“Wat maakt het uit?”, dacht ik een paar jaar geleden toen de Omloop Het Volk verder ging onder de naam Omloop Het Nieuwsblad. Wielervrienden die zich druk maakten over de teloorgang van tradities, verweet ik gebrek aan historisch besef. “Een nieuwe sponsor, een nieuwe naam. Zo is het in het wielrennen altijd geweest en zo zal het altijd blijven.” Gebrek aan historisch besef… Zelf had ik er meer last van dan ik op dat moment dacht.

Op zoek naar een verslag van de laatste Nederlandse overwinning in de Omloop stuit ik in januari 2011 op een passage uit het boek Het Volk… en wat volgt van Rolf Gölz. De Duitse ex-coureur, die overigens beter fietste dan hij schrijft, gaat kort in op de historische rivaliteit tussen de Omloop Het Volk en de Ronde van Vlaanderen:

De aanleiding van de controverse was het feit dat de Ronde van Vlaanderen tijdens de Tweede Wereldoorlog onverstoorbaar doorging. Dat kwam de organisator, het conservatieve Het Nieuwsblad, na de bevrijding op het verwijt te staan met de Duitse bezetter te hebben gecollaboreerd. Vooral in de ogen van de progressieve krant Het Volk had de Ronde zijn geloofwaardigheid verspeeld. Sportredacteur Jérome Stevens kwam dan ook met een alternatief: op zondag 25 maart 1945 moest de eerste Omloop van Vlaanderen plaatsvinden.”

De nieuwe Omloop gaat grotendeels over hetzelfde parcours als de oude Ronde van Vlaanderen en Het Nieuwsblad protesteert. Na een lange juridische strijd moet Stevens overstag en vanaf 1947 gaat zijn koers verder onder de naam Omloop Het Volk. Het Nieuwsblad weigert echter die naam te gebruiken en schrijft consequent over Gent-Gent.

Door overnames in de Vlaamse krantenwereld zijn Het Nieuwsblad en Het Volk vanaf halverwege de jaren negentig eigendom van dezelfde uitgever. In 2008 ‘fuseren’ beide kranten onder de naam Het Nieuwsblad en De Omloop krijgt zijn nieuwe naam, de naam van de voormalige erfvijand. Alsof een Amsterdammer alle aandelen van De Kuip opkoopt en ‘Stadion Ajax’ op de gevel laat schilderen.

Best een mooie naam eigenlijk: Omloop Het Nieuwsblad.

Laatste berichten van Leo Aquina (alles zien)