De Ronde van Lombardije (wordt ook wel eens Il Lombardia genoemd) is verreden, de eerste klassementscross in het veldrijden ligt al achter ons, dan weet u als geen ander dat het tijd is voor de uitreiking van de Leren Zeem. Een niet weg te denken traditie in het wielerwereldje sinds 2013.
De prijs zou even goed de Greg Van Avermaet-Trofee kunnen genoemd worden. Maar dan zouden Mauro Finetto en Tom Van Asbroeck zich genegeerd voelen en dat is wel het laatste wat we op ons geweten willen hebben. Daarom gewoon wegens overdonderend succes verlengd: de Leren Zeem.
Alvorens de kandidaten anno 2014 aan u voor te stellen een korte evaluatie van de voorbije editie. Pieter Weening was vorig jaar de gelukkige eindlaureaat. Toevallig wordt dit blog door Nederlanders beheerd. We kunnen er gewoon niet om heen wat voor meerwaarde het is voor een renner om genomineerd te worden voor de Leren Zeem. Vraag dat maar eens aan Romain Bardet die prompt zesde werd in de Tour. En misschien nog wel meer aan Luka Mezgec die drie ritten won in de Ronde van Catalonië, een rit in de Giro en de Handzame Classic.
Behalve dat genomineerd worden voor de Leren Zeem de definitieve lancering van een carrière betekent, betekent dit vooral dat je in maart het sterkst zal presteren: Sébastien Reichenbach (elfde in Parijs-Nice!), Kenny Dehaes (winnaar van Nokere Koerse en de Ronde van Drenthe), Simone Ponzi (winnaar van Dwars door Drenthe en de GP Nobili), Romain Bardet (winst in de Valence Drôme Classic), Luka Mezgec (winst in Handzame Classic en drie ritten in de Ronde van Catalonië) en Arthur Vichot (derde in Parijs-Nice + ritwinst).
Na grondige tellingen blijkt dat al de genomineerden voor de Leren Zeem editie 2013 dit wielerseizoen 18 koersen hebben gewonnen, waarvan 10 in de maand maart. Dat moet wetenschappelijk te verklaren vallen.
En dat schept hoge verwachtingen voor 2015. Waar er gelukkige genomineerden zijn, zijn er ook renners die door omstandigheden niet door de preselecties zijn geraakt.
Vielen dit jaar net uit de boot…
– Jens Voigt: besluit daarom voortijdig te stoppen met wielrennen.
– Sébastien Reichenbach: elfde worden in Parijs-Nice doe je niet ongestraft.
– Sonny Colbrelli: na het voorjaar zag het er goed uit, heeft zijn kansen verkeken door zowel de GP Prato als de Memorial Marco Pantani te winnen.
– Rinaldo Nocentini: is nog van plan om de Ronde van Peking te winnen.
– Oleksandr Polivoda: veroverde het hart van menig wielerliefhebber op het WK wielrennen. Is daarom net iets te mainstream geworden. Won bovendien ook de Ronde van Slowakije, de eerste rit in de Tour of Qinghai Lake en werd vierde in het eindklassement aldaar wat een nominatie voor de Leren Zeem er niet evidenter op maakt. Daar kan zelfs een negende plaats in de Tour of Almaty maar weinig aan veranderen.
De twaalf genomineerden
– Phil Bauhaus: amper 20 en nu al genomineerd voor de Leren Zeem. Dan ben je een kampioen. Heeft hij te danken aan zijn twee ritzeges in de Ronde van Portugal.
– Fabio Felline: stelt zijn doorbraak jaar na jaar uit om de Leren Zeem in de wacht te kunnen slepen. Bij Footon-Servetto en Geox bleek fietsen toch vlotter te gaan.
– Armindo Fonseca: mag dan wel de Tour du Vendée winnen, komt in de Tour steevast iets te kort wat onherroepelijk in zijn voordeel pleit.
– Jésus Herrada: net als vorig jaar genomineerd voor de Leren Zeem. Dat heeft hij te danken aan zijn 13de plaats in de GP van Quebec en zijn 14de plaats in de GP van Montreal.
– Alexey Lutsenko: mannetje voor de toekomst. Zijn tweede plaats in een bergetappe in de Vuelta buiten het beeld van de camera’s was heroïsch. Treedt in de voetsporen van Vinokourov, Fofonov, Kasheckin en de gebroeders Iglinskiy.
– Lloyd Mondory: toen hij in de Vuelta voelde wereldkampioen te kunnen worden, besloot hij te vallen zodoende kans te maken in de Leren Zeem 2014.
– Dominik Nerz: verbeterde versie van Jan Ullrich. In welke discipline moet nog uitgezocht worden. Kan in ieder geval enkele serieuze adelbrieven voorleggen: 9de in de Ronde van Polen, 18de in de Tour de Wallonie, 18de in de Vuelta en 19de in Tirreno-Adriatico.
– Pawel Poljanski: de rechtgeaarde wielerliefhebber heeft natuurlijk al lang door dat Poljanski de Majka 2.0 wordt. In afwachting hiervan gewoon kandidaat-winnaar van de Leren Zeem 2014.
– Serghei Tvetcov: Roemeen die in Amerika de ereplaatsen aan elkaar reeg. Wordt een groot coureur: reed net als Tony Martin, Chris Froome en Jan Polanc het WK niet uit.
– Arthur Vichot: laat flarden van zijn klasse zien. Maar wanneer je denkt dat hij nu echt een grote koers gaat winnen, komt er altijd wel iets tussen. Zolang hij daarin blijft lukken, blijft hij een belangrijke kanshebber in de strijd om de Leren Zeem.
– Marcel Wyss: 9de in de Ronde van Beieren, 16de in de Ronde van Romandië, 18de in de Tour de Suisse en 32ste in de Tour de France. Soms spreken cijfers voor zich.
– Ilnur Zakarin: reed in de kleuren van RusVelo het seizoen van zijn leven. Winst in de Ronde van Azerbeidzjan, winst in de GP Sotsji en tweede in de Ronde van Slovenië. En dat voor een renner die in 2009 nog als 19-jarige voor twee jaar geschorst is geworden wegens dopinggebruik. Rijdt volgend jaar gewoon voor Katusha.
- Het nieuwe wielerjaar in 40 stellingen - 22/02/2022
- Wielrennen bestaat niet - 13/05/2020
- Ooit was er wielrennen - 07/05/2020
2e in het bergklassment Slovenie, 3e GP industria & Artigianato, tijdens een moment van verstandsverbijstering de jongerentrui gewonnen in de tour de limousin, en een schitterende 59e eindklassering in de Giro. Kortom, waar is Francesco Manuel Bongiorno?
En zich door een toeschouwer van de fiets laten duwen om toch maar die Giro-etappe op de Zoncolan niet te winnen zodoende nog kans te maken in de strijd om de Leren Zeem? Te opzichtig gedrag.
De jeugdige onbevangenheid waarmee hij het publiek betrekt in de uitkomst van koersen, waar voorheen de envelopjes slechts tussen ploegleiderswagens heen en weer gingen, is een manier van koersen die ik louter kan toe juichen. Echter aan de opzichtigheid mag inderdaad nog wat geschaafd worden.