Zwift is hot, Zwift is hip. Profrenners gebruiken het, en ook fietsers met minder of geen talent raken verslingerd aan het virtuele wielerspel. ’s Avonds of in het weekend op je stationaire trainer in je mancave (bestaan er ook womancaves?), het is niet langer saai en geestdodend. Vooral met een smart trainer, die de weerstand aanpast op het moment dat het virtuele wegdek omhoog loopt, is Zwift heel verslavend. Geloof je het niet? Het is Koers geeft je 11 redenen om in de winter (en daarna) in Zwift te trainen.
1 Weer of geen weer: kilometers maken
Ja, fietsen in de kou kan leuk zijn. Fietsen in de regen of gladheid soms ook. Maar fietsen bij kou, regen én gladheid is echt niet plezierig. Op die momenten ben je blij dat je op zolder op je smart trainer kunt springen en toch je kilometers kunt maken.
2 Hoogtemeters maken in je eigen mancave
Alleen als je in Zuid-Limburg woont kunt je in Nederland binnen 10 minuten 300 hoogtemeters maken. In alle andere provincies ben je kansloos. Wat is er dan fijner dan Zwift aanzwengelen en in no time Watopia Mountain of de Epic KOM beklimmen? Nou ja, fijn? Je gaat op je trainer natuurlijk net zo pieredood als in het echt en 500 hoogtemeters blijven 500 hoogtemeters. Als je je voorbereidt op een tocht als The Ride, de Marmotte of de Maratona is hoogtemeters maken in Zwift ideaal.
3 Het is verslavend
Binnen fietsen, tussen vier muren, zonder een goeie serie of film aan te zetten. Kan dat écht verslavend zijn? Het enige juiste antwoord is: ja, dat kan. Een uur vliegt om als je een ritje maakt in Zwift. Dankzij de koppeling met Strava en de segmenten in de Zwiftroutes kun je je eigen prestaties bijhouden en ze – uiteraard – vergelijken met anderen. En jezelf willen verbeteren, dat zit in de meeste fietsers, dus die stappen een volgende keer graag weer op om hun PR’s en soms zelfs KOM’s aan te scherpen.
4 Je fietst tussen de profs
Heb je wel eens een sprintje getrokken tegen Edvald Boasson Hagen op echt asfalt? Ik ook niet. In Zwift wel. Laatst werd ik op het Londense parcours ingehaald door de Noor, die net aanzette voor een sprintje. Ik sprong in zijn wiel en spurtte mee. Edvald won. Dik. Eerder zag ik Laurens ten Dam al eens voorbijflitsen, net als Mathew Hayman en Léon van Bon. Ook Robert Gesink en Tom Dumoulin schijnen tegenwoordig wel eens op Watopia te trainen, dus hou de wegen daar in de gaten.
5 Je kunt racen of toeren
De meeste zondagochtendfietsers hebben geen licentie. Toch vinden we het stiekem leuk om wedstrijdjes te doen en ons te meten met anderen. Dat kan in Zwift. Er zijn races genoeg, die meestal in vier categorieën worden gereden (de categorie bepaal je aan de hand van je FTP, een maatstaf voor je niveau). Zo kan iedereen meedoen. Na afloop worden er hele klassementen opgemaakt. Binnenkort organiseert de KNWU zelfs het Open NK Zwift. Daarnaast is er sinds kort ook een eigen Het is Koers-raceteam voor Zwift. Meld je vooral aan.
Heb je minder last van competitiedrang? Dan kun je ook gewoon meerijden met de social rides, die dagelijks worden georganiseerd. Dat zijn virtuele ritten – onder leiding van een race leader – waarbij niet snelheid en competitie maar gezelligheid en samen fietsen het belangrijkste zijn. Het is Koers organiseert elke vrijdagavond een Het is Koers Social Ride, waaraan fietsers van elk niveau kunnen deelnemen. Houd de Events van Zwift in de gaten. Aanmelden kan via de site of de Zwift app.
6 Je kunt trainingsschema’s en workouts volgen
Ben jij iemand die kickt op cijfertjes en zichzelf met de juiste trainingsschema’s in vorm wil rijden? Kan ook in Zwift. Dankzij de workouts en trainingsschema’s die je kunt doen, kun je je eigen prestaties verbeteren terwijl je in de virtuele wereld van Zwift rijdt. Er zijn workouts om je FTP te verbeteren, je duurvermogen of je explosiviteit te prikkelen en nog veel meer. Wie heeft nog een sportschool nodig als je het zelf op je zolderkamer ook kunt?
7 Je hoeft je fiets niet schoon te maken
Fietsen in de winter heeft één groot nadeel: na afloop is je fiets ongelooflijk smerig, dus hem ongepoetst in de schuur zetten is geen optie. Kortom: na de rit sta je nog nat van het zweet in de kou je racefiets of mtb te schrobben. Een fikse verkoudheid loop je zo op. Daar heb je in Zwift allemaal geen last van (de Zwiftkaboutertjes doen ’s nachts al het poetswerk voor je).
8 Je kunt die coole Het is Koers-outfit dragen
In het echte leven zijn ze al lang uitverkocht: de Het is Koers-wielertruitjes. Maar wat een geluk: in Zwift kun je ze nog gewoon krijgen. Ze zijn nog gratis ook. Gewoon in het spel op de P-toets drukken en de code HIKKIT32616 invoeren. Voilà: gesoigneerd tot in de puntjes. En het shirt zit ook nog eens als gegoten. Overigens: in 2017 komen er ook weer ‘echte’ Het is Koers-shirts aan, waarmee je lekker buiten kunt rijden. Houd deze site in de gaten voor meer nieuws.
9 je kunt de groene trui of bolletjestrui veroveren
Ik sprintte altijd als een strijkijzer. Toch is het me in Zwift al twee keer gelukt om de groene trui te veroveren. Inmiddels ben ik van gedachten veranderd: kennelijk kan ik toch een heel klein beetje sprinten. Binnen het spel zijn er ‘officiële’ tussensprintjes die netjes van te voren worden aangekondigd en die een duidelijk herkenbare finishboog hebben. Flink van te voren aanzetten, 1000 Watt uit de benen persen en hoppa: als je de snelste sprinter bent die op dat moment op het parcours rijdt krijg je de groene trui! Let op: dit kan er hoogst idioot uitzien voor meekijkende huisgenoten…
Ben je meer een klimmer, dan kun je je op de korte of lange klimmen uit de naad rijden. Ook hier is er een duidelijke finishboog in beeld, zodat je na het passeren van de virtuele streep direct kunt uithijgen – al dan niet in het bezit van de bolletjestrui.
10 Er komen steeds nieuwe routes bij
Zwift begon ooit met één parcours, op het niet-bestaande eiland Watopia. Inmiddels kun je ook virtueel door Londen fietsen, of op het WK-parcours van Richmond. Binnen de parcoursen heb je de mogelijkheid om alleen vlakke wegen te kiezen, of juist heuvelachtige. Vooral het Watopia-parcours biedt voldoende mogelijkheden voor een gevarieerde rit. En het leuke is: de designers en programmeurs van Zwift bouwen steeds weer nieuwe routes en vertakkingen erbij. Zo verrees er in 2016 ineens een berg op het eiland (en geloof me, je bent blij als je op de besneeuwde top bent) en een dezer dagen komt er een vulkaanroute beschikbaar. Het zou me niks verbazen als er in 2017 nog meer nieuwe parcoursen en routes bijkomen.
11 Fietsen is leuk, of het nou binnen of buiten is
Amen.
Had het niet beter kunnen verwoorden ! Dit zijn mijn 11 geboden voorlopig met dit weer ☺