Kun je ook in Nederland over kasseien fietsen?
Jazeker, dat kan.
Toegegeven, nergens in Nederland ligt een Carrefour de l’Arbre of Oude Kwaremont. Niet meer, althans. Tot veertig jaar geleden kon er in Nederland nog worden gefietst over weggetjes met gaten groot en diep genoeg om er twee voorwielen tegelijk in te laten verdwijnen. Die zijn er niet meer, maar niet alles is verdwenen.
In 2014 startten we hier onze zoektocht naar de overgebleven stroken in ons land. Op veel meer plekken dan gedacht bleken nog weggetjes verstopt waar slechts lokale fietsers weleens overheen rijden. Wat daarbij vooral opviel, was de grote schoonheid van het landschap. Fotogenieke stukken Nederland, te mooi om nog langer te negeren. Het leidde in 2018 tot het boek ‘Koersen over kasseien kiezelstenen in Nederland’ met daarin de vijftig mooiste stroken van Nederland. Dat bleek lang niet alles: de tips over verborgen keienweggetjes bleven binnendruppelen. Net als de vele vragen om een handige, online kaart. En die is er nu!

De Kaart
Joost van Beijsterveld maakte met behulp van het boek en alle verzamelde informatie een kaart waarop je ze kunt terugvinden. Keienpaden in Drenthe, lange, kaarsrechte kasseistroken in Zeeuws-Vlaanderen en verstopte weggetjes in Brabant. Nu al zo’n honderd in totaal, en er komen binnenkort nog een paar ontdekkingen bij. Sommige stroken zijn net over de grens, maar vanuit Nederland snel te bereiken. Denk aan de kasseienklim naar het slot van Bad Bentheim in Duitsland en de zware secteurs bij de Antwerpse haven die in de Schaal Sels zijn opgenomen. In een paar gebieden is het goed mogelijk om een hele route uit te stippelen waarin een flink aantal uitdagende wegen is opgenomen. Ga ze ontdekken, en je wordt beloond met uitdagende, (veelal) rustige wegen dwars door prachtige landschappen met oneindige vergezichten.

Neem een kijkje op https://joostfietst.com/kasseien-in-nederland/ en geef uw tips vooral door!

 


Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragMartijn Sargentini