Rennersprotest in Oman (foto TREK)

Rennersprotest in Oman (foto TREK)

Wij zijn allemaal vaders of zonen. Wij zijn hier niet om oorlog te voeren. Niemand wil zijn leven op het spel zetten. Het is goed dat iedereen aan hetzelfde zeel is blijven trekken. ‘  -Tom Boonen-

Zonder dat ik weet wat een zeel is, ben ik toch blij dat iedereen eraan bleef trekken, daar onder dat viaduct in Oman. Op de enige beschutte plek die de renners tegenkwamen tijdens de etappe van Al Sawadi Beach naar de finish bij het Ministry of Housing, stond zaterdag een een heel peloton stil. Ze protesteerden, en ze hadden groot gelijk. Eindelijk kwamen de renners eens collectief in actie tegen de krankzinnige omstandigheden waaronder ze soms geacht worden te werken. Het zat eraan te komen. Mij verbaast het niet dat het protest juist ontstond in een wedstrijd die goed beschouwd niet meer is dan een trainingsstage met goedgevulde prijzenpot.

In navolging van de grote voetbalclubs ontdekten ook de wielerploegen dat er aan de Perzische Golf en de Golf van Oman een aantal rustige trainingsvelden ligt waarop ze de rondootjes tijdens de winterstop kunnen oefenen. De hotels zijn er goed, de wegen glad geasfalteerd en de parcoursbouwer verwijdert op verzoek alle bochten uit de etappes. Onderweg duikt nergens publiek op dat de training kan verstoren door met een te lange vlaggenstok te zwaaien of een niet aangelijnde labrador los te laten, en de laatste die er ooit met bier gooide moet nu beide handen missen. Dat het er nooit regent is uitstekend. Een straffe wind? Nog beter.
Maar dan die hitte. Die zinderende, verstikkende hitte. Nergens valt te ontsnappen aan de brandende zon die de temperaturen met gemak optilt naar 45 graden Celsius. Het is lastig fietsen in een woestijn waar een storm woedt die alle dure zonnebrillenglazen zandstraalt tot ze dof kleuren, en waar hitte de banden spontaan laat exploderen. Het rennersprotest onder het viaduct met de betonnen sierzuilen toont het probleem in alle eenvoud. Onoplosbaar, als je het mij vraagt.

Eddy Merckx sprak gisteren namens organisator ASO met de minister van Sport van het Sultanaat. Merckx had na het rennersprotest zorgen over de toekomst van de wielerronde, zoveel werd duidelijk. Een ronde zonder verleden die nu ook zijn toekomst dreigt te verliezen, dat is inderdaad zorgwekkend. Het zou zomaar kunnen betekenen dat de Ronde van Oman nooit heeft bestaan.

foto: Robert Hatch

foto: Robert Hatch

Martijn Sargentini