Getest: Xplova X5Evo (Smart Video Cycling Computer)

By |donderdag 11 januari 2018|

Je kent het wel, die fietstochten die achteraf zo episch waren dat je zou willen dat je zou kunnen zeggen: “gelukkig hebben we de beelden nog”.  Met deze nieuwe fietsnavigatie van Xplova (ontwikkeld door Acer) behoren die wensen tot het verleden. De Xplova X5Evo heeft als doel fietsen en filmen te verpakken in één device. In deze review bekijken we eerst wat er in de doos zit om vervolgens de mogelijkheden en ervaringen te bespreken.

Allereerst de verpakking…. Wauw! Je krijgt gelijk zin om het te openen. High-end verpakkingen noemen we dat. Het doosje oogt chic en nodigt uit om een unboxing-video te maken… Dit is echter een blog en geen vlog, dus we houden het bij tekst. In de doos vinden we naast het device o.a. een usb-kabel en een stuurhouder met bevestigingsmaterialen. Zoals gebruikelijk bekijk je als echte liefhebber en hardcore Ikea-kastenbouwer de boekjes niet en ga je direct aan de slag. Even opladen en de menu’s/stappen doorlopen, datum, tijd, taal, profiel en wifi instellen, GPS activeren en je bent al ready to go. Om te kunnen navigeren moet je eerst nog de juiste kaart selecteren en downloaden zodat je makkelijk routes kunt maken en je weg kunt vinden. Voor nu installeer ik alleen de kaart van Nederland, zodat ik veel opname-tijd van de camera overhoud.

 

Met de interne GPS navigeer je erg gemakkelijk en dankzij het grote scherm is alles duidelijk te overzien. Via de Xplova website kun je gemakkelijk routes maken en uploaden via de app naar je device. Als je met meerdere Xplova-bezitters fietst is het mogelijk om live-tracking te activeren en kun je zien waar iedereen zich bevindt. Ik heb de Xplova getest op de mountainbike en heb met name door het bos gereden. Daar navigeer je niet zo snel zou je denken, maar niets is minder waar. In de periode tussen kerst en Oud en Nieuw heb ik mogen helpen met het uitzetten van een mountainbiketocht van 30 km. De gpx-route ingeladen en navigeren was nog nooit zo overzichtelijk. Het touchscreen reageert goed (zelfs in de modder) en je swipet zo naar een volgende pagina. Als je dikke handschoenen draagt, dan zitten er aan de zijkant knoppen waarmee het device ook te bedienen is.

 

Wat opvalt is het gemak waarmee je de Xplova instelt. Er zijn veel opties, maar je doorloopt het proces eenvoudig. Het koppelen van ANT+ sensoren is kinderspel en voor je het weet rijd je met je neus in de wind of heb je je smarttrainer gekoppeld en lees je moeiteloos je wattages af. Het scherm is erg helder en groot. Vooral de interface en de hoeveelheid gegevens bevalt mij enorm. Tijdens het fietsen hoef je nu alleen nog maar op het knopje *REC te drukken en de opname begint te lopen. Je kunt meteen zien wat je filmt. Een groot voordeel hiervan is dat je gelijk ziet of de camera goed is ingesteld en of er modder op de lens zit. Een nadeel is dat je af en toe teveel naar het scherm kijkt waardoor het fietsen gevaarlijker wordt (ook dat heeft weer zo zijn voordelen… achteraf als je uit de kreukels bent en je de beelden nog hebt…).

Je kunt ongeveer een uur aan beeldmateriaal schieten en het opnemen kan op verschillende manieren. Handmatig een video-opname starten door op de REC-knop te drukken met of zonder video-preview ligt voor de hand, maar stel nou dat je vol in het rood aan het fietsen bent en je alleen nog maar probeert te overleven. Voor deze omstandigheden is er de Auto-modus. De camera gaat lopen zodra je boven een bepaalde hartslag komt of als je een bepaald stijgingspercentage bedwingt. Hetzelfde geldt voor een dalingspercentage (ik kan wel wat afdalingen bedenken waarbij je liever twee handen aan het stuur houdt), een bepaalde snelheid of cadans. Er zijn naast de Auto-modus nog twee opties, namelijk de time-lapse-modus en de loop-modus (de laatste modus heb ik niet getest, maar ik moest gelijk aan iemand in het geel denken al rennend op de Mont Ventoux…)

Eenmaal uitgefietst en op het terras genietend van een hersteldrankje, wil je zo snel mogelijk je rit uploaden naar Strava en je filmpjes bekijken. Via de Xplova app upload je je rit zo naar Strava. Met de Xplova Video-app bewerk je de video’s eenvoudig en kun je gelijk informatie toevoegen zoals hartslag, snelheid, cadans, wattage (hiervoor heb je wel een powermeter nodig) en je kunt er zelfs een leuk muziekje onder monteren. De video’s worden geschoten in 720p, dus verwacht geen beelden zoals je ze kent uit de Tour de France van Velon, maar het gevoel is hetzelfde. Ik heb er in elk geval veel plezier aan beleefd.

Bewerkt met de Xplova Video-app:

Standaardmontage in Windows:

Gert-Jan Bosman legde mij hier overigens serieus op de pijnbank…

Conclusie: Mocht je twijfelen tussen fietsnavigatie en een action-camera, dan is dit wellicht voor jou een mooie oplossing. Hij kost €399,- en is te verkrijgen bij Rosiir.

Volg Rosiir op Social Media

Xplova X5Evo (Smart Video Cycling Computer)

399.00
8.8

Gebruiksvriendelijkheid

8.5/10

Betrouwbaarheid GPS

9.5/10

Batterijduur

9.5/10

Connectiviteit (i.s.m. telefoon)

7.5/10

Pros

  • Betrouwbaar GPS-signaal
  • Duidelijk en overzichtelijke kaarten
  • Ingebouwde camera
  • Meerdere opname-opties

Cons

  • Hartslagmeter niet inbegrepen
  • Videokwaliteit max 720p
  • Werken met twee apps (kan verwarrend zijn)
Maarten Visser

Maarten Visser

Reed in 2017 de Marmotte en kwam 40 seconden te kort, Zwift-addict en virtuele #hikrit begeleider. Gesoigneerd op de fiets is een must!
Maarten Visser

Related Post

One Comment

  1. aradilon 11/01/2018 at 19:01 - Reply

    “Videokwaliteit max 720p” ik dacht dat nieuwe 1080p was? Maar dan wel geen echt goeie 1080p, spijtig ze hebben dan wel hun domme videolengte limiet laten vallen maar de videokwaliteit valt nog altijd tegen.

Geef een reactie