Het was maar een klein gebaar, bij toeval geregistreerd door de camera. Tegelijkertijd was het ook een veelzeggend moment. Het peloton, of wat daarvan over was, maakte zich op voor de laatste kasseistrook van de dag. Het was droog gebleven deze 4e Touretappe van Seraing naar Cambrai en het aantal slachtoffers onder de klassementsmannen was verwaarloosbaar. Zelfs Christopher Froome had zijn graatmagere lijf ongeschonden door de stoffige hel weten te werken.
Er waren nog maar een kleine 15 km te rijden toen de camera inzoomde op de man die volgens velen veel te mager staat. Juist op dat moment pakte hij een bidon uit de houder van zijn fiets. Hij leek er heel even naar te kijken, aandachtig, alsof hij de achterflap van een boek bestudeerde, en legde het ding dan weg in de berm. Hij smeet het niet lomp in de uitgestrekte velden, achterna gerend door supporters, hij ontdeed zich van zijn bidon alsof hij een theekopje op tafel zette tijdens een gezellige high-tea bij zijn schoonouders ergens op een rustige zondagmiddag in november. Het was een moment van beheersing, van een Brits aandoende beschaving in een koers die eigenlijk vanaf het moment dat het peloton afgelopen zondag voorbij Rotterdam het lege land in reed, was ontploft. Voorbij was de schoolreisachtige parade door een haag van dolenthousiaste Nederlanders, je zou zelfs kunnen zeggen dat bij Hellevoetsluis de beschaving stopte en de Tour de France dan echt begon.
Daarna begon het grote overleven. Er waren waaiers op de grens van land en zee, een gruwelijke valpartij op weg naar de muur Huy en meteen daarna door met de gebutste lijven richting de kasseistroken van het Noord-Franse land. De Tour kende geen genade meer.
En hij, Christopher Froome had het allemaal doorstaan. Zonder kleerscheuren, zonder noemenswaardige problemen, koersend op een wijze die overeenkomsten vertoonde met de manier waarop hij zich ontdeed van zijn bidon. Beheerst. Alles onder controle.
En wellicht was dat vooral wat dit moment duidelijk maakte: hier reed een man die zijn zaken op orde heeft.
Een man die hoogstwaarschijnlijk de Tour de France 2015 gaat winnen.
- Een spannend avontuur op de flanken van de Keutenberg - 13/04/2023
- De Zonnestraal: Jean-Pierre Monseré en de herinnering - 15/03/2023
- Koers of voetbal? - 23/06/2021
Opmerkelijk genoeg begon Froome op 5 km voor de finish nog eens te eten. Dat begrijp ik dan weer niet. Zou hij avondeten willen overslaan om vroeg naar bed te gaan wellicht?
Volgens mij gooide/gaf hij het aan een jonge fan die langs de kant stond i.p.v. zomaar ergens neer te gooien. Maar inderdaad als zoveel beheersing nog hebt in de etappe waar hij nog meer tegen opzag als Kenny van Hummel tegen een bergrit vindt ik dat knap. En dat mag ik zo zeggen…
Prachtig
Broodmager, tsja, Toch weegt hij 69 kilo. Maar ja hij is wel 196 cm lang.