“Je moet het zo voorstellen, als je 50 renners hebt en die nemen allemaal 2 meter lengte in, dan heb je een lint van 100 meter, op een parcours van 800 meter!” Rondedirecteur Freek de Boer blaakt van enthousiasme als hij verhaalt van de Ronde van Hengelo, rond om de vijver, in de volksmond “Ronde van de Vijver”. De vroegere profronde keert 15 mei weer terug op de wielerkalender. Voorlopig maar voor één keer, 100 rondjes, ter ere van het 100 jarig bestaan van de Hengelose wijk Tuindorp.

Ronde van Hengelo

De Ronde van de Vijver kende in vroegere tijden beroemde winnaars en deelnemers. Fedor de Hertog reed zijn rondjes, Tino Tabak won er in 1968 en 1969, voor Hennie Kuiper en Wim Neeskens, de Beer uit Borne. Zij waren niet de enigen, de koers rondom de vijver met het natuurbad midden in de wijk Tuindorp, werd in de jaren vijftig en zestig verreden aan de vooravond van de belangrijke Ronde van Overijssel. Grote coureurs werden gepaaid met mooie contracten, geschreven op de achterkant van een bierviltje, en verschenen zo aan de start. Rijendik stond het publiek in die jaren om het parcours. Midden jaren 70 verdween de Ronde van de Vijver en ging over in de Profronde Nacht van Hengelo.

Een enthousiaste bewoner van de wijk, organisatoren van het eeuwfeest en wielervereniging De Tubanters staken de koppen bij elkaar en besloten de historische koers weer terug te brengen. Een stevige klus, aldus Freek de Boer. Goedkeuring van de KNWU was nodig om een erkende wedstrijd op hoog niveau te organiseren. Goedkeuring die niet zo maar werd verkregen, de lengte van het parcours voldoet niet aan de regels die tegenwoordig gelden voor wedstrijden. Uit puur historische overweging werd de toestemming uiteindelijk verkregen.

Of het publiek deze keer ook rijendik langs het parcours staat weet Freek de Boer niet. “We hopen van wel natuurlijk, met het 800 meter lange parcours lijkt het natuurlijk wel een beetje op baanwielrennen. De binnenring blijft vrij van publiek zodat iedereen de hele ronde kan overzien. Als er dan een ontsnapping plaats vind is dat prachtig te volgen.” Duidelijk is dat er inmiddels een aantal bekende renners meedoen. Mart van Blanken start aan de vooravond van zijn 23ste verjaardag, samen met Metec Cyclingteam ploeggenoot Sebastiaan Kamphuis. Beide Twentse renners hebben een flinke stoot in de benen en zullen zeker een kans gaan wagen voor de hoofdprijs.

De hoofdprijs is een bijzondere; gegarandeerde deelname aan de Nacht van Hengelo. De drie winnaars bij de elite rijden op 4 juni, samen met de strijdlustigste renner, mee met de profs. “En ze fietsen niet mee voor niets, alle vier krijgen ze een keurig contract aangeboden” laat Freek de Boer weten. Geen contracten op een bierviltje, zoals vroeger. Een beetje jammer is dat wel.

De Ronde van de Vijver, zondag 15 mei. Meer op de website van de organisatie.