Zodra de temperatuur naar het vriespunt zakt komt de reguliere fietser voor een keuze te staan: De fiets een schoonmaakbeurt geven en opbergen, of de garderobe dusdanig uitbreiden dat winterweer getrotseerd kan worden. Een veelgehoorde slimme oplossing die uitkomst biedt is het dragen van laagjes: een thermoshirt met lange mouwen, een regulier fietsshirt en als buitenlaag een waterdichte windstopper. Je kunt dit naar wens uitbreiden met extra lagen. Voordeel van laagjes is dat het de warmte goed vasthoudt, nadeel kan zijn dat het op den duur weinig ademend meer is en het thermoshirt drijfnat van het zweet zorgt voor een weinig comfortabel gevoel. Zo kwam ik onlangs terug van een van mijn eerste mountainbiketochtjes dit jaar. In het bos had ik nergens last van, maar rustig pedalerend op weg naar huis kreeg ik het koud door het opgehoopte zweet.

Daags nadien ontving ik van importeur Wolvenberg het Castelli Alpha winterjack. Het jack bestaat uit lagen: een isolerende binnenjas en een waterafstotend en winddicht buitenjack. De rits van de binnenjas is slim iets uit het midden geplaatst zodat deze afgedicht wordt door de buitenjas, de rits van de buitenjas is netjes weggewerkt. Binnen- en buitenjas zijn bij de zijpanden en kraag aan elkaar bevestigd zodat alles toch één geheel vormt. Uiteraard is de stof ademend en op de achterkant zitten ventilatiegaten in de buitenjas.

castelli alpha zwart

Vier graden, een ongure wind en regen nodigen mij over het algemeen niet uit tot fietsen. De nieuwe mountainbike en de felrode Alphajas van Castelli weten mij toch te overtuigen van het nut. Met alleen een thermo-ondershirt onder de jas waag ik het erop. Het parcours in Dorst is niet ver en eventueel wend ik een beslagen bril, lekke helm of losse veter voor om eerder terug te keren. Als de nood aan de man komt, is een smoes nabij. Mijn lengte en omvang, respectievelijk 202 centimeter en 110 kilogram schoon aan de haak, geven in het normale leven onbeperkte mogelijkheden. Op de fiets en in de fietsenwinkel is het eerder een beperking. Ik ben blij dat XXXL in geval van de Castelli Alpha een lengtemaat betreft en niet zozeer een jas voor dikke mensen. De binnenjas zit gegoten als een gilet en ook de buitenjas is nauwsluitend met voldoende stretch zodat ik er vertrouwen in heb dat het ook bij een verminderd buikje nog prima gaat passen. Een heikel punt bij lange mensen is de mouwlengte, bij deze jas is dat gelukkig geen probleem. De mouw sluit goed aan op de hand en er is zelfs nog wat marge. Al staande zit de jas ietwat kort op de buik en strak in de oksel. Zit je echter op de fiets, dan valt dit alles precies op zijn plek. De dubbele kraag sluit in eender welke positie aan op de nek zodat ook hier de wind geen grip krijgt.

castelli alpha collar

Met drie reguliere zakken op de rug heb je genoeg ruimte voor een binnenbandje, pompje en wat eten. Rechts op de onderrug zit ook nog een horizontaal geplaatst zakje met rits, mijn grote smartphone met dikke hoes past er net in. Als Strava-adept hoef ik niet te vrezen voor slechte GPS-ontvangst op die positie en je telefoon wordt beschermd door de vochtwerende buitenlaag. Of dit helemaal waterdicht blijft bij een hoosbui heb ik gelukkig nog niet kunnen testen. Links op de voorkant zit nog een met een rits afgesloten ondiep zakje. Handig voor je sleutelbos, wat geld of de GoPro afstandsbediening.

castelli alpha backpockets

Op het door weer en wind zwaar geworden parcours rijd ik zowaar een PR. Natuurlijk heeft dit eerder te maken met de nieuwe fiets en grotere banden dan met de jas, ik kan echter wel stellen dat het ook mijn meest comfortabele PR was: Ik heb het niet warm gehad én ik heb het niet koud gehad. Het ondershirt is ietwat klam maar allesbehalve doorweekt. Zowel gedurende het infietsen op weg naar het parcours als tijdens het inspannend rondje en het rustig uitfietsen op de terugweg doet de jas wat een jas moet doen. Pas wanneer ik thuis de fiets af stap en de jas in mijn oksel kruipt, merk ik zijn aanwezigheid. Zuinig als ik ben op nieuw speelgoed heb ik direct de fiets schoongemaakt, en hoewel de jas uitmuntend zit op de fiets is het dragen ervan ook tijdens het schoonmaken ook geen belemmering.

castelli alpha rood

Met een aanschafprijs van dik boven de 200 euro zal de jas niet voor iedereen zijn weggelegd, dat moge duidelijk zijn. Vergelijk je het echter met een modieuze ski-jas van een hip merk die twee weken per jaar tot zijn recht komt op wintersport, dan valt het misschien nog wel mee. Wil je de winter comfortabel tegemoet fietsen, dan is de jas een aanrader. De jas zal in ieder geval veel van mijn demotiverende bezwaren over het fietsen in onguur weer wegnemen en daarmee garant staan voor extra kilometers.

Extra: Op Cyclingtips is een aardige reportage te vinden over de Castelli- / Sportful-fabriek.


castellialpa_eijkb1castellialpa_eijkb2

Bas Van Eijk

Castelli Alpha

€247,95
8.7

Prijs/kwaliteit

7.5/10

Pasvorm

8.0/10

Comfort

10.0/10

Ademend vermogen

9.0/10

Thermisch vermogen

9.0/10

Pros

  • Doordacht design
  • Afsluitbare zakken
  • Mouwlengte

Cons

  • Prijs