Anonimiteit. Dat is waar Tom Boonen vooral naar verlangde toen hij begin april, na een vijftienjarig profbestaan, zijn carrière in Roubaix afsloot. En kijk eens, nu pas twee maanden verder, wie denkt er nog aan Tom Boonen?

Ja oké, Michel Wuyts natuurlijk, maar hier in Nederland denken we alleen nog maar aan die andere Tom. En zolang Van Avermaet, De Gendt, Stuyven en Gilbert voor België blijven winnen, zal het gemis van Boonen nog te overzien zijn. In ieder geval tot aan het volgende voorjaar, wanneer zijn naam weer aan menig Vlaamse toog en in iedere Sporza-uitzending zal vallen.

Huldeboek
Maar ook Tom Boonen wist dat er aan een boek, vlak na dat moment van stoppen, niet te ontkomen viel. Het werd een huldeboek, daar hadden we nog niet eerder van gehoord, maar in dit geval is het een uitgebreid fotoboek. Aan de hand van beelden uit zijn carrière geeft Boonen zelf een uitgebreide beschrijving en uitleg.

Het voelt als het voorprogramma van de echte (auto)biografie. Er zijn immers weinig renners zo rap en scherp van tong als de intelligente renner en mens Boonen. Ook in dit huldeboek steekt hij die mening nergens onder stoelen of banken, al blijft Tommeke netjes binnen de lijntjes.

Ruzie met Armstrong
De interessante passages gaan vooral over dat Lefevere wat minder moet provoceren in de pers, of de wedstrijden die Boonen had kunnen winnen als hij zich niet voor ploeggenoten had weggecijferd, of de ruzie met Armstrong na Boonens vertrek bij US Postal, het gebrek aan solidariteit in het peloton tijdens de helse Milaan – San Remo van 2013, de stroeve relatie met José de Cauwer, wat er zoal moet veranderen bij de UCI en waarom de wieleropleidingen in Nederland beter zijn dan in België.

Het is een leuke aanzet, en past bij de vrijuit pratende, dappere Tom Boonen zoals we die al jaren kennen. Maar er is een biograaf of redacteur nodig die doorvraagt en ook andere onderwerpen aanroert, zoals de crisis van 2008.

Dan krijg je misschien wat minder mooie foto’s, zoals die wel in dit huldeboek staan, maar wel een mooiere biografie. Desondanks, als huldeboek, misschien betekent het dat ze hem vooral hulde willen geven, blijkt deze samenvatting van de prachtige carrière van Tom Boonen een luchtig en geslaagd werk.

Tom Boonen – Het officiële huldeboek is verschenen bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts en kost 24,95.

Alex van der Hulst