Bestel nu ‘koersen over kasseien en kiezelstenen’ met unieke koerspet van Puncheur!

By |dinsdag 6 februari 2018|

‘Waar liggen de mooiste, langste of zwaarste kasseistroken in Nederland? ‘
Die vraag stelden we hier op de kop af vier jaar geleden. De reacties van fietsers uit het hele land stroomden binnen. Op veel meer plekken dan we vooraf hadden gedacht bleken nog weggetjes verstopt. Wat daarbij vooral opviel, was de grote schoonheid van het landschap. Fotogenieke stukken Nederland, te mooi om nog langer te negeren, met wegen en paden die liggen verscholen in de Drentse bossen, achter Brabantse boerenerven of in het uitgestrekte Zeeuwse landschap. Alles bij elkaar meer dan genoeg om een boek over vol te schrijven.

Dat boek zou er zonder de hulp van alle lezers van Hetiskoers! en de bijdragen van enkele van onze vaste schrijvers en fotografen nooit zijn gekomen. We zijn het hele land afgereisd om alle plekken te bezoeken en iedere strook zelf te fietsen.
Dat hebben we geweten.
Want ook al ligt er in Nederland nergens een Carrefour de l’Arbre of Oude Kwaremont, er zijn verspreid over het land nog altijd een aantal vriendelijker alternatieven. Stroken die het stuur flink laten stuiteren en de beenspieren dwingen om vooral door te blijven duwen. Er worden zelfs diverse wedstrijden op verreden. Wedstrijden georganiseerd door kleine wielercomité’s voor de grote renners van morgen, en voor soms maar een handjevol publiek.

‘Koersen over kasseien & kiezelstenen’ graaft de wielergeschiedenis uit de Nederlandse bodem, gaat op zoek naar de aantrekkingskracht van de voorjaarsklassiekers en zet de verborgen wegen per regio op de kaart. We beperken ons daarbij niet tot de kasseiwegen: er is ruime aandacht voor een aantal paden vol zwerfkeien, grind of gestort puin waarover wedstrijden als de Ronde van Drenthe, de Schaal Sels en de Slag om Norg worden verreden. Bekende (oud-)renners en rensters zoals Niki Terpstra, Hennie Kuiper, Servais Knaven, Chantal Blaak, Lars Boom, Laurens ten Dam, Roxane Knetemann, Maarten Tjallingii, Bobbie Traksel, Dylan van Baarle, Anna van der Breggen, Lars van der Haar en vele, vele anderen vertellen over de kunst van het rijden over grind en keien, over hoe ze zich voorbereiden op de voorjaarskoersen, en waar ze dat doen. Het is een boek om te lezen, te bewaren en om mee op pad te gaan. En hopelijk is het een boek dat de liefde aanwakkert voor de Nederlandse koersen over keien en kiezelstenen.

‘Koersen over kasseien & kiezelstenen in Nederland’ ligt vanaf 23 februari in de winkel. Voor de échte keikoppen is samen met Puncheur een speciale koerspet ontworpen die nu in een gelimiteerde oplage samen met een gesigneerd exemplaar van het boek verkrijgbaar is. Wie er snel bij is krijgt pet+boek samen en zonder extra verzendkosten voor slechts €37,50,- zo snel mogelijk thuisbezorgd. Ga daarvoor naar onze webshop op deze pagina.

216 pagina’s in kleur. Tekst: Martijn Sargentini, met gastbijdragen van Joost-Jan Kool, Bort Hartog en Nico Oudhof. Vormgeving: Anna-Gerdien Bruna.
Fotografie: Joris Knapen, Robert van Willigenburg en Henri Santing.

 

Martijn Sargentini

Martijn Sargentini

Martijn Sargentini (Amsterdam, 1976) is auteur van 'Koersen over kasseien en kiezelstenen in Nederland' (uitgeverij Spectrum, 2018) en schrijft artikelen voor o.a. De Muur, Fiets magazine, Soigneur en Bicycling. Neemt zo nu en dan het wielernieuws door op Radio1.

Martijn Sargentini

Geef een reactie