In Boven de veertig en beter dan ooit (#bdvebdo) ben ik op zoek naar het antwoord op de vraag of ik na mijn veertigste nog mijn beste vorm kan bereiken. Deze keer interview ik sportarts Robert Kempers. Ik kan wel willen dat mijn lichaam op zijn best presteert, maar mag ik dat eigenlijk wel van mijn lichaam vragen?

Kan ik fysiek op mijn veertigste nog mijn beste vorm halen?
“Er is natuurlijk een verschil tussen als je vijfentwintig jaar bent en als je veertig bent. Op je vijfentwintigste ben je in de bloei van je leven, op je veertigste zal het herstel meer tijd kosten. Je zult dan efficiënter met trainen om moeten gaan. Het is niet dat je meteen minder gaat presteren, maar je zult er wel aan moeten werken. Als je ouder wordt, gaat bijvoorbeeld onder andere je testosteron naar beneden. Tegelijk kan het een voordeel zijn dat je meer hersteltijd nodig hebt. Veel mensen trainen stiekem te veel en eten relatief te weinig. Als je ouder wordt en je hebt minder tijd en moet zuiniger met je tijd omgaan, dan zoek je die efficiëntie vanzelf op.”

Maar zit een PR er nog wel in?
“Bij duursporten zoals triathlon kun je op je veertigste nog best je PR verbeteren. Je bent niet net begonnen, hebt je VO₂-max kunnen onderhouden en je mentale hardheid is toegenomen. Daardoor kun je nog steeds verbeteren. Dit geldt wel voornamelijk voor amateurs. Als je op je vierentwintigste echt op je best was, zul je op je veertigste geen PR rijden.”

Moet je hier veel voor investeren?
“Voor het onderhoud heb je eigenlijk niet veel nodig. Je moet je fysiek en mentaal wel blijven prikkelen en relaxed blijven rijden voor je basis. Je VO₂-max gaat na je 30e naar beneden. Voor iemand van 20 tot 30 jaar is dat 52, tussen de 30 en 60 daalt het 10 procent. Onderhoud is bij veertig-plus echt het belangrijkste.”

Zijn er naast het onderhoud van je spierkracht en conditie nog dingen waar je lichamelijk aandacht aan moet besteden?
“Als je ouder wordt, loop je meer risico om klachten als artrose en andere ongemakken te krijgen. Besteed extra aandacht aan rekken en strekken en behoud van beweeglijkheid.”

“Vanaf je veertigste kun je bovendien het best om de vijf jaar je hart laten controleren. Het testosteron is duidelijk gedaald, dat merk je in je spierkracht. Het hart- en longsysteem past zich ook aan, je maximale hartfrequentie gaat naar beneden, de systolische bloeddruk stijgt. Qua sport hoef je daar weinig aandacht aan te besteden. Lekker blijven sporten en naar je lichaam luisteren wat je aankunt. Zolang je dingen als afzien blijft doen en je herstelt snel, je merkt niks vreemds, dan kun je dit lekker blijven doen. Bij signalen als pijn in je borst of een acute achteruitgang van prestatie moet je je laten checken.”

Waar kan ik de grootste winst uit halen?
“Jouw lichaam verandert als je ouder wordt. Je krijgt minder spieren, in verhouding meer vet, het aantal hartspiercellen neemt af. Je maximale hartfrequentie daalt, waardoor je VO₂-max naar beneden gaat. Dat gebeurt. Maar als je nog niet alles eruit hebt gehaald en efficiënt traint, kun je zeker verbeteren. Zorg dan met name voor krachttraining. In mijn werk zag ik mensen die pas op hun vijftigste begonnen met het regelmatig doen van basisoefeningen als krachttrainingen, dit rustig stap voor stap uitbouwden en langdurig volhielden. Hierdoor zagen ze hun conditie verbeteren, wat een kick gaf. Die konden dingen die ze nog nooit in hun leven gedaan hadden, zoals lange hikes en fietstochten.”

“Voor het geheel geldt dat het wel heel belangrijk is om in balans te zijn. Als het met sporters minder goed gaat, als hun prestatie stagneert of afneemt, dan klopt er vaak iets niet. Ze spenderen vaak te veel energie buiten de sport en dat zie je dan terug in een verminderde prestatie. Als je mentaal niet goed zit en er sprake is van mentale moeheid dan kan je een afname van deurprestatie zien. Wil je nog verbeteren, blijf in beweging, zoek het dan in krachttraining en je mentale gesteldheid.”

Robert Kempers, sportarts

Robert Kempers

Sportarts, heeft o.a. bij de KNWU veel wielrenners medisch begeleid

Tips voor thuis

Krachttraining
Het loont erg om aandacht te blijven besteden aan krachttraining. En je hoeft er niet eens voor naar de sportschool. Op YouTube vind je genoeg video’s met krachttraining voor fietsers, zoals onderstaande van Laura Turpijn.

Rust is essentieel
Plan je herstel in! Neem een rustdag of doe een easy ritje na een intensieve training. En als je krachttraining hebt gedaan, kun je wat vermoeid zijn of spierpijn hebben. Dus ook dan zou een rustige herstel- of duurrit mooi zijn.

Tijmen Moltmaker

Ik vertrouw volledig op de kennis van mijn trainer, maar toch voelde ik me sloom, niet explosief. Mijn langere inspanningen waren best oké, maar ik voelde me niet vinnig. Omdat ik wat last mijn maag had en slecht sliep, besloot ik twee weken geleden een paar trainingen te skippen en rustig aan te doen. Laura (mijn trainer) vond dat een prima besluit en voorspelde dat ik niet eens achteruit zou gaan. En dat klopte. Het weekend erna wilde ik slechts wat spelen op de fiets, maar hongerig als een jonge hond reed ik lekker door en sprintte ik voor wat plaatsnaambordjes: mijn beste sprintwaardes in drie jaar kwamen naar voren.
Tof om te zien wat onder anderen Laura, Thijs en nu ook Robert voorspelden: zorg dat je herstel goed is, dan kun je veel presteren.

Leeftijd 41 jaar
Niveau Amateur
Favoriete onderdeel Tijdrijden
Doel Beste vorm ooit halen – meetbaar: harder dan 45 kilometer per uur op 15 kilometer tijdrit
Bijzonderheid In 2019 kijkoperatie aan de heup gehad. Zo goed als opnieuw moeten beginnen met trainen
Bijzonderheid II In 2015-2016 een jaar in Ottawa, Canada gewoond. De wielrenscene daar en de vorm die ik aan het eind had motiveert mij nog dagelijks.

Tijmen Moltmaker in actie

Schrijf je in op onze nieuwsbrief!Of doneer! (*verantwoording)

BedragTijmen Moltmaker