëzie bijhouden. Vandaag kwam De Cauwer zelfs twee maal Cruijffiaans uit de hoek. Eerst met “Het gaat allemaal goed tot zolang het goed gaat” en daarna met “Ofwel rij je, ofwel rij je niet.” Maar een kopie is nooit zo goed als het origineel natuurllijk. Dus daarom nog één keer om het af te leren: “Als je ergens niet bent, ben je óf te vroeg óf te laat.”

3. Peter Sagan is Eddy Merckx niet

“Een kopgroep van elf met daarbij Luis Leon Sanchez, Steven Kruijswijk, Philippe Gilbert en … Peter Sagan.” Het leek er lange tijd op dat de winnaar al bekend was bij het begin van de uitzending. De groene trui, de Slowaakse slokop, zat immers mee in de ontsnapping. En toen de massieve blok graniet zich bij de eersten over de Mur de Péguère hees, zag het er helemaal beroerd uit voor de medevluchters. Het enige wat restte was speculeren welk kunstje de Tourminator deze keer zou uithalen bij de streep. Een  salto met dubbele schroef? Een achterwaartse wheelie met blinddoek? Maar dat was buiten de waard gerekend, en die waard droeg vandaag de naam Luis Leon. Sagan is dus (nog) geen kannibaal. Om het met Michel Wuyts te zeggen: dat geeft de burger moed.

Frederik De Brant

 

Frederik De Brant en Matthias Vangenechten

kopman Frederik wordt steevast door hondstrouwe waterdrager Matthias uit de wind gezet. Hiërarchie bestaat om doorbroken te worden. Ruziën nooit over de winstpremie. Beide potentieel kandidaat witte trui ondanks generatiekloof van 5 jaar. Eten het liefst een zakje chasse-patat. Beiden kijken sporadisch naar wielrennen maar zijn er nog steeds niet over uit of nu het criterium van Sint-Niklaas of de Grote Prijs Garage Schellekens in Borsbeek de meest prestigieuze wielerwedstrijd op aarde is.

Latest posts by Frederik De Brant en Matthias Vangenechten (see all)