Zoals iedere wielertoerist weet, is fietsen leuk zolang het niet moet. Wanneer je besluit een tocht te gaan doen waar je echt flink voor aan de bak moet, dan ontkom je niet aan dat moeten. Dat merkte James Witts toen hij besloot L’Étape du Tour de France te gaan rijden in 2022.

Die toertocht geeft recreanten de mogelijkheid de koninginnenrit van de Tour te rijden. In het geval van Witts een etappe van 167 km, met 4700 hoogtemeters over de Galibier, Croix de Fer en Alpe d’Huez.

Te zwaar
De 45jarige, iets te zware wielerjournalist Witts die in hetzelfde jaar ook nog een verhuizing moet regelen en een vrouw heeft met long covid neemt daarbij net te veel hooi op zijn vork. Het boek Riding With The RocketmenOne Man’s Journey on the Shoulders of Cycling Giants gaat over zijn voorbereidingen en de uiteindelijke tocht.

Het boek is geschreven met de typische Britse tong in de wang. Er zijn veel gevallen waarin dat zeer hilarisch uitpakt. Denk aan Bill Bryson die een tocht over de Appalachian Trail maakt. Maar ja, Witts is Bryson niet, en wie wel?

Platgetreden
Het punt is dat Witts af en toe wel een leuke opmerking heeft, maar niet echt een grappige schrijver is. Daarnaast bewandelt hij een platgetreden pad.

Een doorsnee informatief boek voor de wielertoerist behandelt voeding, materiaal, training, kleding, rustperiodes, fysieke testen en de psychologie van een lange tocht. Witts doet eigenlijk hetzelfde, al laat hij zich informeren door deskundigen die ook met profs werken.

Wie vaker over wielrennen leest, ontdekt daardoor amper iets nieuws. En omdat Witts het net niet leuk genoeg opschrijft, komt het boek nergens lekker op gang.

Monomaan
Het interessante is dat Witts geen monomaan is en ook aan zijn sociale en gezinsleven denkt bij deze onderneming. Dat maakt het geloofwaardiger en spannender.

Het hoofdstuk over de uiteindelijke tocht bevat dan wel weer elementen die vermakelijk zijn, maar dat had dan weer langer gemogen. Het zou flauw zijn om hier te verklappen of hij het uiteindelijk haalt.

Een aardig boek, maar veel meer biedt het niet.

 

James Witts, Riding With The RocketmenOne Man’s Journey on the Shoulders of Cycling Giants, Bloomsbury, juni 2023, 288 pag., € 16,99

Alex van der Hulst