Vernieuwd! de top vijf frituren om te bezoeken tijdens de Vlaamse voorjaarskoersen

By |donderdag 23 februari 2017|

Komend weekeinde begint de reeks Vlaamse voorjaarskoersen met de Omloop het Nieuwsblad. Het startschot in Gent is als het départ réel van een nieuw wielerseizoen. Eindelijk gaat de vlag omlaag en zijn we onderweg. Na de Omloop volgt Kuurne, dwars door Vlaanderen, de E3 Harelbeke… enfin, u kent het rijtje wel.

We schreven hier al eens welke streekbieren u tijdens deze koersen kunt drinken, maar bij koers kijken hoort uiteraard ook iets te eten. Voor wie de koers volgt achter de dranghekken is friet de vanzelfsprekende maaltijd. Zoals culinair journalist Mac van Dinther van de Volkskrant ooit stelde: ‘friet is het ultieme voedsel dat voldoet aan alle criteria van eten op straat: het is snel, goedkoop, draagbaar, smakelijk en authentiek.’ Daar komt nog bij dat het overal verkrijgbaar is, de honger stilt en goed wegspoelt met een pintje. En een puntzak warmt de handen tijdens het lange wachten langs het parcours op een frisse voorjaarsdag.
Daarom hier de, opnieuw vernieuwde, top vijf frituren om te bezoeken tijdens de Vlaamse voorjaarskoersen!

5. Roeselare, frituur de Flandrien
Het was op Valentijnsdag dat Jonas en Sharon hun Frituur de Flandrien openden, en ze mochten gelijk massa’s volk verwelkomen. Klanten knabbelden tevreden aan hun knapperige frieten tegen een achterwand vol uitvergrote renners op de Muur van Geraardsbergen. Presentje van het nabijgelegen Wielermuseum. Ze zijn tenslotte dé Wielerstad, zo vinden ze in Roeselare. Nu nog een paar oude truitjes naast het stalen frame ophangen, en de zaak is volledig ingericht.
De Flandrienburger staat vanzelfsprekend al op de menukaart, net als een mooie selectie trappisten. Dat blijft toch één van de prettigste bijkomstigheden van een bezoek aan ’n Belgisch frituur: de aanwezigheid van goed bier uit een bijpassend glas. De liefde gaat door de maag, en wanneer de liefde is vertrokken, dan laat zij zich uitstekend wegspoelen met een paar flinke glazen.
De suggestie van frituur de Flandrien?  huisgemaakte stoofvlees met een frisse Kwaremont!

Frituur de Flandrien: Pennoenstraat 1, Roeselare


4. Heist-op-den-Berg: de Smulhoek
Heist-op-den-Berg mag dan misschien geen voorjaarskoers zien passeren, maar op de hoek van de Mechelsesteenweg met de Kasteelstraat opende een ex-prof onlangs toch maar mooi de eerste friettent waar je een coureurke eten kunt. En naast de speciale kipburger-in-de -vorm-van-een-renner heeft de Smulhoek zoveel meer om van te smikkelen.
Aan de muur hangt een Colnago in de teamkleuren van Landbouwkrediet, één van de oude ploegen waar uitbater Kevin Peeters voor reed. Het kaderplaatje met het nummer 1 hangt er nog aan. Peeters is een jonge, frisse gast met een gezonde voorkeur voor het bereiden van calorierijk voedsel.
’t is afzien, maar dan op een andere manier’, vindt Peeters. ‘Ik sta hier niet met een hartslag van honderdtachtig.’
Het openen van een eigen frituur was altijd al zijn wens. Die van zijn vriendin trouwens ook, en zij werkte al een tijdje achter de frietketels. ‘Dus de keuze was snel gemaakt.’ Bezoekt u begin juni de Heistste Pijl? Dan is uw keuze vanaf nu ook snel gemaakt. Wout van Aert, Peeters’ oude ploegmaat bij team Vastgoedservice-Golden Palace, kwam al eens proeven en wist meteen dat het goed was.

de Smulhoek: Mechelsesteenweg 83. Heist-op-den-Berg


3. Wevelgem: friture Cupido

Cupido in Wevelgem, het frituur dat zelf een klassieker werd. Altijd even kort in beeld in volle finale. Dat betekent dus dat u vanuit Cupido prima zicht hebt op de het slot van Gent-Wevelgem. En u hoeft zich tijdens het wachten niet te vervelen; er is een leesmap, en het echtpaar dat de frieten bakt – Dorine en Christian – heeft een zeer uitgebreide Coca-Cola verzameling voor de klanten tentoongesteld in een eindeloze rij vitrinekasten.
Probeer zeker de huisgemaakte Tartare!

Friture Cupido, Menenstraat 382, 8560 Wevelgem


2. Oudenaarde: frituur De Markt

Op nauwelijks honderd meter van het Centrum de Ronde in Oudenaarde ligt frituur de Markt. Druk bezocht tijdens de Ronde sinds de koersdirecteur besloot de finishlijn in Oudenaarde te trekken. Een volkomen logische beslissing, zo weet iedereen die wel eens op de Halsesteenweg in Ninove is geweest, maar dat terzijde.
De zaak heeft een doorsnee cafetaria-interieur, maar neem uw pak frieten en ballekes in tomatensaus gerust mee naar buiten, want het marktplein met het gotische stadhuis en de St. Walburgakerk zijn het aanzien meer dan waard.
Kun u het frituur niet vinden? Vraag Freddy Maertens even de weg na uw bezoek in het Centrum de Ronde.

Frituur De Markt, Markt 28, 9700 Oudenaarde

 

1. Harelbeke: Marktfrituur
Op het Marktplein staat een frituur, en als er koers is ligt de finishlijn daar tegenover. Welkom in Harelbeke, waar ze de zaken niet moeilijker maken dan ze zijn. Ieder jaar trekt de organisatie van de E3-Prijs een groot scherm op en wie honger heeft kan vanuit het frituur toekijken hoe Tom Boonen op weg is naar zijn zoveelste zege. Het plein bij de finish staat dan vol met kramen, van gedroogde vis tot bookmakers-met-schoolkrijtjes, maar kiest u vooral voor de kwaliteit van friturist Curd Gheysen. Zijn friet is meer dan voortreffelijk, verder geen bijzonderheden. Het frituur heeft zelfs geen officiële naam. Gewoon ‘Marktfrituur’. Onlangs is samen met frituur Benny zelfs een bezorgdienst opgezet. Levering tot in Kuurne!

Marktfrituur, Gentsestraat 8, Harelbeke

 

Martijn Sargentini

Martijn Sargentini

Martijn Sargentini (Amsterdam, 1976) is auteur van 'Koersen over kasseien en kiezelstenen in Nederland' (uitgeverij Spectrum, 2018) en schrijft artikelen voor o.a. De Muur, Fiets magazine, Soigneur en Bicycling. Neemt zo nu en dan het wielernieuws door op Radio1.

Martijn Sargentini

Related Post

6 Comments

 1. herman chevrolet 19/02/2013 at 12:49 - Reply

  Helaas staat Frituur de Gouden Saté er niet bij. Die practisch op de finishlijn van Omloop Het Nieuwsblad ligt. Legendarisch frietkot met als eigenaar Julien. Kenners noemen het dan ook Chez Julien [soms gevolgd door het cynische ‘qui est dan le guide Michelin’) Open tot ongeveer zes uur ’s morgens is het een lichtpunt voor de nachtbrakers. Maar ja, een grotere tegenstelling dan de Frietketel met vegetarisch stoofvlees (wie verzint nu zoiets?) is er niet. Helaas, want ik heb mooie herinneringen aan Julien. Toppers bij Julien: Frieetmet stoofvlees (echt vlees, waarschijnlijk paard – maar dat hoort zo) en friet met ballekes in tomatensaus. Ik weet er alles van, genoeg geweest.

 2. Martijn Sargentini 19/02/2013 at 13:25 - Reply

  Frituur de Gouden Saté, klinkt als een mooie aanvulling, Herman. Goed te weten dat Julien tot diep in de nacht doorbakt.

  Andere tips en aanbevolen adresjes hoor ik graag (bijv via reactiescherm) ik ben benieuwd!

 3. Boppie 19/02/2013 at 22:29 - Reply

  *grijns*

 4. Anne Spapens 20/02/2013 at 12:10 - Reply

  Nou, dat is toch wel frappant. Las ik hier gisteren het betoog van Herman Chevrolet voor Julien van de Gouden Saté, vandaag is Julien er niet meer.. https://twitter.com/FrietLounge/status/304180205403131904

 5. de vinger 23/02/2017 at 13:02 - Reply

  T hoekske in kerkhove!
  https://www.facebook.com/frituurthoekske/

  Sinds 2008 rijd KNOERD – ‘De Ronde’ op zaterdag. En elke zondag parkeren wij in kerkhoven, kijken de koers op de kwaremont. En scoren op de terugweg na de koers onze frituur bij ’t Hoekske.
  Super friet en een groot scala aan begeleidende aankleding.

Geef een reactie