Speel voordat je begint te lezen eerst bovenstaand muziekje eens af en vraag jezelf af welk gevoel dat bij teweeg brengt.

Tien tegen één dat je een soort nostalgisch verlangen naar zomer, vakantie, Frankrijk en uiteraard de Tour ervaart. Datzelfde gevoel wordt opgeroepen door het boek Tourflits – wielerverhalen rond Radio Tour de France. Verwacht geen diepteanalyse van het succes van Radio Tour de France, maar een alleraardigste bundeling van interviews met mensen die Radio Tour de France hebben gemaakt tot wat het is.

Hans Hogendoorn – de bekende basstem die ook Met het Oog op Morgen  aankondigt – nam enkele jaren geleden het initiatief om de geschiedenis van Radio Tour de France op te laten tekenen. In Jairo van Lunteren vond hij een geschikte auteur. Iemand met de juiste dosis wielerkennis en genoeg enthousiasme voor Radio Tour de France. Van Lunteren schrijft hoe hij in 1981 als negenjarige, hangend in een kersenboom, wordt betoverd door het finishverslag van de Touretappe naar Alpe d’Huez. De prestatie van Peter Winnen en het bijbehorende radioverslag van de legendarische Theo Koomen doen de wielerliefde in hem ontwaken. Naar aanleiding van die epifanie refereert Van Lunteren in de rest van het boek aan zichzelf als ‘de kersenplukker’, wat op de duur wel enigszins gaat irriteren.

De basis van het boek wordt gevormd door korte interviews, waarin Van Lunteren de hoofdpersonen uit de Radio Tour de France-historie vrijelijk laat vertellen over de ontstaansgeschiedenis, de kameraadschappelijke sfeer en het improvisatietalent van de radio-equipe. Zo nu en dan wordt er tussen de regels een sneer uitgedeeld aan oud-collega’s wegens pakweg geldverslinden of vriendjespolitiek, maar daar wordt niet al te uitgebreid bij stilgestaan.

Vrijwel elke geïnterviewde steekt de loftrompet over Kees Buurman, de founding father van Radio Tour de France. Hij is het die de dan nog sterk verzuilde omroepen zo ver krijgt om deel te nemen aan een zomerproject met horizontale programmering, destijds nog een unicum in Hilversum. Het concept had hij afgekeken bij de Franse radio, de ronduit briljante implementatie ervan in Nederland kan volgens het boek goeddeels aan Buurman worden toegeschreven.

Een andere naam, die onlosmakelijk is verbonden aan Radio Tour de France, is die van Theo Koomen. Koomen is een oud-priesterstudent die etappes in bloemrijke taal kan laten ronken, zelfs als ze oersaai zijn. Hij maakt furore in een tijd waarin etappes nog maar mondjesmaat live op tv worden uitgezonden. Zo kan zijn ster tot grote hoogten rijzen.

 

De interviewvorm heeft tot gevolg dat een icoon als Koomen (maar ook iemand als Jacques Chapel) alleen oppervlakkig wordt behandeld. Over zijn drijfveren en zijn merkwaardige gewoontes (zo spreekt hij kennelijk met enige regelmaat een preek uit voor de collega’s) komen we niet al te veel te weten.

Opvallend is dat alle geïnterviewden met veel liefde over hun Radio Tour de France-tijd spreken. Van Klaas Samplonius tot Ferry de Groot en Felix Meurders, van Leo Driessen tot Gio Lippens en Sebastiaan Timmerman, iedereen roemt het programma. Dat leidt tot veel smakelijke anekdotes en dát is nou juist iets waarvoor de vorm van dit boekje uitstekend geschikt is.

Zo komen we bijvoorbeeld te weten dat Gerrie Knetemann en Hans Prakke zoveel lol beleefden aan hun Kneetstory-samenwerking dat ze bevriend raakten. Dat muzieksamensteller Herman van der Velden (een zeer bepalende factor in het succes van het programma) helemaal niets met de wielersport heeft. Net als de muzikanten van de Amazing Stroopwafels. Dat Felix Meurders soms twee programma’s tegelijk opnam in twee verschillende studio’s. Of dat Marco Borsato’s Dromen zijn bedrog doorbrak dankzij Radio Tour de France (verslaggever Leo Driessen was mede-tekstschrijver en Herman van der Velden wist bij de eerste luisterbeurt al meteen dat hij een hit in handen had).

Het zijn deze verhalen die het boek zijn sjeu geven en waardoor je acuut zin krijgt in de Tour en uiteraard Radio Tour de France. Een ander groot pluspunt: dit is het eerste boek dat ik lees waarbij de meegedrukte QR-codes (hoe 2013) echt toegevoegde waarde hebben. Je kunt namelijk meteen fragmenten beluisteren die horen bij de tekst in het boek. Dat verhoogt het leesplezier enorm en werkt rechtstreeks op het – toch al aan de oppervlakte liggende – sentiment.

Kortom, heb je zin in acute Tourkoorts? Dan is dit je boek.

Tourflits – wielerverhalen rond Radio Tour de France
Jairo van Lunteren
€ 20,00
Te koop via o.a. bol.com

Meer multimedia? http://tourflitsboek.nl/wp/

Leon Geuyen